Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primariile vor clasifica hotelurile, vor autoriza plajele si vor emite brevete de turism - proiect

Primariile vor clasifica hotelurile, vor autoriza plajele si vor emite brevete de turism - proiect


Autoritatile locale vor prelua de la ANT activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism si omologarea partiilor de schi, potrivit unei strategii de descentralizare a turismului elaborata de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism.

Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT) propune ca in perioada 2014-2016 sa fie transferate de la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale, respectiv Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), catre autoritatile administratiei publice clasificarea structurilor de de cazare si a celor de alimentatie publica, autorizarea turistica a plajelor si a agrementului nautic, omologarea partiilor de schi si a traseelor turistice montane si acreditarea centrelor nationale de informare si promovare turistica, relateaza Mediafax.

De asemenea, urmeaza sa fie transferate in competenta autoritatilor locale si emiterea brevetului de turism si administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic.

Primariile vor emite si avize de urbanism

In plus, primariile vor emite avizul de specialitate pentru documentatii de urbanism si amenajare a teritoriului privind zone si statiuni turistice, cu regulamentele de urbanism aferente, pentru documentatii tehnice privind amplasamentul, conformarea si functionalitatea constructiilor noi cu destinatie turistica, documentatii privind functionalitatea specifica a constructiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrarilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrari care modifica functia turistica a acestora si documentatii privind constructiile care urmeaza a fi modificate structural si functional in scopul primirii unei functionalitati cu profil turistic.

"Prin descentralizarea competentelor, beneficiarii autorizatiilor si avizelor de specialitate vor intra in posesia acestora mult mai repede" se arata in proiectul de strategie al DIMMMAT.

In urma descentralizarii, elaborarea politicilor si strategiilor nationale, reglementarea, monitorizarea, controlul si inspectia vor fi in continuare exercitate de catre autoritatea publica centrala responsabilain domeniul turismului, respectiv Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).

"Principalul element avut in vedere in realizarea strategiei de descentralizare in domeniul turismului are la baza tendintele internationale, referindu-ne aici la principiul subsidiaritatii, asa cum se observa si in Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene. Introducerea acestui termen in tratatele internationale vizeaza exercitarea competentelor la un nivel cat mai apropiat de cetateni, operatorii economici, in cazul de fata", potrivit proiectului.

Descentralizarea porneste de la premisa ca autoritatile administratiei publice locale sunt in masura sa raspunda necesitatilor cetatenilor.

"Activitatea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) este prea mult concentrata pe control, iar efortul sau de marketing depinde in mare masura de targuri si expozitii. Comunicarea dintre ANT si administratiile locale este foarte slaba, iar ANT nu influenteaza si nu dirijeaza procesul de dezvoltare", se arata in proiect.

Prevederile strategiei vot fi initial testate printr-un proiect, urmand ca apoi sa fie extinse la nvel national. In faza pilot vor fi stabilite criteriile de selectie a unitatilor administrativ-teritoriale si zonele unde urmeaza fie implementata faza pilot. Perioada de implementare a fazei pilot se va desfasura in trimestrele III si IV din 2014.

"Pentru aceasta perioada, ANT va asigura resursele necesare procesului de descentralizare in domeniul turismului pe perioada de desfasurare a fazelor pilot in vederea testarii si evaluarii
impactului solutiilor propuse pentru descentralizarea competentelor, care vor fi de ordin informational si financiar", se mai spune in proiect.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1049 ori