Cele mai frumoase cladiri din lume

Luni, 28 Martie 2011, ora 17:51
5633 citiri
Cele mai frumoase cladiri din lume

Frumusetea este o chestiune de gust, ar spune unii, in timp ce altii ar confirma faptul ca niciodata gusturile nu se discuta. Lonelyplanet.com incearca sa prezinte o selectie de cladiri cu adevarat remarcabile, atat prin design, cat si prin particularitatile proprii ce tin de istoria locului, de materialele construite sau pur si simplu de legendele care le inconjoara. 

Muzeul Guggenheim, fara suprafete drepte

Unii critici ar putea fi de parere ca Muzeul de arta contemporana Guggenheim,  din orasul Bilbao, aflat in nordul Spaniei, arata ca si cum ar fi un urias desfacator de conserve.

Exista chiar voci care sustin ca inedita atractie turistica are un aspect ciudat si ca s-a facut rispia de paneleuri de titan si de placi de sticla.

Interesant este insa faptul ca privit de la nivelul strazii, muzeul nu iese cu nimic in evidenta si se completeaza intr-un mod armonios cu celelalte cladiri.

Designul futurist, proiectat de renumitul arhitect Frank Gehry, intr-un stil deconstructivist, poate fi admirat in adevarata sa splendoare de la inaltime.

Doar asa se poate vedea asemanarea muzeului cu un vapor si oricine se poate convinge ca intra-adevar, cladirea nu are nici macar o singura suprafata dreapta.

Palatul Potala, resedinta lui Dalai Lama



Fara indoiala ca este extrem de tentant sa intri in Palatul Potala, resedinta liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama, dar pentru a putea face acest lucru trebuie sa urci nu mai putin de 3.700 de metri, deasupra nivelului marii, pana in varful Dealului Rosu, din Lhasa. Aici se afla locul unde traieste Dalai Lama.

Palatul are 13 etaje si mai mult de 100 de metri inaltime si in prezent se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Practic, sub denumirea de potala se afla Palatul Alb, format dintr-un ansamblu de sali, temple si gradini si Palatul Rosu, locul unde exista mai multe incaperi al caror unic scop este venerarea lui Buddha.

Tot in Palatul Rosu exista si camere unde se afla ramasitele umane ale mai multor lideri spirituali Dalai Lama, incepand cu al 5-lea, pana la al 13-lea.

Complexul Bibliotecii din Alexandria


Egiptenii se pot bucura de monumente unice, indiferent ca au o vechime de mii de ani sau ca au fost contruite mult mai recent. Piramidele sunt cel mai reprezentativ exemplu pentru “atractiile batrane” ale statului egiptean, in timp ce Biblioteca din Alexandria este una dintre “cele mai noi cladiri culturale” dinEgipt.

Biblioteca a fost finalizata in 2002, fiind construita dupa originalul biliotecii Alexandrina, ce dateaza din secolul III i.H.

Daca prima este o mostra de arhitectura al noului mileniu, a doua a fost acalamata ca fiind cea mai mare dintre toate institutiile clasice.

Noua bilioteca reuneste trei muzee, un planetariu, un exploratoriu, o culturama (o panorama culturala expusa pe noua ecrane), sapte centre de cercetare academica, noua expozitii permanente, patru galerii si arta.

Toate acestea pe langa milioanele de carti si exemplare rare ce stau pe rafturile din interior.

Sagrada Familia, capodopera lui Gaudi


Cu siguranta una dintre cele mai impresionante biserici din lume, Sagrada Familia reprezinta apogeul creatiei lui Gaudi.

Arhitectul si-a dedicat ultimii ani din viata constructiei acestui magnific lacas de cult, dar din pacate, lucrarile nu s-au terminat nici azi.

Potrivit planului final, catedrala ar trebui sa aiba trei fatade, 18 turnuri iar cel mai inalt dintre acestea il va reprezenta pe Mantuitorul Iisus Hristos.

Autoritatile promit ca Sagrada Familia va fi terminata in 2026, la cea aniversarea centenarului faimosului arhitect.

Taj Mahalul, simbolul dragostei


Taj Mahalul poate concura cu succes si in topul celor mari romantice cladiri de pe Glob, tinand cont de faptul ca a fost ridicat din dragostea imparatului Shah Jahan pentru cea de-a doua sotie a sa, Mumtaz Mahal.

Aceasta a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil al cuplului, in 1631. Desi aflat in India si inconjurat de zgomotul, poluarea si agitatia specifica acestei tari, Taj Mahalul nu absoarbe nimic din toate acestea si ramane in continuare o oaza de liniste si de dragoste, puncteaza lonelyplanet.com care aminteste ca aici vin in pelerinaj foarte multi localnici si tot atatia straini.

Monumentul memorial este un exemplu de echilibru perfect si este remarcabil, printre altele, pentru efectul fascinant de a-si schimba culorile, in functie de perioada din zi: la rasarit este roz, in timpul zilei straluceste multumita pietrelor pretioase incruststate in marmura peretilor, iar seara, la apus, pare alb-galbui.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#biblioteca din alexandra, #cladiri frumoase, #obiective turistice, #taj mahal, #top atractii , #Obiective turistice