Travel in Yanitza, in cautarea Vamei de altadata

Vineri, 20 Iulie 2007, ora 10:01
5477 citiri
Travel in Yanitza, in cautarea Vamei de altadata

Pentru nostalgicii Vamei Vechi de odinioara s-a "inventat" un loc salbatic si frumos la cativa kilometrii departare. Intr-un sat bulgaresc de la mare exista o statiune micuta, adevarata oaza de liniste si confort: Yanitza.

Un colt de rai

Unii ii spun Crapetz, altii Krapec. Cert e ca, in ciuda oricaror discutii referitor la grafie, odata ajuns aici, n-ai sa uiti usor satucul pescaresc a carui istorie incepe undeva, prin secolul XV. Scaldat de apele Marii Negre, la nord, la numai 10 km de Sabla bulgareasca si la doar 30 de Mangalia romaneasca, Crapetzul este inconjurat de campuri largi de culturi de legume si cereale si ..de cateva lacuri: Duranculac, Sabla si Ezeretz.

De altfel, intreaga zona - care include si limanul natural Duranculac (un loc cu rezonante turcesti sau tatarasti) - este considerata rezervatie naturala iar fasia de plaja (intinsa pe 7 km intre Crapetz si Duranculac) - ideala pentru relaxare. Aici ochiul descopera dune virgine, o mare linistita si o clima ce improspateaza fierbinteala zilelor si noptilor toride.

Comoara pescarilor

Ei bine, satucul pescaresc ascunde, la marginea sa, un complex hotelier, ridicat la numai 30 de metri de malul marii. Lumea buna vine aici in vilegiatura, umpland pana la refuz week-end de week-end camerele si apartPicture_044.jpgamentele cochetelor hoteluri care alcatuiesc complexul. Clasificat la 3*, Yanitza reprezinta o investitie privata a familiei Catrangiev, Dimitrina si Dimitar. El, fermier si arendas (prelucreaza 4 000 de hectare de teren), si detinator al titlului national de "Fermierul anului" (1998), ea - gazda pentru oaspetii Yanitzei si organizator de evenimente culturale.

In timp, din 2000, ei au deschis cele hoteluri ale caror camere - care au terasa larga cu vedere spre mare - au mini-bar, televizor, telefon si grup sanitar. Iar daca nu te poti desprinde de fibra optica, ei bine exista pentru amatori si conexiune la internet. Desi, credeti-ma, locul e ideal pentru escapade departe de piuitul telefonului mobil sau sunetul faxului. Oricum, complexul a intrat in circuitul turistic international, existand si posibilitati pentru turismul de afaceri.

Ajuns la Yanitza nu-ti ramane decat sa te alinti la soare, sa lenevesti in sezlonguri ori sa dormi sub umbrelutele din stuf, ori sa savurezi o bautura la una din cele doua piscine. Terenurile de sport sunt in apropiere asa ca nu-ti uita echipamentul acasa. Si daca tot vorbeam de sport, pentru amatori se organizeaza si cursuri de scufundari in imediata apropiere a hotelurilor. Doar marea e la doi pasi. Ce ziceti, va tenteaza?

krapec.jpgVizita la mosie

La Yanitza poti sa simti oricand ospitalitatea gazdelor. Pentru cei care vor sa incerce cavarmaua dobrogeana, iaurtul si trahanaua, ori vor sa se prinda in dansurile bulgaresti si sa ciocneasca un paharel cu tuica de casa, casa familiei Catrangiev le sta la dispozitie. Iar oamenii sunt bucurosi de toti cei care le trec pragul.

Oaspetii Yanitzei pot complexului "Ianitza" au posibilitatea de a simti ospitalitatea familiei Dimitrina si Dimitar Catrangiev chiar in locuinta particulara. Au ocazia sa guste din cavarmaua dobrogeana, iaurtul si trahanaua, sa cunoasca direct folclorul bulgaresc, sa participe la dansurile si obiceiurile traditionale din Bulgaria.

Vor descoperi calitatea tuicii de casa, a salatei pregatita din legume proaspete, taiate in fata lor, sau de muraturi, preparate de gospodina. La o cafea servita in poiana de langa casa gazdelor, veti petrece clipe de neuitat. Mosia Catragievilor se afla in localitatea Spasovo, municipiul General Tosevo, la 22 de km de complexul Yanitza.

Ce sa vizitezi

*lacul Duranculac: pe lacul din peninsula mare se afla hramul lui Chibela, una dintre cele mai mari necropole din lume, veche de 2500 de ani. In apropiere au fost descoperite si ruine apartinand celei mai vechi localitati neolitice din Europa Continentala, care dateaza din 5250-3800 ani i.H.

*cel mai vechi far de la Marea Neagra: situat la 10 km sud de Yanitza, langa satul pescaresc Karia, la Cap sabla

*la granita dintre Sabla si Cavarna, in zona Iailata, declarata rezervatie: necropolele tracice si locuintele preistorice. In stanci sunt sapate pesteri cu aspect de oras (101 locuinte), unde prezenta umana a fost semnalata din mileniu V i.e.n.

*Capul Caliacra, la 30 de km sud de Yanitza. Malul cu stanci abrupte coboara 70 de metri spre mare.

*Balcik: "Orasul alb", initial colonie greceasca, reprezinta astazi o mica bijuterie naturala: o imbinare de case asezate in forma de amfiteatru, stanci albe si mare albastra. Considerata resedinta de suflet a Reginei Maria, Balcikul a devenit loc de popas pentru fosta suverana a Romaniei care a construit aici o resedinta de vara: Castelul. Vizitati-l neaparat daca ajungeti aici s10.jpgi nu ratati nici vizita in Gradina Botanica situata in curtea fostei rezidente regale: este una dintre cele mai frumoase din Europa.

*VelicoTarnovo: fosta cetate de scaun, capitala celui de-al doilea regat bulgaresc (1187-1393) este asezata pe trei dealuri: Tzarevetz, Trapezitza si Sveta Gora. Tarnovo este localitatea in care sunt realizate creatiile de varf ale arhitecturii apartinand mesterului autodidact Coliu Ficeto. Spectacolul audio-vizual "Sunet si lumina" reprezinta o atractie unica pentru Europa si este o parte din vraja orasului.

Bloombiz

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...