Renasterea cetatii Ada Kaleh, pe insula Simian - o investitie romano-bulgara cu iz turcesc

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 13:04
12312 citiri
Renasterea cetatii Ada Kaleh, pe insula Simian - o investitie romano-bulgara cu iz turcesc
Vedere de ansamblu a cetatii Ada Kaleh, prezenta pe Insula Simian

Insula Simian, care apartine de Consiliul Judetean Mehedinti, gazduieste o copie a cetatii Ada Kaleh, distrusa de comunisti in momentul constructiei Barajului Portilor de Fier si va fi tranformata intr-un obiectiv turistic major, in urma unor investitii de peste jumatate de milion de euro.

Proiectul de 522.000 de euro care vizeaza reamenajarea si transformarea Insulei Simian intr-o atractie turistica de exceptie a fost un plan mai vechi, readus in atentie de reprezentantii consiliului judetean Mehedinti care au semnat, recent, contractul de finantare.

Vedere de ansamblu al Insulei Simian. Sursa foto: ada-kaleh.ro

In acest proiect, numit "Studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru imbunatatirea infrastructurii turistice din zona Insulei Simian", autoritatile din Mehedinti sunt parteneri cu bulgarii, respectiv cu munipalitatea Dimovo, din districtul bulgaresc Vidin.

Detaliu cu una dintre portile cetatii. Sursa foto: ada-kaleh.ro

Proiectul face parte din Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 si urmeaza sa fie implementat pe o perioada de 16 ani.

Vedere din interiorul cetatii. Sursa foto: ada-kaleh.ro

Dupa finalizarea studiului de fezabilitate, urmeaza proiectul propriu-zis, iar planurile sunt dintre cele mai spectaculoase, remarca Gazeta de Sud. Dupa o prima estimare, valoarea intregului proiect se ridica la peste 100 de milioane de euro, tinand cont ca pe insula ar urma sa se construiasca hoteluri, cinematografe, restaurante, spatii pentru camping si o piata pentru spectacole in aer liber. De asemenea, autoritatile isi propun si amenajarea unei plaje, precum si infiintarea unui centru de cercetari dunarene.

Zidurile cetatii. Sursa foto: ada-kaleh.ro

Autoritatile ar putea tine cont de planul mai vechi, promovat pe site-ul ada-kale.ro, care exemplifica punctual seria de investitii majore. Potrivit acestui site, pe Insula ar urma sa fie amenajat un parc tematic, dar si spatii cu potential turistic, precum case taranesti, o minigradina botanica si una zoologica, dar si un teleferic care sa le permita turistilor accesul mai rapid pe insula.

Vedere de ansamblu cu zidurile cetatii

Segmentul business nu a fost uitat, iar proiectul vizeaza amenajarea unui hotel dotat cu sali de conferinta, birouri, centru comercial si "unitati destinate serviciilor de comunicatii".

Nivelul investitiilor pregatite pentru infrastructura si amenajarea mediului

Listarea contravalorii investitiilor

Investitii pentru lucrari de restaurare si reconstructie de monumente

Potential turistic extraordinar

Patrimoniul Insulei Simian este unic in Europa, datorita vestigiilor arhitecturale descoperite aici. Din 1968, inainte de constructia lacului de acumulare Portile de Fier, obiectivele turistice de pe insula Ada Kaleh au fost mutate pe insula Simian si se afla si acum pe teritoriul insulei, dar intr-o stare avansata de degradare.

Cercetarile arheologice au demonstrat ca insula Simian a fost locuita incepand din Neolitic, continuand cu epoca bronzului. Au fost, de asemenea, descoperite marturii ale civilizatiilor geto-dacice si romane.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#obiectiv turistic Romania, #Insula Simian turistic, #fonduri europene turism, #Insula Simian Ada Kaleh , #Obiective turistice