Topul celor mai spectaculoase drumuri din Romania

Luni, 02 Mai 2011, ora 15:10
6179 citiri
Topul celor mai spectaculoase drumuri din Romania

Drumurile din Romania sunt controversate, motiv de disputa intre autoritati si firmele particulare care intarzie, din motive mai mult sau mai putin obiective, reabilitarea lor. Cu toate acestea, in Romania exista trasee spectaculoase, recunoscute pe plan international, care au reusit sa ii impresioneze inclusiv pe vedetele Top Gear. Transfagarasanul este doar un exemplu.  Bloombiz iti ofera o selectie a celor mai fascinante drumuri din tara si iti prezinta obiectivele turistice pe care le poti observa pe drum, dar si aspectele de care ar trebui sa tii cont pe traseu.

Transfagarasanul a impresionat Top Gear

Prima ruta care continua sa ii impresioneze pe straini si care a facut furori printre membrii echipei Top Gear este Transfagarasanul. Renumitul drum montan trece peste Muntii Fagaras si uneste doua provincii istorice ale tarii, respectiv Transilvania si Muntenia.

In mod paradoxal, comparativ cu alte sosele din Romania, Transfagarasanul este bine intretinut, asfaltul nu iti va pune probleme si nu vei avea dificultati nici cand vei lua curbele stranse. Ar trebui, totusi, sa nu circuli cu viteza si sub nicio forma sa nu incerci sa depasesti pe contrasens, pentru ca pe anumite portiuni, drumul nu are decat o singura banda de circulatia, margininta de peretele stancos al muntelui sau de prapastie.

Transfagarasanul are una  dintre cele mai mari altitudini din Europa, respectiv  2042 de metri, in punctul numit Caldarea Glaciara Balea si se intinde pe doua benzi de circulatie, care au, in total o lungime de 92 de km. Mai mult decat atat,  pe parcurs vei intalni  27 de viaducte si poduri, in timp ce intre zonele Capra si Balea Lac se afla cel mai mare tunel din tara, cu o lungime de  887m, care strabate muntele Paltinul.

Spectaculosul drum nu poate fi parcurs decat intr-o perioada relativ scurta de timp, in conditiile in care de la 1 noiembrie si pana pe 30 iunie, accesul circulatiei este interzis.

Chiar daca, cel putin teoretic, de la 1 iulie se redeschide circulatiei, trebuie sa te informezi asupra conditiilor meteo, pentru ca este foarte posbil ca la altitudini mari sa ninga si sa fii expus riscurilor de avalansa. De asemenea, ai putea ramane inzapezit, daca masina nu este echipata corespunzator pentru iarna.

Transfagarasanul incepe in comuna Bascov, din Judetul Arges, in imediat apropiere a orasului Pitesti, continua in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara.

In restul timpului, ai ce vedea. Dincolo de peisajele fascinante, de serpentinele care cotesc ametitor printre masivii muntosi din Fagaras, te poti opri pe traseu si sa vezi mai multe obiective turistice cel putin la fel de intereasnte.

De exemplu, ai putea face un popas la Cetatea Poienari, cocotata pe un varf de munte, din porunca lui Vlad Tepes, care dorea sa impiedice atacurile otomanilor. Ca sa poti ajunge la cetate va trebui sa urci nu mai putin de 1000 de trepte, prin padure. Scarile sunt amenajate si accesibile, iar drumul prin padure foarte frumos.

Ai mai putea opri la Cascada Balea si la Lacul Balea. In timp ce cascada iti va solicita putin rezistenta fizica, pentru ca va trebui sa urci prin padure, pe un traseu destul de anevoios, lacul te va impresiona cu siguranta.

Acesta a fost format intr-un circ glaciar si se intinde intre Defileul Oltului si poalele Muntilor Piatra Craiului. Vara lacul devine destul de aglomerat, in timp ce iarna te poti caza la hotelul de gheata construit aici. Privelistea cu greu poate fi descrisa in cuvinte, avand in vedere ca muntele domina malurile lacului din toate partile si toate unghiurile.

