Sfanta Parascheva umple hotelurile din Iasi si scoate din buzunarele pelerinilor 13 milioane de euro

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 14:40
1831 citiri
Sfanta Parascheva umple hotelurile din Iasi si scoate din buzunarele pelerinilor 13 milioane de euro
hotelinvest.ro

Gradul de ocupare al hotelurilor din Iasi depaseste 99% in perioada 9-16 octombrie, cand in oras se estimeaza ca vor veni cateva sute de mii de pelerini din intreaga tara ca sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Hotelurile si pensiunile din Iasi sunt rezervate aproape in totalitate si vor fi pline in proportie de peste 99% in perioada 9-16 octombrie. In general, intr-o saptamana obisnuita din octombrie, gradul de ocupare al hotelurilor din Iasi nu depaseste 40%", a declarat agentiei Mediafax.

Grig Alecsa, presedintele ANAT pentru regiunea Nord Est.

El a spus ca in Iasi sunt peste 3.000 de locuri de cazare in hoteluri si pensiuni.

"Cei care au rezervat locuri de cazare stau pentru sejururi de 2-3 nopti", a afirmat oficialul ANAT.

Alecsa spune ca in Iasi sunt asteptati in saptamana 9-16 octombrie aproximativ 300.000 de pelerini. El estimeaza ca cei 3.000 de pelerini care se vor caza la hoteluri vor cheltui intre 600 si 700 de lei pentru transport, cazare si masa, iar cheltuielile pentru ceilalti, care nu dorm in hoteluri sau pensiuni, sunt considerabil mai mici, respectiv 2-300 de lei de persoana.

Astfel, potrivit estimarilor oficialului ANAT, pelerinii care merg in aceasta perioada la Iasi vor cheltui pentru a participa la eveniment peste 60 de milioane de lei (13 milioane de euro).

Peste 15.000 de pelerini asteapta la rand pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credinciosi din Voluntari si Bucuresti sosind la Iasi, vineri dimineata, potrivit corespondentului MEDIAFAX.

Primii pelerini veniti sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au inceput sa soseasca la Iasi inca de joi dupa-amiaza, unii dintre acestia asezandu-se la rand cu aproape 24 de ore inainte de scoaterea moastelor din incinta catedralei.

Racla cu moastele Sfintei Parascheva a fost scoasa din Catedrala Mitropolitana intr-o procesiune desfasurata vineri dimineata, la care au asistat cateva mii de oameni. Racla a fost asezata intr-un baldachin in curtea catedralei.

In cursul diminetii de vineri, au ajuns la Iasi peste 6.000 de credinciosi din Voluntari si Bucuresti, imbarcati in peste 150 de autocare.

Cateva sute de mii de pelerini din intreaga tara sunt asteptati in urmatoarele zile la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva, astfel ca au fost mobilizati peste o mie de jandarmi si politisti care asigura ordinea publica in zona centrala, iar de sambata un elicopter al MAI va survola orasul.

Premierul va participa la ceremonie

Ca si anul trecut, Sfanta Liturghie, programata marti, 14 octombrie, se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare. La ceremonia religioasa este asteptat si premierul Victor Ponta.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, cozile intinzandu-se pe distante de cativa kilometri. Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, in cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, potrivit reprezentantilor Jandarmeriei.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#grad ocupare hoteluri Iasi, #hoteluri Iasi pret cazare , #Hoteluri