3 milioane de euro pentru reabilitarea Cetatii Bathory

Vineri, 20 August 2010, ora 10:10
1932 citiri
3 milioane de euro pentru reabilitarea Cetatii Bathory

Primaria orasului Simleu Silvaniei vrea sa deschida pentru turisti Cetatea Bathory - care a constituit, in secolul al XVI-lea, resedinta familiei princiare Bathory - in urma unui proiect care va fi depus prin Programul Operational Regional (POR), investitia fiind estimata la trei milioane de euro.

Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca finantarea va fi accesata prin POR - Axa 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului" si va permite realizarea interventiilor urgente la obiectivul istoric din centrul orasului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vrem sa depunem in perioada urmatoare un proiect prin POR, pentru accesarea unei finantari de trei milioane de euro care sa ne permita executarea unor lucrari de stricta urgenta la Cetatea Bathory, pentru ca, intr-o etapa secunda, sa achizitionam dotarile aferente amenajarii cetatii ca muzeu deschis turistilor", a declarat Septimiu Turcas.

Potrivit sursei citate, pentru consolidarea si reabilitarea integrala a cetatii ar fi nevoie de circa sase-sapte milioane de euro, dar o investitie de trei milioane de euro este suficienta pentru ca fosta resedinta a familiei princiare Bathory sa poata fi deschisa vizitatorilor.

"Suma ne va permite protejarea si conservarea ruinelor, a bastionului, asigurarea scurgerii corespunzatoare a apelor pluviale, montarea de drenuri si tuburi de canalizare, precum si realizarea unor lucrari de consolidare a zidurilor. Consider ca, daca ducem la bun sfarsit acest proiect, numarul celor care vor vizita orasul Simleu Silvaniei va creste considerabil, la fel si numarul serviciilor turistice si veniturile localitatii", a declarat primarul.

Acesta a spus ca, daca proiectul care va fi depus la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest va fi declarat eligibil, lucrarile ar putea fi facute in trei ani.

Cetatea Bathory, care dateaza din secolul al XVI-lea, este declarata monument istoric si constituie principalul obiectiv turistic din Simleu.

Specialistii considera cetatea ca fiind mai mult un castel rezidential, care reprezinta arhitectura renascentista din Transilvania, avand doua incinte fortificate, construite in doua etape.

In prezent, Cetatea Bathory pastreaza pavilionul portii, cu doua niveluri, deasupra unui gang boltit, doua turnuri, un bastion si o parte din zidurile de aparare. 

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#bathory, #cetatea, #istoric, #monument, #reabilitare , #Obiective turistice