Buget de criza. Cat cheltuiesc romanii pentru vacantele de Craciun si Revelion

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 15:10
2045 citiri
Buget de criza. Cat cheltuiesc romanii pentru vacantele de Craciun si Revelion

Romanii cheltuiesc, in medie, intre 250 si 500 de euro pentru o vacanta petrecuta in tara de sarbatorile de iarna, iar pentru sejururile in strainatate intre 500 si 700 de euro, potrivit datelor publicate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Bugetul mediu pe care romanii sunt dispusi sa-l cheltuiasca se incadreaza intre 250-500 de euro pentru o vacanta interna, iar pentru deplasarile externe, intre 500 si 700 de euro. Nu este diferit de bugetul mediu alocat in anii trecuti, dar este mai atent cheltuit, iar raportul corect intre calitate si pret a devenit principalul criteriu", este mentionat intr-un raport al ANAT.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc apreciaza ca aproape 60.000 de romani sunt asteptati in acest an de Craciun in hotelurile si pensiunile din tara, unde se estimeaza ca acestia vor cheltui pentru cazare si masa peste opt milioane de euro.

Cele mai solicitate structuri de cazare sunt pensiunile rurale, unde gradul de ocupare depaseste 80%, fiind asteptati aproximativ 28.000 de turisti. Costul mediu al unui pachet la pensiune este de 550 de lei.

Majoritatea romanilor prefera sa petreaca Revelionul la munte, cele mai cautate statiuni fiind cele de pe Valea Prahovei, Bran-Moeciu si Bucovina. "De Craciun romanii prefera mai mult sa stea acasa si sa petreaca sarbatoarea cu familia. Abia de Revelion gradul de ocupare ajunge la 100%. Deocamdata, adica pentru Craciun, nu toate pensiunile si hotelurile au reusit sa vanda astfel incat toate locurile sa fie ocupate", a declarat presedinte ANAT, Corina Martin, pentru Agerpres.

In ceea ce priveste destinatiile externe, pe parcursul anului 2012, cele mai cautate de catre turisti au fost Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia, intrucat sunt destinatii mai apropiate de Romania.

In contextul evenimentelor politice si sociale declansate in nordul Africii si in Orientul Apropiat, a continuat declinul destinatiilor Egipt si Siria, dar isi mentine cresterea in preferinte Dubai-ul, ca destinatie calda, cosmopolita si de shopping.

Destinatiile exotice indepartate nu mai sunt un lux, potrivit ANAT, deoarece agentiile de turism au reusit sa ofere publicului consumator de vacante pachete turistice avantajoase in destinatii exotice precum Republica Dominicana, Maldive, Jamaica sau Mexic, la jumatate de pret, sub conditia ca acestea sa fie achizitionate si efectuate in lunile de iarna.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#vacanta Revelion romani, #vacanta Craciun Romania, #cheltuieli turism Sarbatori, #buget vacanta Sarbatori , #Oferte revelion