Castelul lui Dracula cauta un nou proprietar

Vineri, 26 Ianuarie 2007, ora 03:20
951 citiri

Cetatea Bran din zona Carpatilor Meridionali, cunoscuta drept castelul lui Dracula, este oferita spre vanzare. Proprietarul ei, Dominic von Habsburg, caruia i s-a retrocedat castelul in vara anului 2006, vrea sa-l vanda prin licitatie. Statul roman detine dreptul prim de cumparare. Dupa ce Consiliul municipal de la Brasov nu a luat in termen de 30 de zile nici o decizie fata de o prima oferta de vanzare a lui Habsburg, pentru 60 de milioane de euro, proprietarul negociaza cu alti eventuali cumparatori.

Avocatul lui Habsburg, Corin Trandafir, a infirmat zvonurile, potrivit carora cetatea ar fi fost deja vanduta "unei firme de dincolo de ocean". Dupa ofertele celorlalte parti interesate i se va face statului roman o noua oferta. Pana acum, s-au oferit pentru castelul Bran peste 60 de milioane de euro, dar mai putin de 100 milioane de euro.

Despre posibilitatea unei vanzari incheiate a informat presedintele Consiliului judetean, Aristotel Cancescu, pe baza unei scrisori a lui Dominic von Habsburg. Consiliul judetean se declarase dispus sa plateasca pentru Bran 60 de milioane de euro, insa nu a primit pentru aceasta aprobare din partea ministrului roman al culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu.

Intre timp, ministrul l-a amenintat pe Habsburg ca il va actiona in instanta daca va vinde castelul altcuiva decat statului roman. "Il voi da in judecata si va pierde procesele in fata tuturor instantelor din aceasta lume, pentru ca nu a respectat legile romanesti", a spus ministrul. "El risca sa piarda atat banii cat si castelul". Anterior, ministrul a apreciat pretul cerut de Habsburg ca fiind unul foarte mare, iar Cancescu i-a reprosat ministrului ca "nu se pricepe deloc la economica de piata".

Dominic von Habsburg a primit inapoi castelul in calitate de nepot al fostei regine a Romaniei, Maria. In contractul de retrocedare s-a stabilit dreptul de preemptiune al statului roman pe o perioada de trei ani.

Castelul Bran atrage de decenii numerosi turisti, deoarece este pus in legatura cu modelul real al eroului de roman Dracula, voevodul roman Vlad Tepes. Castelul, atestat documentar pentru prima oara in 1377, a fost construit de cetatenii orasului Brasov pentru a se apara de dusmani. La inceputul secolului XX, castelul a fost daruit reginei Maria a Romaniei.

Rador

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...