Turismul are nevoie de atentie speciala: Ce masuri fiscale cer oamenii de afaceri

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 08:29
2081 citiri
Turismul are nevoie de atentie speciala: Ce masuri fiscale cer oamenii de afaceri

Turismul din Romania are nevoie si de alte masuri de relaxare fiscala, spun in cor actantii din domeniu.

TVA zero pentru incoming, scutirea de impozit pe profit pe o perioada de 3-5 ani pentru investitii noi in turismul balnear sau de agrement sunt doar o parte dintre masurile cerute de oamenii de afaceri din turism.

Oamenii de afaceri din turism considera binevenite masurile anuntate de guvernul Ponta, printre care plata TVA la incasare pentru companii cu o cifra de afaceri de pana la 500.000 de euro sau deduceri de la plata asigurarilor sociale pentru companii care angajeaza someri de pana in 25 sau peste 55 de ani. Ei sunt de parere ca desi aceste masuri le influenteaza intr-o mica masura afacerile, ele sunt "o gura de aer" pentru mediul de business din Romania.

Masurile fiscale propuse de Guvern: Avantaj sau dusman pentru turism?

Oamenii de afaceri si consultantii din turism contactati de Business24 sunt de parere ca acest domeniu are nevoie de o serie de masuri fiscale specifice. Iata care sunt propunerile lor:

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45:

"In hoteluri, TVA-ul la masa este foarte mare, de 24%. Reducerea TVA-ului si aducerea lui la acelasi nivel cu cel aplicat la cazare, este o prima masura care ar trebui luata.

Ar mai trebui, ca masuri fiscale, pentru investitiile noi in turism, in special in zonele balneo sau pentru agrement, ca pentru o perioada de 3-5 ani, sa fie scutiti de impozit pe profit, ca sa apara societati noi. In momentul de fata, nu se mai creeaza multe societati noi in turism.

Se pot crea, acolo unde avem noi interes, in balneo si toata partea aceasta de agrement, unde Romania sta foarte prost, anumite avantaje: o anumita perioada scutire de impozit pe profit, dar, aceste firme vor plati celelalte taxe. Daca nu vom reusi sa dam niste facilitati fiscale de stimulare in turism, nu vom reusi sa crestem deloc".

Sorin Vaduvoiu, director executiv Perfect Tour:

"TVA-ul de 9% care se plica in Romania la cazare cu mic dejun ar trebui extins la toate serviciile turistice, si la hotelurile care aplica all-inclusive, si la cele cu demipensiune. Ar fi util ca statul sa ofere ajutor pentru incoming. Este un drum lung pe care il avem de parcurs, daca vrem ca turismul sa ajunga ca cel din alte tari, sunt multe masuri care trebuie luate".

Traian Badulescu, fost purtator de cuvant ANAT, consultant in turism:

"TVA zero pentru incoming, s-a tot propus dar inca nu s-a luat nicio masura. Ar trebui luate masuri cat mai repede, pentru ca, daca asteptam ani de zile dupa analize pe fiecare masura, se prabuseste tot turismul".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masuri fiscale turism Romania, #oameni afaceri masuri fiscale turism, #turism oameni afaceri propuneri , #Legislatie turism