Croatia, o vacanta de vis pe coasta Adriaticii

Joi, 16 Iunie 2005, ora 13:00
1954 citiri

In plin sezon, un sejur pe tarmul Marii Adriatice necesita aproximativ aceleasi cheltuieli ca si pe litoralul Marii Negre. Croatia, o vacanta de vis pe coasta Adriaticii

In plin sezon, un sejur pe tarmul Marii Adriatice necesita aproximativ aceleasi cheltuieli ca si pe litoralul Marii Negre

Una dintre destinatiile care revin in oferta agentiilor romanesti in acest sezon este Croatia. Desi preturile sunt putin mai mari decat in Grecia si Turcia, romanii fac rezervari din timp pentru a petrece o vacanta de vis in august, septembrie sau chiar in octombrie. Doua lucruri te izbesc atunci cand vezi prima data Croatia: aerul italian al statiunilor de pe litoral si faptul ca nu se zaresc nicaieri urmele unui razboi.

Inainte de 1991, litoralul croat, care masoara 1.778 km, era considerat un nou Costa del Sol. Zece milioane de europeni, majoritatea nemti, austrieci, italieni si sloveni, se indreptau anual spre tarmul Marii Adriatice sau spre una dintre cele 1.185 de insule. Neglijata de turisti de cand au inceput razboaiele balcanice, Croatia este pe punctul de a-si recapata faima de a fi una dintre cele mai frumoase tari din Europa. Trebuie sa stiti ca pe litoralul croat sezonul se deschide la sfarsitul lui aprilie si se inchide in octombrie. Plajele cu nisip sunt extrem de putine la numar, majoritatea fiind cu pietris si avand amenajate platouri speciale pe care se face plaja si de unde se poate plonja in apa. Plaja nu se plateste, insa sezlongurile si umbrelutele de soare se dau contra cost (circa cinci euro pe zi).

Ca modalitati de petrecere a timpului liber, turistii pot opta pentru scufundari, tenis de masa si de camp, plimbari cu vaporase si windsurfing. Toate hotelurile au doua tipuri de piscine: una acoperita, (cu apa de mare incalzita), si una descoperita, cu apa obisnuita. Daca optati pentru una dintre numeroasele vile, nu faceti o alegere deloc rea: apartamentele pentru trei, patru sau cinci persoane au 2-4 paturi, dus, WC, foehn, telefon, televizor, frigider, balcon, nisa pentru gatit, plita electrica, unele chiar si automat de cafea. Cele mai frumoase si mai aglomerate statiuni sunt Dubrovnik, Rovinj, Opatjia, Pola, Porec, Orebic. Dintre localitatile situate in apropierea granitei cu Italia (Umag, Porec, Rovinj) puteti face o plimbare cu vaporasul in Italia.

Spre insulele croate exista curse regulate de feribot, iar pe aproximativ 300 de insule amatorii de nudism pot face plaja nestingheriti. Cele mai cautate suveniruri sunt dantelele si branzeturile din insula Pag, dar si obiectele de cristal, ceramica si portelan, care se gasesc in majoritatea magazinelor. Nu plecati din Croatia fara a gusta macar una dintre cele 350 de specii de peste care traiesc in Marea Adriatica si care stau la baza bucatariei croate. Exceptie face zona limitrofa Italiei, unde in majoritatea restaurantelor veti gasi feluri de mancare tipic italienesti.

Daca timpul va permite, nu ratati o vizita la Zagreb (capitala Croatiei), Dubrovnik (unul dintre cele mai vechi orase din tara, fondat in 1300), Split (oras care gazduieste imensul palat roman al lui Diocletian, precum si Muzeul Maritim) si Rovinj (aici se afla un acvariu vechi de 100 de ani). Hvar este un oras important nu numai turistic, dar si cultural si istoric - puteti vizita catedrala, manastirea franciscana, teatrul, fortareata. Turistii sunt de asemenea atrasi de Insulele Pakleni, un mic arhipelag situat in fata portului Hvar. Printre suvenirurile clasice se numara dantela creata de maicile benedictine si lavanda (fie ca flori, fie sub forma de esenta).

Cele mai bune luni pentru a vizita Croatia sunt mai si septembrie. Pentru a ajunge acolo, aveti la dispozitie trei variante: fie mergeti cu masina personala si intr-o zi si jumatate sunteti in Croatia, intrucat reprezentantii agentiilor de turism spun ca este mai sigur sa ocoliti prin Ungaria, fie luati trenul, via Budapesta, fie zburati cu avionul, daca va permiteti, avand in vedere ca nu exista cursa directa pana la Split si nici pana la Dubrovnik. Pentru turistii din vestul tarii, foarte convenabil este sa ia avionul de la Budapesta. Cel mai ieftin bilet de avion pe ruta Budapesta - Zagreb este oferit de liniile aeriene maghiare Malev si costa in jur de 120 de euro.

Despre Croatia se spune ca, desi este situata in Peninsula Balcanica, nu este balcanica. Strazile curate, hainele stilate, stilul de viata civilizat contribuie la crearea imaginii de vest-europeni a croatilor.

Ofertele agentiilor de turism

A Prestige Tours - Dubrovnik - Hotel Excelsior***** - 01.06 - 09.07.2005, 23.09 - 31.10 - 78 euro /zi/persoana in camera dubla cu mic dejun, 10.07 - 22.09.2005 A- 85 euro /zi/persoana in camera dubla cu mic dejun. Hotel Eden **** - Rovinj - 01.06 - 17.06.2005, 10.09 - 23.09.2005 A- 57 euro/zi/pers. in camera dubla cu demipensiune; 18.06 - 08.07.2005, 27.08 - 09.09.2005 - 67 euro/zi/pers. in camera dubla cu demipensiune; 09.07 - 29.07.2005 A- 79 euro/zi/pers. in camera dubla cu demipensiune; 30.07 - 26.08.2005 - 89 euro/zi/pers. in camera dubla cu demipensiune.

A Ultramarine Travel - Porec- 299-329 euro/pers./10 zile. Tariful include: sapte nopti cazare cu demipensiune la hotel de trei stele in Porec, doua nopti cazare la Budapesta, tur de oras Zagreb. Plecari: 17.06, 26.08, 09.09. Hotel Admiral**** - Opatjia - 50 euro/zi/pers. in perioada 30.04-09.07, 27.08-24.09.

A CMB Travel - Umag - 65 euro/zi/pers. cazare la hotel Sol Umag**** cu demipensiune, perioada 09.07-30.07, 20.08-27.08. Insula Hvar - 32 euro/pers./zi, cazare cu demipensiune la hotel Palace***, perioada 09.07-30.07, 27.08-03.09.

Capital

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...