Parisul discret

Joi, 25 August 2005, ora 01:22
1555 citiri

Un sejur la Paris trebuie sa includa obligatoriu Tour Eiffel, Luvrul, Sacre Coeur, Catedrala Notre Dame, Domul Invalizilor, Champs Elysees, La Defense, Place de la Concorde, Disneyland. In afara de acestea, Parisul ascunde si alte minunatii, mai putin cunoscute.

Se spune ca pentru a vedea tot Parisul iti trebuie citeva luni bune. Pentru aceia care vin pentru prima oara in capitala Frantei, prima tentatie o constituie Tour Eiffel. Multi nu stiu ca panorama cea mai impresionanta a Parisului nu este de pe Tour Eiffel, ci de pe terasa Turnului din cartierul Montparnasse, o cladire de 56 de etaje.

Acesta are o inaltime de 210 metri, insa de la parter pina pe terasa turistii ajung intr-un timp-record, in numai 38 de secunde. In acelasi cartier se afla cimitirul unde sint ingropati Constantin Brancusi, Eugen Ionescu si Tristan Tzara.

Muzee mari, muzee mici

Muzeele de anvergura ale Parisului sint, fara indoiala, Luvrul, Musee dA'Orsay, cu colectia sa de impresionisti, Grevin sau centrul Georges Pompidou. Linga acesta din urma, romanii pot vedea inscriptionat pe o cladire un nume drag lor - Brancusi. Este atelierul sculptorului, care acum gazduieste opere ale acestuia.

Alte puncte de atractie mai putin cunoscute sint Muzeul Picasso, cel al sculptorului Rodin, Muzeul de arta medievala Cluny, Muzeul papusii, al parfumului, al vietii romantice, al muzicii. In parcul Villette se afla Orasul Stiintelor si Industriei. Atractiile de aici sint sfera Geode, in care este amenajat un cinematograf, Planetariumul, acvariul mediteranean, biblioteca multimedia.

Muzeul National Picasso este gazduit de cladirea conacului Sale, ridicat in secolul al XVII-lea. Tot intr-un vechi conac, de data asta din secolul al XVIII-lea, se afla si Muzeul Rodin. Aici se gasesc toate sculpturile in marmura ale lui Auguste Rodin, unul dintre cei mai mari sculptori francezi. In spatele Catedralei Notre Dame se afla Muzeul Holocaustului. Vizitatorii coboara pe o scara ingusta intr-un spatiu inconjurat de ziduri inalte, astfel incit sa le creeze o stare de claustrofobie.

De aici se poate intra intr-o incinta care amplifica senzatia de disconfort, intrucit reda foarte bine interiorul unei celule. Tot linga Notre Dame se poate vizita si Muzeul arheologic si inchisoarea veche (La Conciergerie).

Tentatii in Montmartre

In jurul bazilicii Sacre Coeur se afla vechiul cartier Montmartre. Zona este intesata de magazine erotice, dar si de teatre de aceeasi factura. Iubitorii de pariuri au ocazia sa frecventeze hipodromul din Bois de Boulogne, un parc imens din vestul Parisului. Tot in zona sa afla si stadionul Parc des Princes, locul unde isi disputa meciurile echipa de fotbal Paris Saint Germain. In estul orasului se afla imensul cimitir Pere Lachaise, unde se afla ingropati, printre altii, Balzac, La Fontaine si solistul formatiei The Doors, Jim Morisson.

Cotidianul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...