Filmul lui Radu Jude - Cel mai bun scurtmetraj la Trieste

Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 14:20
1029 citiri

Pelicula romaneasca "Lampa cu caciula", regizata de Radu Jude, a castigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivalul international Alpe Adria Cinema de la Trieste, a anuntat, joi, Centrul National al Cinematografiei.

Festivalul se desfasoara in perioada 13-25 ianuarie in Italia, iar festivitatea de premiere va avea loc joi seara.

Pelicula lui Jude, ce-i are in distributie pe Marian Bratu si Gabriel Spahiu, spune povestea unui copil de opt ani si a tatalui sau ce se trezesc in miez de noapte si incep sa care prin ploaie o lada invelita intr-o patura, in timp ce discuta despre o misterioasa lampa cu caciula, obiect ce-i va purta din satul sarac in care locuiesc inspre un oras, un drum ce-i pune la incercari neobisnuite.

Scenariul scurtmetrajului "Lampa cu caciula" a fost respins initial la concursul de proiecte cinematografice de la Centrul National al Cinematografiei (CNC) din 2004, dar a castigat la cel din 2005. "Este un film de 23 de minute si nu a avut un buget mare, a costat vreo 40.000 de euro", a spus Radu Jude pentru NewsIn la inceputul lunii ianuarie.

Tot in luna ianuarie, filmul lui Jude participa si in competitia internationala a celui mai mare festival independent din SUA, Sundance.

"Lampa cu caciula" are in palmares Marele Premiu al festivalul de la Bilbao dar si Trofeul DaKINO, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, obtinut la Festivalul Filmului Est-European de la Cottbus sau Marele Premiu pentru scurtmetraj, la festivalul de la Montpellier.

Radu Jude a mai regizat scurtmetrajele "Problema" (2001), "Corp la corp" (2003), "Marea Neagra" (2003), documentarul "Domnul Popescu" (2003) si scurtmetrajul "O zi lunga" (2004).

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...