Confruntarea statiunilor turistice: Sarata Monteoru vs Debrecen

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 16:40
4091 citiri
Confruntarea statiunilor turistice: Sarata Monteoru vs Debrecen

Sarata Monteoru, pe vremuri una dintre preferatele familiei regale, mizeaza in prezent pe doua fenomene unice in Europa, precum "Vulcanii noroiosi" si "Focurile Vii" pentru atragerea turistilor, incercand sa compenseze astfel infrastructura deficitara, in competitia cu o alta statiune balneara de renume, Debrecen.

In Sarata Monteoru a fost construita prima mina de petrol din Europa, in urma unui investitii facute de Grigore Monteoru, cel care a dat numele statiunii si cel care a transformat localitatea intr-un important centru turistic, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Faima statiunii a facut-o sa fie chiar inclusa printre preferintele familiei regale.

Printre atractiile turistice demne de luat in considerare, in Debrecen, se numara Marea Biserica Reformata – (Nagytemplom, cea mai mare din Ungaria), aflata in Piata Kossuth, considerata de localnici simbolului orasului si cea mai mare moara de vant din Europa centrala, pe care o puteti admira la coltul bulevardului Boszormenyi.

Sarata Monteoru „contracareaza” aceste obiective turistice pe care le promoveaza statiunea similara Debrecen si mizeaza pe "Vulcanii Noroiosi", pe "Focurile Vii" si pe "Muzeul Chihlimbarului", unicul din Romania si printre putinele din lume.

"Vulcanii Noroiosi" si "Focurile Vii", doua fenomene naturale spectaculoase la noi in tara, atrag in fiecare an un numar semnificativ de turisti, atat romani cat si straini.

Vulcanii Noroisi se pot vedea in localitatea Berca, din judetul Buzau si in localitatile Andriesu de Jos si  Reghiu din judetul Vrancea.

Pe plan local, vulcanii sunt cunoscuti sub denumirea de „pacle” si au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Singurul aspect care ii diferentiaza categoric este marimea: vulcanii noroiosi din Romania nu depasesc cativa centrimetri in inaltime, iar conurile rareori sunt mai mari de 5-6 centrimetri. In schimb, acestia „arunca” lava cu acceasi frecventa pe care ar inregistra-o un vulcan activ, formand in jurul lor o suprafata arida.

Muzeul Chihlimbarului a fost infiintat de locuitorii din Colti in anul 1973, fiind o cladire ce seamana foarte mult cu o casa taraneasca. De altfel, structura muzeului este formata din trei nivele: demisol, parter si etaj. Momentan sun amenajate numai parterul si etajul.

Potrivit specialistilor, colectia de chihlimbar este unica in Romania si este compusa  din roci cu chihlimbar, chihlimbar brut si prelucrat si unelte folosite la extragerea si prelucrarea acestei roci.

Printre curiozitatile exponatelor se afla un cercel din chihlimbar in care a fost conservat  o furnica, obiecte din acelasi material, cu diferite nuante de culori, de la galben transparent pana la negru opac, sau cu mai multe nuante de culori intr-un singur obiect.

Pe langa mostre de chihlimbar provenite din zacamintele extrase din Muntii Buzaului, muzeul gazduieste si un bogat material iconografic, unelte, instrumente, documente, fotografii, bijuterii din epoca moderna si contemporana, obiecte de etnografie si arta populara.

„Focurile Vii” din Romania sunt de asemenea un fenomen natural, unic in Europa. Fenomene asemenatoare mai pot fi vazute in Turcia, Australia, Asia si Statele Unite.

Emanatiile de gaze care ies din subteran se aprind in urma frecarii cu solul, este exmplicatia stiintifica pentru existenta focurilor.

De asemenea, specialistii considera ca daca solul ar fi continut apa, in zona ar fi fost vulcani noroiosi. In comuna Lopatari din judetul Buzau, flacarile focurilor ating dimensiuni variate, de la cativa centrimetri pana la aproximativ 50 cm si ard in continuare, inclusiv pe timpul noptii, indiferent daca afara ploua sau ninge. In cazul in care in zona are loc un cutremur de pamant, focurile ajung pana la inaltimi de peste doi metri.

Aproape de Lopatari se afla Meledic, regiune in care pot fi vazute muntele de sare, lacul cu apa dulce si Pestera Meledic.

Localnicii de aici  sustin ca regina Maria ar fi vrut initial ca Pelesul sa fi construit aici, si nu la Sinaia, pentru ca s-a indragostit de frumusetea peisajului.

Din Meledic, turistii pot merge la Focul Viu de la Lopatari, la Sfinxul de la Bustea si la Manastirea Gavanu, inconjurata de padure.

Daca din punct de vedere al obiectivelor turistice, Sarata Monteoru este mult mai atragatoare decat statiunea Debrecen, din Ungaria, ultima recupereaza din plin la capitolul infrastructura.

Unitatile de cazare de aici sunt mai numeroase, dar  au acelasi grad ridicat de confort de care pot beneficia si turistii din Sarata Monteoru, desi oferta este mult mai redusa.

La un hotel de trei stele, cazarea incepe cu 35 euro, in timp ce in Sarata Monteoru turistii se pot caza cu minim 80 lei/noapte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#chihlimbar, #debrecen, #sarata monteoru, #statiuni turistice , #Obiective turistice