Castelul lui Dracula este de vanzare cu 60 de milioane de euro

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 08:00
926 citiri

Castelul Bran, mai cunoscut sub denumirea de Castelul lui Dracula, este de vanzare cu 60 de milioane de euro, iar Consiliul Judetean Brasov studiaza oportunitatea de a-l cumpara, a aratat miercuri pentru AFP serviciul de presa al Consiliului.

"Castelul Bran este foarte important pentru turismul in regiunea noastra. Am creat o comisie cuprinzand cinci membri ai Consiliului, care va analiza de saptamana viitoare oportunitatea de a-l cumpara, a aratat la randul sau Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului.

La inceputul lui 2006, castelul a fost restituit lui Dominic de Habsburg, nepot al reginei Maria a Romaniei, la 58 de ani dupa ce a fost confiscat de regimul comunist. Potrivit intelegerii cu Ministerul Culturii la momentul respectiv, castelul urma sa ramana muzeu cel putin timp de trei ani si nu va putea fi vandut decat statului roman.

O noua evolutie la mijlocul lui decembrie, Dominic de Habsburg a anuntat ca vrea oricum sa vanda castelul si a depus o scrisoare de intentie la Consiliul Judetean Brasov.

La randul sau, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu , considera ca pretul cerut de Dominic de Habsburg este "indecent si exagerat fata de valoarea reala a castelului". Inainte de retrocedare, ministerul estimase domeniul castelului la 25 de milioane de euro.

Acest castel este crucial pentru turismul judetului Brasov, el atrage peste 500 000 de vizitatori anual, adica incasari de peste un milion de euro. El isi datoreaza notorietatea printului sangeros roman din secolul al XV-lea, Vlad Tepes, care a inspirat personajul lui Dracula al scriitorului irlandez Bram Stocker.

Construit in 1212 de cavalerii teutoni, castelul a fost oferit in 1920 de locuitorii Brasovului reginei Maria care l-a amenajat in resedinta de vara.

In afara castelului, domeniul cuprinde trei cladiri mici, un teren de peste 7000 de metri patrati, o colectie de obiecte de arta si de tablouri datand din secolul al 14-lea.

Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...