Cetele junilor din Marginimea Sibiului - traditie de sute de ani devenita atractie turistica

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 17:07
2280 citiri
Cetele junilor din Marginimea Sibiului - traditie de sute de ani devenita atractie turistica

Sarbatorile de iarna au un farmec aparte in satele din Marginimea Sibiului, unde localnicii pastreaza traditii vechi de sute de ani, devenite, in ultimul timp, atractie turistica. Un obicei foarte apreciat este cel al cetelor de juni care se imbraca in costume populare si colinda satele de Craciun.

Marginimea Sibiului, formata din 18 localitati de munte, e cunoscuta din timpuri vechi, mai ales pentru oierit. Zona este insa familiara publicului larg si pentru pastrarea intacta a unor traditii si costume populare mostenite de la stramosi.

Sarbatorile de iarna au un farmec aparte in aceasta zona, unde feciorii - tineri necasatoriti - se aduna inca in asa-numitele "cete ale junilor".

Incepand de la Sfantul Nicolae, junii repeta colindele, avand cate una aparte pentru preot si pentru fete

Traditia spune ca o ceata se constituie de la Sfantul Nicolae si se imprastie dupa Boboteaza sau dupa Sfantul Ion, feciorii din ceata fiind "responsabili cu bunul mers al sarbatorilor de iarna".

Fiecare ceata cu "judele" ei

Fiecare ceata are un jude - conducator, unul sau doua ajutoare ale acestuia, un chelar - un tanar care pastreaza bautura si mancarea care se aduna, dupa care vin membrii de rand.

Prin traditie, in seara de Ajun tinerii colinda intreg satul, pornind fie de la biserica, fie de la casa primarului sau de la casa preotului.

Intalnirea junilor din Marginime, o traditie din 1895, la Saliste.

Primarul orasului Saliste, Horatiu Racuciu, spune ca acolo ceata s-a constituit deja de la Sfantul Nicolae, iar pregatirile pentru petrecerea traditionala din 28 decembrie sunt aproape gata.

"Vor veni, ca in fiecare an, cetele de juni din intreaga Marginime, dar si din anumite localitati din judetele Valcea si Arges. Programul va incepe in acest an la Primarie si va continua in centrul localitatii. Aici fiecare ceata isi va prezenta portul si dansurile", detaliaza Horatiu Racuciu programul celei mai mari sarbatori a junilor din Marginimea Sibiului.

Desi cel mai important rol al cetei este de Craciun, ea continua sa functioneze si de Anul Nou, cand se ingroapa anul. Atunci, tinerii de la ceata se strang in centul satului si dau foc la zdrente, cauciucuri si paie pentru a "arde" anul care trece, cu toate relele lui. La Saliste, de exemplu, in centrul orasului se da foc unui sicriu, simbolizand ingroparea anului.

Traditiile si obiceiurile de iarna nu se opresc insa nici aici. De Boboteaza, in multe dintre localitati se "boteaza" toate sursele de apa, toate fantanile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#traditii Marginimea Sibiului, #traditii Sibiu, #traditii Craciun Sibiu , #Stiri Turism