Taxa pe camera de hotel. Cat spera Guvernul sa obtina din noul bir

Marti, 18 Iunie 2013, ora 11:28
2215 citiri
Taxa pe camera de hotel. Cat spera Guvernul sa obtina din noul bir

Combaterea evaziunii fiscale din turism continua sa fie un fel de misiune imposibila pentru Guvernul Romaniei care isi propune, in fiecare an, sa reduca amploarea fenomenului, dar nu reuseste decat sa ii irite pe jucatorii din industria hoteliera. Prin taxa pe camera de hotel,care ar putea intra in vigoare de la 1 iulie, Guvernul isi propune din nou sa scada evaziunea fiscala si sa atraga o suma impresionanta la bugetul de stat.

Anul trecut, cele aproape 280.000 de locuri de cazare din Romania au adus sapte milioane de euro incasari la buget, adica 25 de euro pentru fiecare loc de cazare. Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor- care va inlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit - va fi o suma fixa de trei ori mai redusa in comparatie cu valorile platite in prezent de catre firme, potrivit ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini.

Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat in urma discutiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentantii patronatelor din turism. Acestea includ o valoare de baza a impozitului, care este de 50 de euro pe camera pe an pentru hotelurile de 1-2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele si 200 de euro in cazul unitatilor de cinci stele. Impozitul se calculeaza inmultind trei indicatori: valoarea de baza, coeficientii de sezonalitate si cei de zona.

13.591 de camere hoteliere, doar in Bucuresti

Numai in Bucuresti exista 219 de structuri de cazare (hoteluri, vile, hosteluri, pensiuni) care au, in total, mai mult de 13.500 de camere in total. Potrivit unui studiu realizat de Markete.ro, in Capitala exista 11 hoteluri de cinci stele, 71 de patru stele, 100 de hoteluri clasificate cu trei stele, 27 cu doua stele si doar sapte care sunt clasificate cu o singura stea.

Prin introducerea taxei, Guvernul ar putea incasa 429.800 de euro doar din impozitarea cu 200 de euro a tuturor camerelor din hotelurile de cinci stele. In conditiile in care cele 71 de hoteluri de patru stele din Bucuresti au, in total, mai mult de 6.500 de camere, taxarea acestora ar putea aduce la buget alti 816.500 de euro. Nici sumele obtinute din impozitarea hotelurilor cu una, doua si trei stele nu este de neglijat.

Cat va incasa statul din noul bir

In Capitala cele 100 de hoteluri de trei stele au, impreuna, 3.520 de camere. Impozitul calculat de Guvern pentru acest segment este de 75 de euro, ceea ce inseamna ca in fiecare an, datorita taxei, hotelurile vor contribui la buget cu 264.000 de euro. De asemenea, in Bucuresti exista 34 de hoteluri clasificate cu una, respectiv doua stele, iar impozitarea acestora va aduce bugetului alti 69.500 de euro.

In total, doar din impozitul aplicat hotelurilor din Bucuresti, Guvernul va atrage 1.579.800 de euro. Sume importante de bani vor putea fi atrase, daca taxa va fi introdusa de luna viitoare, si din taxarea unitatilor de cazare de la munte si pe litoral.

Valoarea taxei in tara

Pentru statiunile montane, hotelurile de 1-2 stele vor achita, in functie de zona, un impozit pe camera de 20,6 euro, respectiv 19,6 euro. Daca se afla in una dintre zonele A sau B, hotelurile de trei stele vor fi taxate cu 30,9 euro, iar in zonele C si D cu 29,4 euro. Pentru patru stele impozitul va fi de 51,5 euro, respectiv 49 de euro, in functie de zona, iar la cinci stele taxa pe camera este cuprinsa intre 82,4 euro si 78,4 euro.

Pentru unitatile de pe litoral, impozitul pentru 1-2 stele se va ridica la 16,5 euro daca se afla in zona A sau B si la 15,7 euro daca este amplasat in zonele C si D. Pentru trei stele taxa este, in functie de zona, 24,7 euro sau 23,5 euro, pentru patru stele ajunge la 41,2 euro, respectiv 39,2 euro, iar cele cateva hoteluri de cinci stele vor plati o taxa pe camera de 65,9 euro, respectiv 62,7 euro.

Taxe noi, probleme vechi

Masura este, in esenta buna, pentru ca se doreste combaterea evaziunii fiscale, dar, in acelasi timp, un este un semnal foarte bun pentru hotelieri, crede consultantul in turism Traian Badulescu.

"Nivelul evaziunii este mai mic la hoteluri, comparativ cu pensiunile, unde gradul de evaziune este crescut. Chiar daca intr-o tara civilizata o taxa de acest gen reprezinta o modalitate de disciplinare, in Romania este perceputa ca o masura coexercitiva, iar nemultumirea hotelierilor este de inteles. Nu poti introduce taxe daca nu contribui la sustinerea mediului de afaceri", precizeaza specialistul in turism.

Guvernul intentioneaza sa modifice prin lege modul de taxare a hotelurilor si pensiunilor si sa introduca un impozit care va inlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Se urmareste astfel largirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declara profit si care, potrivit autoritatilor, fac evaziune fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#taxa camera hotel, #hoteluri bucuresti, #hotel cinci stele bucuresti, #taxa hotel , #Hoteluri