Ce obiective turistice ascunde Oltenia

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 17:05
5687 citiri
Ce obiective turistice ascunde Oltenia

Oltenia ascunde atractii turistice deosebit de interesante, prea putin cunoscute din pacate chiar si pe plan local. Muzeul Trovantilor din Costesti nu a beneficiat de publicitatea de care s-au bucurat Poarta Sarutului sau Masa Tacerii din Targu Jiu, in timp ce Manastirea Horezu, considerata cel mai reprezentativ lacas de cult al stilului brancovenesc, poate dezvalui  mai multe secrete turistilor curiosi.

Trovantii sau pietrele vii

Prin denumirea stiintifica de trovanti, specialistii au incercat sa denumeasca pietrele formate din siliciu pietrificat care se gasesc in mai multe locuri din lume, inclusiv in Romania.

Poate cel mai neobisnuit si  in acelasi timp cel mai putin cunoscut muzeu din Oltenia este Muzeul Trovantilor, aflat in localitatea Costesti.

Sute de pietre de diferite forme si dimensiuni, de la cativa centrimetri pana la cativa metri se afla pe campurile din zona localitatii, declansand numeroase controverse cu privire la originea acestora.

In timp ce localnicii sustin ca dupa ce ploua din nisip apar alte pietre care cresc, oamenii de stiinta contrazic ipoteaza conform careia pietrele ar creste. Dimpotriva, acestea si-ar diminua volumul in urma eroziunii.

Specialistii mai considera ca pietrele sunt de fapt o adunatura de pietricele legate intre ele printr-un ciment carbonatic. De altfel, cimentul carbonatic si sedimentele nisipoase sunt doua conditii necesare pentru formarea trovantilor.

Necropola neamului brancovenesc

Muzeul Trovantilor se afla in aer liber, la 38 km de Ramnicul Valcea, si la doar 8 kilometri de Horezu, unde se afla Manastirea cu acelasi nume, un alt obiectiv turistic important din zona Olteniei.

Lacasul de cult face parte din patrimoniul Unesco, fiind considerata cea mai reprezentiva constructie in stil brancovenesc.

Ansamblul manastiresc cuprinde manastirea propriu-zisa, biserica Bolnitei, Schitul Sfintilor Apostoli si Schitul Sfantului Stefan.

Biserica manastirii poate fi considerata o copie a Manastirii Curtea de Arges si este vizitata anual de peste 60.000 de turisti, cel mai mare pelerinaj fiiind in timpul Pastelui.

Scopul lacasului de cult a fost sa pastreze ramasitele familiei domnitorului Constantin Brancoveanu, insa osemintele domnitorului nu au fost aduse nici pana acum.  Cu toate acestea, pelerinii pot vedea locul unde se odihneste familia lui Constantin Brancoveanu.

Pe langa importanta istorica si religioasa pe care o are localitatea, datorita manastirii de aici, Horezu reprezinta si un lider al creatiei ceramica populare romanesti.

Cocosul, emblema ceramicii de Horezu, este cel mai des intalnit motiv pictat pe obiectele produse de mesterii olari. In afara de cocos, pe vasele realizate in Horezu mai pot fi vazute si alte motive simoblice, precum porumbelul, pestele, bobocii de trandafiri sau bradutul.

Din Horezu puteti ajunge la Slatioara, unde exista doua obiective de interes turistic, prea putin cunoscute: piramidele de pamant si un centrul al ceramicii nesmaltuite.

Piramidele din Romania

Piramidele de pamant de la Slatioara sunt sapte movile aliniate pe doua randuri: trei pe o parte si patru pe cealalta, aflate pe Magura Slatitoarei si au fost declarate rezervatie naturala.

Plecand din Slatioara spre Targu Jiu, va puteti opri la Manastirea Polovragi, construita in stilul bizantin.

Lacasul de cult dateaza din anul 1505, iar turistii care opresc aici pot admira pictura de traditie bizantina executata in fresca in timpul lui Constantin Brancoveanu, o bogata colectie de icoane pe lemn si sticla, din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea precum  si depozitul de carte veche. Acesta cuprinde peste 3000 de volume in limbile romana, slavona si greaca.

Polovragi este numele pe care il poarta si una dintre cele mai mari pesteri din Romania, incomplet explorata. Cu toatea acestea, pestera a fost amenajata, dispune de iluminat electric iar ghizii ofera informatii atat turistilor amatori cat si speologilor experimentati.

Targu Jiu, caminul lui Constantin Brancusi

Cei mai multi turisti asociaza numele orasului Targu Jiu cu sculptorul roman, recunoscut pe plan international, Constantin Brancusi.

Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, Masa Tacerii sau Sarutul sunt doar cateva dintre operele reprezentative ala sculptorului roman. Primele trei formeaza Ansamblul Monumental din oras.

Poarta Sarutului se afla la intrarea in parcul din Targu Jiu si este parte a tripticului ansamblul.

Pe fetele fiecarei coloane se afla simbolul sarutului, format din doua jumatati ale unui cerc, un element caracteristic pentru opera lui Brancusi.

Coloana Infinitului are o inaltime de aproximativ 30 m si este formata din 15 moduli octaedrici, pe care Brancusi ii considera “margele”.

Denumirea initiala a monumentului a fost Coloana recuno?tintei fara sfar?it si a fost dedicata soldatilor romani din Primul razboi mondial cazuti in 1916 in luptele de pe malul Jiului.

In opinia criticilor de arta, Masa Tacerii reprezinta momentul de dinaintea oricarei batalii, in care soldatii se aseaza la masa in asteptarea confruntarii cu inamicul. Scaunele au forma unor clepsidre si reprezinta trecerea timpului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#obiective, #turistice, #oltenia, #trovanti, #brancusi, #poarta, #sarutului, #turisti, #manastirea, #horezu , #Obiective turistice