Top 5 orase artistice

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 15:50
3676 citiri
Top 5 orase artistice

Pentru turistii pasionati in egala masura de literatura si de calatorii, lonelyplanet.com a realizat topul oraselor artistice, alegandu-le pe cele care au obiective turistice importante din punct de vedere literar, precum Edinburgh, Mumbai sau  Buenos Aires.

Edinburgh

Literatura scotiana, apreciata deopotriva de cunoscatori si de cititorii amatori, a cunoscut o dezvoltare constanta, impunandu-se in domeniul literar cu opere semnate de Robert Louis Stevenson, Sir Walter Scott dar si de JK Rowling, celebra autoare a renumitei serii Harry Potter.

Intr-un fel sau altul, cu totii au contribuit la consolidarea reputatiei pentru Scotia, in domeniul literaturii.

Artistul cunoscut pe plan local Harry Raeburn a realizat una dintre cele mai semnificative opere pentru capitala Scotiei, o pictura numita “Reverendul Robert Walker patinand pe Duddingston Loch”.  Pictura s-a transformat intr-un simbol pentru Scotia si importanta acordata de scotieni acestei capodopere subliniaza pasiunea lor pentru arta.

Edinburgh a gazduit numerosi scriitori si artisti atat clasici cat si contemporani si ocupa prima pozitie in topul oraselor artistice, realizat de lonelyplanet.com.

Una dintre atractiile ce tin strict de domeniul literaturii este Surgeon’s Hall Museum, sursa de inspiratie a lui Arthur Conan Doyle pentru Sherlock Holmes.

St Petersburg

Nu intamplator denumirea celor mai multe strazi din St. Petersburg le pare familiara turistilor care ajung in orasul rusesc.

Clasicii literaturii rusesti precum Gogol, Dostoievski sau Turgenev au utilizat numele arterelor din St. Petersburg in romanele lor si au sporit celebritatea orasului.

De altfel, acesta gazduieste o sumedenie de muzee cu specific literar, de la cel dedicat lui Pushkin, ale carui opere subliniau superficialitatea orasului, pana la cel dedicat lui Dostoievski, a carui capodopera “Crima si Pedeapsa” evidentiaza depravarea metropolei.

Nabokov Museum se afla pe lista obiectivelor turistice majore pentru pasionatii literaturii rusesti, pentru ca reprezinta casa memoriala a lui Dostoievski si a fost amintita de cateva ori de autor in scrierile sale.

Buenos Aires

Sa te pierzi in atmosfera din Buenos Aires nu este un lucru tocmai dificil, daca stii ce locatii sa alegi, in asa fel incat peisajul sa te includa.

Cafenelele San Telmo si Palermo reprezinta doua alegeri ideale, pentru ca in interior sunt servite cocktailuri si bauturi pe baza de cafea delicioase, iar compania este una selecta, formata din cei mai buni scriitori ai orasului.

Acestia au pastrat obiceiul predecesorilor si isi savureaza cafeaua intr-una din cele doua locatii amintite.

Cafe Tortoni, putin mai luxoasa decat celelalte doua, obisnuia sa fie destinatia favorita pentru renumitul autor Jorge Luis Borges.

Casa acestuia sa afla in Recoleta, iar intr-una din povestirile sale, numita "El Aleph", scriitorul prezinta "punctul care contine toate punctele" sau mai exact punctul care ofera perspectivele pentru a contempla universul.

Criticii literari au ajuns la concluzia ca punctul descris de Borges s-ar afla pe strada Juan de Garay, din cartierul San Telmo.

Valparaíso

Indiscutabil, poetul chilian Pablo Neruda a contribuit enorm de mult la promovarea destinatiei care l-a gazduit pentru o perioada lunga de timp si anume Valparaiso.

Artistul a dedicat chiar o poezie casei in care a locuit, pe care a numit-o La Sebastiana. In prezent, casa a fost transformata intr-un muzeu care ilustreaza viata lui Neruda.

Din punct de vedere vizual, Valparaiso este uimitor, combinatiile electrizante de culori socheaza dar o data ce te-ai obisnuit cu atmosfera degajata de oras.

Aleile intortocheate si colorate au constituit surse de inspiratie si pentru alti artisti, printre care merita amintiti Isabel Allende si Renzo Pecchenino.

Prima se bucura de reputatia de a fi una dintre reprezentantele curentului literar numit "realism magic", in timp ce al doilea a fost atat de impresionat de arhitectura orasului incat a recomandat-o fiecarui tanar arhitect ca obiect de studiu.

Mumbai

In Mumbai se afla Bollywood singurul colos media care isi permite sa rivalizeze cu Hollywood. Desi atentia publicului este acaparata de productiile filmate aici, literatura creata de localnicii din Mumbai nu a capitulat in fata audiovizualului.

De altfel, pasiunea pentru citit a locuitorilor incepe acum mai mult de 200 de ani, o data cu fondarea Societatii pentru Literatura din Bombay. Organizatia a fost infiintata de istoricul scotian James Mackintosh si a fost mutata intre timp in incinta Primariei.

Aceasta din urma impreuna cu Galeriile Chemould reprezinta doua puncte cheie pentru turistii pasionati de calatorii si litaratura in acelasi timp.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#atractii, #obiective, #orase, #top, #turisti, #turistice , #Obiective turistice