Un alt obiectiv turistic care merita atentia ta este Barajul Vidraru. Construit ca un lac de acumulare, cu o cantitate de 465 milioane metri cubi de apa, barajul gazduieste in subteran o centrala electrica.

Aceasta se afla in masivul Cetatuia, la o adancime de peste 100 metri si poate asigura, potrivit specialistilor, o productie de energie anuala de 400 GWh.

Transalpina  te ridica la cer


Sursa foto: Adrian Maciuca

Transalpina, un traseu cel putin la fel de spectaculos ca Transfagarasanul, nu se bucura, insa, de acceasi reputatie ca acesta. Transalpina este, de fapt, cel mai inalt drum rutier din Romania si traverseaza Muntii Parang, de la capatul nordin pana la cel sudic, fiind paralel cu Valea Oltului si cu Valea Jiului. Cel mai inalt punct se afla in Pasul Urdele si are 2145 metri altitudine. 

Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba.

Singurul inconvenient major al Transalpinei este faptul ca nu a fost complet asfaltat. De altfel, soseaua care strabate Muntii Parang a fost greu accesibila, pana in 2009, cand s-au terminat lucrarile de reparatie si de asfaltare.

Totusi, acest dezavantaj implica si o parte buna. Fascinantul drum nu atrage la fel de multi vitezomani ca Transfagarasanul si a pastrat aproape intacta frumusetea salbatica a zonei.

Doua atractii majore ale regiunii sunt Pestera Muierilor si Pestera Polovragi. Aceasta din urma se afla pe malul stand al Oltetului, la aproximativ 500 de metri de Manastirea cu acelasi nume. Polovragi este una dintre cele mai mari pesteri din tara, cu o suprafata totala desfasurata pe 9300 de metri.

Pestera Muierilor isi datoreaza numele unor legende locale, potrivit carora femeilor ar putea ramane insarcinate dupa ce viziteaza interiorul pesterii. Aceasta se afla pe raza comunei Baia de Fier, din Judetul Gorj, aproape de raul Galben, la o altitudine de 700 de metri. In Sala Minunilor vei putea admira formatiuni carstice deosebit de interesante, cu nume pitoresti, precum Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici, Coloana cu meduze, Japoneza sau Soacra.

Cazanele Dunarii, un paradis inca nedescoperit de turisti


Credeai ca cele mai spectaculoase drumuri din tara se afla numai la inaltimi ametitoare si strabat masivi muntosi? Drumul de la Clisura Dunarii si pana la Cazanele Dunarii te contrazice.

Clisura Dunarii, cunoscuta si ca Defileul Dunarii, se afla intre localitatile Moldova Noua si Gura Vaii, iar portiunea  numita Cazanele Dunarii se afla pe raza localitatilor Eselnita si Dubova.

Fara niciun fel de exagerare, Clisura Dunarii este un colt de rai, unde dealurile acoperite de padure insotesc  Dunarea.

Indiferent ca alegi sa parcurgi drumul cu masina sau cu barca, vei avea la fel de multe peisaje sublime de admirat.

Soseaua este asfaltata, poti lua curbele fara sa iti faci probleme ca vei nimeri in vreo groapa neasfaltata si te poti bucura de o panorama de vis. Practic, intr-o parte vei avea firul Dunarii si in cealalta dealurile de mici dimensiuni, cu portiuni stancoase dar si cu zone acoperite de arbusti rari.

Cel mai frumos obiectiv turistic pe care il poti admira este Statuia lui Decebal, construita de om de afaceri si una dintre cele mai fascinante atractii ridicate de om.

La polul opus, cea mai spectaculoasa atractie faurita de natura este insasi regiunea Cazanelor Dunarii, amplasata la sud-vest si nord-est de localitatea Dubova, intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului. In aceasta zona Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului Dunarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#drumuri spectaculoase, #obiective turistice, #top, #turisti , #Obiective turistice