Bucovina, "insula romaneasca" a Pastelui

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 19:08
3610 citiri
Bucovina, "insula romaneasca" a Pastelui

Bucovina este una dintre cele mai frumoase regiuni din Romania, unde iti poti petrece concediul de Paste. Lacramioara Beilic sustine ca aici se pastreaza cu adevarat traditiile si ca turistii sunt impresionati, in egala masura, de frumusetea peisajelor, de manastirile incluse in patrimoniul Unesco si de bucataria traditionala.

„Turistii sunt atrasi, in primul rand, de peisajele de o frumusete cu totul si cu totul aparte. Sunt aceste manastiri, incluse in patrimoniul Unesco care prezinta un interes major. Fiecare ar vrea, cel putin odata in viata, sa le vada.

Aici ma refer in special la turistii straini. Pe turistii romani, in mod deosebit, ii atrage ospitalitatea oamenilor din Bucovina si nu in ultimul rand, bucataria traditionala”, a declarat pentru Bloombiz, Lacramioara Beilic, directorul Asociatiei pentru Turism Bucovina.

Aceasta adauga ca ofertele pentru Paste sunt foarte cautate, in special de turistii romani.

„Trebuie sa recunoastem, Craciunul si Pastele in Bucovina sunt momente si evenimente, in care romanii, cu preponderenta, aleg aceasta destinatie.

Dar si turistii straini, bineinteles ca sunt tentati, pentru ca incondeierea oualelor, de exemplu, e specifica pentru Paste, dar se deruleaza pe tot parcursul anului”, mai spune Beilic.

In ceea ce priveste traditia incondeierii oualelor, aceasta considera ca va rezista mult timp de acum incolo.

„Traditia incondeierii oualelor este o traditie destul de respectata in Bucovina si transmisa din generatie in generatie. Exista chiar si un Muzeu al Oualelor, in Vama. E o preocupare pentru a transmite aceasta traditie si mai departe copiilor, ceea ce e un lucru minunat.

Pentru ca aceasta traditie va rezista mult timp de acum incolo. Nu este numai vopsitul oualelor, este o tehnica aparte a incondeierii, pe baza de ceara si pe baza de culori naturale, cu diverse forme. Multe dintre ele sunt inspirate de natura”, a explicat Lacramioara Beilic.

Reprezentatul Asociatiei pentru Turism Bucovina mentioneaza ca ofertele de Paste sunt foarte cautate si ca anul acesta, prestatorii de servicii turistice vin cu o noutate.

„Multi prestatori de turism au introdus in pachetul de servicii programe de agrement. In sensul ca au chemat o orchestra pentru un program de muzica sau o trupa de dansatori traditionali.

Multi au programe de incondeiere de oua, sau de alte mestesuguri traditionale, de obicei demonstrative, ori includ in oferta plimbari cu carutele, trase de cai.

Multe aspecte traditionale care ii implica pe turisti in aceste programe si le confera un interes aparte”, a precizat Lacramioara Beilic.

Cele mai multe pensiuni ofera, pe langa cazare, si servicii de masa in regim demipensiune si masa festiva in prima zi de Paste. Preparatele sunt gatite cu ingrediente din gospodaria proprie.

Printre acestea, cele mai gustoase sunt cele pe baza de carne de miel, pasca facuta cu branza, dar si versiunea acesteia, inspirata de bucataria catolica, respectiv cu ciocolata sau smantana. Turistii care ajung mai devreme, vineri sau sambata, sunt serviti cu preparate de post, de obicei gatite cu ciuperci.

De asemenea, pensiunile din Neamt incearca sa isi diversifice cat mai mult oferta, pentru a fi pe placul turistilor.

„Fiecare pensiune cauta sa isi diversifice oferta. Nu putem face un pachet general. Fiecare pensiune cauta sa fie cat mai personalizata in oferta si de aceea este si foarte interesanta oferta noastra”, a spus, pentru Bloombiz, Misu Chiruc, reprezentantul Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

Acesta precizeaza ca in oferta ANTREC nu exista doar programe turistice adresate adultilor, ci si pachete pentru copii sau pachete unde cazarea este completata de mese cu bucate traditionale, excursii in zona si vizitarea obiectivelor turistice din imprejurime.

„Noi incercam sa promovam zona Neamtului, nu doar ca o zona de tranzit. Intr-adevar, noi am fost pana acum, dar incercam sa schimbam aceasta orientare a turistilor, de la un turism de tranzit, care era pana acuma, la un turism de locatie.

 O destinatie turistica. Noi oferim aceasta posibilitate de a cunoaste si alte obiective, de obiective naturale. Suntem „ocrotiti” de Dumnezu prin ceea ce ne ofera in judetul Neamt. Atat lacul acela de la Bicaz, care este cel mai lung din Romania, cat si Muntele Cehlau, un munte sfant pentru multa lume si salba de manastiri. Suntem favorizati de sfanta natura”, a explicat oficialul ANTREC.

Pretul pachetelor pentru Paste incep de la 184 de euro/persoana, pentru un sejur de cinci zile, cu pensiune completa, conform datelor postate pe infoturism.ro. In tarif sunt incluse cele patru nopti de cazare, servicii de masa in regim all inclusive, masa festiva de Paste si un foc de tabara.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#turisti, #vacanta paste, #concediu , #Obiective turistice