Fotografi din Romania, SUA si Germania expun "Fetele Romaniei" la Astra Film Fest

Luni, 23 Octombrie 2006, ora 16:23
1241 citiri

Expozitia de fotografie "Fetele Romaniei", ce prezinta de la capite de fan, port popular sau dansuri traditionale la peisaje urbane, la care participa 16 artisti din Romania, SUA si Germania, va fi vernisata luni, in prima zi a festivalului international de film documentar de la Sibiu. Expozitia din acest an continua traditia inceputa in 2000, prin care, in fiecare editie a festivalului tema programului special este completata de un vernisaj de fotografie. De data aceasta, programul special si expozitia de fotografie au ca tema Romania.

"Am ales diferiti fotografi pentru aceasta expozitie tocmai pentru a oferi publicului festivalului o varietate de viziuni asupra Romaniei", a spus Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Fest 2006. "Putine se aud despre faptul ca avem o tara spectaculoasa, care merita sa fie prezentata ca atare, acest lucru fiind spus in limbajul fotografiei sociale, fara iz de promovare turistica. Exista si o veselie in mijlocul haousului cotidian. Am vrut sa evidentiem frumusetea cotidianului obisnuit. Nu am vrut ca prin aceasta expozitie sa marsam pe acel pesimism atat de des speculat despre Romania", a adaugat Budrala.

Fotografiile suprind satul romanesc, cu ciobani, capite, port si dansuri populare, dar si peisaje urbane, magazinul tipic al Romaniei capitaliste sau lautari care "se odihnesc" prin parcurile din centrul Bucurestiului.

Cei 16 fotografi care expun in cadrul expozitiei "Fetele Romaniei" sunt Voicu Bojan, Petrut Calinescu, Marius Nemes, Alexandru Paul, Bogdan Croitoru, Dragos Lumpan, Dumitru Budrala, Vasile Dorolti, Silviu Ghetie, Mircea Nan, Andrei Buta, Daniel Baltat, Kathy Kabaleg (SUA), Stefan Jammer (Germania) si Gheorghe Serban.

La editia Festivalului de Film Documentar si Antropologie Vizuala din 2000, expozitia de fotografie a fost o dedicata romilor, cea din 2002 a avut ca tema centrala Balcanii, iar in 2004, subiectul fotografiilor a fost Rusia.

"Ca in fiecare an, incercam sa dublam proiectiile de filme cu astfel de expozitii de fotografie. Caci, in definitiv, si fotografia este o forma de cercetare si exprimare antropologica. O forma complementara a ceea ce surprinde filmul documentar, uneori chiar de neinlocuit", a adaugat Budrala. Expozitia de fotografie va fi deschisa pe toata durata festivalului.

In competitia festivalului de film documentar de la Sibiu vor concura 53 de pelicule, la sectiunile "International", "Est-European", "Studentesc" si "Made in Romania".

Tema programelor speciale ale editiei 2006 este retrospectiva filmului documentar din Romania . "De data aceasta, ne orientam pe productiile romanesti ale ultimilor 15 ani", a explicat Budrala. "Sunt foarte multe tari care au realizat o arhiva documentaristica majora a evenimentelor prin care au trecut. La noi, din pacate, filmul documentar a suferit extrem de mult, in special datorita finantarii mai mult decat mediocre. Cu toate acestea, am reusit sa selectionam un numar de 12 filme pentru 'Retrospectiva Romania'. Vor incerca sa surprinda diferite momente ale tranzitiei", a explicat Budrala.

Anul acesta, festivalul beneficiaza de premii in valoare totala de 15.000 de dolari, acordate de Institutul Cultural Roman, de Consiliul Britanic, de TVR, partener al festivalului, de Duna TV, de asemenea partener, de Fundatia Ratiu, Marele Ducat al Luxemburgului si de catre Centrul National al Cinematografiei.

NewsIn

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...