Londra: Capitala Culturala a Lumii

Luni, 30 Iunie 2008, ora 23:10
18457 citiri
Londra: Capitala Culturala a Lumii

Se spune ca atunci cand cineva este obosit de Londra este obosit de viata. Cu 8 milioane de locuitori, Londra este cel mai mare oras european, dar si cel mai divers din punct de vedere etnic. In acest oras se vorbesc aproape 200 de limbi si mai mult de 30% din populatie este reprezentata de imigranti.

Londra este cel mai important centru politic, financiar (datorita City-ului), cultural si artistic al Regatului Unit, si unul din cele mai importante orase ale lumii.



Populatia Londrei este de 7.421.228 locuitori (la 1 ianuarie 2005) in Londra Mare, carora li se adauga alte cateva milioane din zona metropolitana. Exista o imensa diversitate de etnii, culturi si religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orase din Europa si din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii.

 


In Londra se gasesc sediile a numeroase institutii si corporatii de importanta globala; multe cladiri importante: palate, muzee, teatre, sali de concerte, aeroporturi, statii de cale ferata; ca si numeroase ambasade si consulate.

 


Westminster (Palatul si Abatia) si Biserica Sf.Margareta din Londra au fost inscrise in anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

 


La origini, Londra a fost o asezare celta. In 43 d.Hr. romanii au fondat orasul Londinium, iar numele acestuia se pare ca a dat si numele nativ al orasului, London, desi unele date recente arata ca London ar putea fi de origine celta. In 61 d.Hr., noul oras roman este asediat, pradat si ars pina la temelii de catre rasculatii celti condusi de regina Boadicea.

 


Dupa caderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a aparut in secolul al VII-lea o asezare saxona cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se afla Aldwych. La inceputul secolului al X-lea vechea cetate romana a fost reocupata. Initial Westminster era un oras distinct, insa in cele din urma Londra si Westminster s-au integrat si au evoluat impreuna, devenind cel mai mare oras al Angliei, iar din secolul al XII-lea si capitala a regatului.

 


Intre secolele al XVI-lea si al XX-lea, Londra a inflorit, fiind capitala a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a orasului. Reconstructia a durat peste 10 ani si a fost condusa de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat si construit multe din cladirile emblematice ale Londrei de astazi, asa cum ar fi spre exemplu Catedrala Sf. Paul. Cresterea orasului s-a accelerat in secolul al XVIII-lea, astfel ca la inceptul anilor 1800 Londra era cel mai mare oras al lumii.

 


Diviziuni

 


City-ul


 


City of London ("Cetatea Londrei") este centrul istoric al orasului, si in acelasi timp cel mai important cartier financiar al Regatului Unit. Este administrat de catre Corporatia Londrei, condusa de Lordul Primar al Londrei. City-ul detine propriul corp de politie, separat de Politia Metropolitana. Populatia permanenta a City-ului este de doar 7000 de locuitori, insa aici lucreaza peste 300.000 de persoane. Calitatea de centru financiar a City-ului a inceput sa se dilueze in ultimii ani, o data cu inaugurarea in Docklands, in estul orasului, a complexului Canary Wharf.


West End

 


West End ("Capatul de vest" - al vechiului oras) este districtul comercial si de divertisment al Londrei. Piata Trafalgar este cel mai important obiectiv. Oxford Street este una dintre cele mai cunoscute strazi pentru cumparaturi, pe care se gasesc numeroase supermagazine celebre (Selfridges, John Lewis, Marks and Spencer). Alta strada cunoscuta este Tottenham Court Road, pentru magazine de electronice, calculatoare si instrumente muzicale.

 


La sud de capatul estic al Oxford Street se gaseste Soho, cartierul boem al Londrei, intesat de cafenele, pub-uri, cluburi si sex shop-uri. City-ul si West End formeaza centrul Londrei ("Central London").

 


Estul orasului a fost centrul industriei londoneze in secolul al XIX-lea. Bombardamentele germane din anii 1940, combinate, incepind din anii 1950, cu decaderea Portului londonez si mutarea industriei in afara orasului, au condus la abandonarea a numeroase cladiri si terenuri, si la un aspect al zonei in general dezolant. Organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 in estul Londrei va oferi ocazia regenerarii si cresterii atractivitatii zonei. Docklands, zona vechiului Port al Londrei, a fost un experiment reusit de regenerare.

 


 Vestul Londrei

 


In vestul Londrei se gasesc cartiere rezidentiale de lux, cum ar fi Notting Hill, Kensington, Chelsea, parcuri precum Richmond (cel mai mare din Londra), precum si arene sportive ca Twickenham, stadionul de acasa al echipei nationale engleze de rugby. In White City se gaseste cartierul general al BBC, iar mult mai spre vest, in burgul Hillingdon, se afla aeroportul Heathrow.

 


Sudul Londrei




Sudul Londrei gazduieste districte variate, precum Wimbledon, cu parcul si arenele de tenis pe care se organizeaza Turneul de tenis de la Wimbledon, dar si Brixton, Peckham si Camberwell, unde locuiesc comunitati importante de afro-americani care au emigrat in anii '50-'70 din zona Caraibelor.

 


La extremitatea estica, pe malul Tamisei, se gaseste Greenwich, unde se afla parcul cu acelasi nume si Observatorul Regal din Greenwich, care marcheaza meridianul zero al lumii. 


Nordul Londrei

 


Nordul orasului este o regiune mai deluroasa; multe din coline ofera vederi excelente ale orasului. Suburbii celebre sint Islington, gazda a clubului de fotbal Arsenal FC, Highgate, Camden, Hampstead, Tottenham, Harringay.

