Veniturile din turism ar putea scadea in Turcia cu pana la 15% in 2009

Joi, 23 Iulie 2009, ora 15:50
4372 citiri
Veniturile din turism ar putea scadea in Turcia cu pana la 15% in 2009

Veniturile din turism ar putea scadea intre 10 si 15% in Turcia in 2009, in contextul in care bugetele turistilor sunt afectate de criza economica, in ciuda numarului constant al vizitatorilor straini, a declarat joi un oficial din industrie, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Turismul este sursa principala de moneda straina a Turciei si multe dintre zonele cu iesire la Marea Mediterana si Egee depind de activitatea din sector, unde veniturile din 2008 au crescut cu 18,5%, la 22 miliarde dolari, sau 3% din produsul intern brut (PIB)

Noile date furnizate joi de Ministerul Turismului arata o scadere anuala cu 1,29% a turistilor straini in Turcia in iunie, in timp ce numarul acestora in primele sase luni a scazut cu 0,9%, la 10,6 milioane turisti.

"Cred ca in cea de-a doua jumatate a anului vom asista la o imbunatatire a activitatii si, la final, vom avea un numar egal de vizitatori, o performanta puternica, avand in vedere climatul economic actual si amenintarea gripei porcine", a declarat Faruk Boyaci, unul dintre membrii consiliului Asociatiei pentru hoteluri turistice si investitori din Turcia.

"Totusi, veniturile din turism vor scadea intre 10 si 15% anul acesta", a adaugat Boyaci.

Datele au aratat ca veniturile din turism au scazut cu 11,2% in primul trimestru din 2009, desi, comparabil cu restul statelor care au iesire la Marea Mediterana, activitatea din Turcia s-a dovedit a fi destul de puternica, pe fondul deprecierii lire turcesti, care a sprijinit competitivitatea preturilor.

In Spania, numarul turistilor a scazut cu 11,4% in intervalul ianuarie-iunie, in timp ce in Grecia au existat cu aproximativ 10% mai putin turisi in perioada similara.

Asociatia elena a turismului a anuntat ca se asteapta ca veniturile sa scada cu 15%, un neajuns puternic pentru un stat unde acestea aduc aproximativ o cincime din PIB. Tara cu circa 11 milioane locuitori, Grecia atrage anual circa 15 milioane turisti, in mare parte din Marea Britanie si Germania.

Dupa un deceniu de crestere economica puternica, Grecia a intrat in acest an in recesiune, criza economica mondiala afectand si comertul si sectorul constructiilor.

Un raport al Institutului pentru Analiza si Evaluare a Turismului publicat saptamana trecuta a aratat ca aproximativ 20% din hotelurile din Bulgaria, inclusiv cele de pe litoral, au fost inchise, in timp ce 60% din camere nu sunt ocupate.

In Europa, activitatea din sectorul hotelier a scazut in total cu 10% in primul trimestru din 2009, cu 18% in Praga, cu 20% in Budapesta si cu 5% in Paris, cel mai vizitat oras din lume, afectat, de asemenea, de conditiile economice, potrivit unor date publicate la mijlocul lunii iunie.

Economia turca a fost cuprinsa de o recesiune grava in primul trimestru, pentru prima data din 2001, dupa o scadere record de 13,8% in primele trei luni ale anului. 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#venituri, # Turcia, # PIB, # turism , #Hoteluri