ANAT: Vanzarile de vacante in strainatate au scazut cu 20%

Joi, 23 Iulie 2009, ora 17:15
2694 citiri
ANAT: Vanzarile de vacante in strainatate au scazut cu 20%

Numarul vacantelor petrecute de romani in strainatate a scazut cu 20% in primele sase luni, iar turismul intern a avut o usoara crestere, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit ANAT, agentiile de turism estimand per total, in 2009, un declin al vanzarilor de 20%.

"Toate agentiile se asteapta in acest an la o scadere de 20% a vanzarilor. Deja pe turismul de outgoing - excursii in strainatate - procentul real de scadere este in prezent de 20%. Pentru turismul intern se remarca o usoara crestere fata de 2008, avand in vedere ca in anii anteriori se prefera mai mult turismul in strainatate. Din acest punct de vedere, criza aduce un beneficiu national, iar procentul de 20% este intr-adevar rezonabil, este an de criza si trebuie sa ne asteptam la scaderi", a declarat, joi, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin, dupa seminarul Mediafax Talks about Romanian Tourism.

Ea a adaugat ca romanii aleg, la extern, pachete mai ieftine.

"Cresterile pe intern se datoreaza faptului ca pana acum unele evenimente nu se organizau - daca vorbim de Pastele pe litoral, a fost o crestere, un astfel de eveniment nu a mai fost organizat pana acum (...). Mai putini turisti se gandesc la vacante in acest an si daca unii dintre noi isi puteau permite doua vacante, probabil ca isi vor permite acum una. In mod cert s-ar putea ca cei mai multi sa aleaga vacante in Romania (...). Daca vorbim de turismul de masa si excursiile cu preturi medii, in prezent se cauta vacante mai ieftine", a spus Martin.

Potrivit presedintelui ANAT, tarifele hoteliere de pe litoral au scazut in aceasta perioada cu 20%, in acelasi interval al anului trecut crescand cu 15%.

In ceea ce priveste gradul de ocupare a unitatilor de pe litoral, in weekend-ul trecut rata a fost de 100%, pentru prima oara in acest an.

"S-a mers progresiv cu cresterea gradului de ocupare si speram ca si in weekend-urile viitoare, dar si in timpul saptamanii, gradul de ocupare sa se apropie de 100%. Sunt foarte multe evenimente pe litoral si speram sa atragem turistii cu ajutorul acestora", a mai afirmat Martin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#turism, # vacante, # litoral, # vanzari , #Stiri Turism