 


Obiective turistice



St.Paul"s Cathedral este considerata o capodopera arhitecturala fiind inspirata din mai multe stiluri straine, locul unde s-au desfasurat ocazii speciale precum casatoria Printesei Diana si a Printului de Wales.

 


In spatele portilor si a turnurilor putem simti pretutindeni povestirile despre regi si printese, prizonieri si tradatori, executii si ceremonii regale.


 


Buckingham Palace situat in centrul orasului este intotdeauna un loc placut pentru a incepe vizitarea Londrei putand ajunge foarte usor catre Piata Trafalgar, Galeria Nationala si Royal Mews. Orasul este legat prin Fleet St. si High Holborn de Westminster, si London Bridge asigura accesul catre sudul Londrei pe partea sudica a riului Tamisa.




Piata Trafalgar, unul dintre cele mai importante puncte turistice ale Londrei, a fost amenajata intre anii 1829 si 1841, pentru a comemora Victoria lui Nelson, in batalia cu acelasi nume din 1805. in centrul pietei se afla o coloana gigantica, inconjurata de patru lei uriasi din bronz.


 

De la nord si est dincolo de perimetrul vechilor ziduri romane si medievale se afla capatul estic.

 

Westminster Abbey este cea mai frumoasa catedrala gotica a Londrei si a fost construita de preotul Eduard in secolul al XI-lea. Toate incoronarile au avut loc aici, incep1nd cu Wilhelm Cuceritorul. Si cei mai multi monarhi ai Angliei, de la Henry al II-lea, pana la George al II-lea au fost inmormantati aici. Tot in aceasta catedrala se poate gasi si Coltul poetilor, unde multi dintre poetii nationali au fost inmormantati, tot aici aflandu-se si mormantul Eroului necunoscut.

 

 

 

 

Printre monumentele preferate ale britanicilor in Londra se gasesc Parlamentul britanic, palatul Buckingham si marea roata London Eye.

 


Palatul Buckingham a fost casa familiei regale inca din timpul domniei Reginei Victoria. A fost construit initial in 1703 pentru Ducele de Buckingham ( de unde ii provine si numele). A fost apoi reamenajat de catre Nash pentru George al IV-lea, dar nu a primit fatada actuala decat in 1913.

 


Big Ben s-a situat pe primul loc in topul monumentelor preferate ale britanicilor. Ceasul, care cantareste 13 tone, a fost realizat pe 10 aprilie 1858 in topitoria de la Whitechapel, estul Londrei, insa abia la un an dupa a fost plasat in turnul palatului Westminster.

 


La cateva luni dupa instalare, ceasul a crapat, dar a putut fi reparat si a continuat sa sune. Big Ben isi datoreaza numele creatorului sau, Benjamin Hall, a carui corpolenta i-a adus acestuia porecla de "Big Ben" ("marele Ben"). Parlamentul de la Westminster va sarbatori 150 de existenta a ceasului in mai 2009.

 


Biletul la Castelul Windsor, aflat la jumatate de ora de mers cu masina de Londra, langa Eton, costa tot vreo 14 lire, bani pentru care veti vedea o aripa veche - restaurata si impecabil intretinuta, ca de altfel toate monumentele si cladirile din Londra – dar si o parte din aripa actualmente folosita de regina.


Cam la fel costa si intrarea in partea care se viziteaza din Buckingham Palace. Insa toate acestea le puteti vedea cel mai bine din autobuzele rosii etajate care fac turul orasului: un bilet costa 10 lire si este valabil 24 de ore, timp in care puteti urca si cobori din autobuz de cate ori vreti.

 


Pentru amatoarii de cumparaturi, mare atentie: o zona buna de shopping este Regent Street-Oxford Street, magazinele sun foarte scumpe si  in week-end ele sunt supraaglomerate si practic devastate de clienti. Totusi nu preturile conteaza experienta: oricum mai bine un portofel gol si o suita de amintiri placute.

 


Cat despre muzee si galerii, Londra insasi este un muzeu cu mai mult de 2000 de ani de cultura si istorie. Orasul cu cele mai multe muzee din lume, Londra se mandreste cu o impresionanta suita de peste 100 de  institutii care se ocupa cu strangerea, pastrarea si expunerea obiectelor de interes istoric, stiintific, artistic. Perla coroanei culturale a Londrei o reprezinta Muzeul Britanic, ale carui galerii se intind pe o distanta de 4 kilometri, cuprinzand mai mult de 4 milioane de exponate. Colectiile muzeului variaza de la antichitatea egipteana si clasica, la piese de origine romana si anglo-saxona si chiar China, India, Mesopotamia, Japonia.



In Muzeul Victoria & Albert (1852), poti gasi o importanta si variata colectie de arte aplicate. Artele decorative cuprind piese de mobile, sculptura si pictura, haine si bijuterii. De partea cealalta a strazii poti gasi Muzeul de Stiinte Naturale, cuprinzand numeroase specii de dinozauri si Muzeul de Stiinte care cuprinde o sectie istorie si medicina. Muzeul Londrei, introduce pur si simplu vizitatorii in istoria Londrei, conducandu-i prin epoci asezate cronologic. Acesta, fondat in 1753, poseda o impresionanta colectie de opere de arta, antichitati si obiecte istorice naturale. Muzeul Londrei cuprinde exponate care atesta evolutia societatii din vremea romanilor pana in prezent.

 

Un articol de Ionut Mircea Oprea.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...