Grecia se asteapta la un numar record de turisti in acest an, de peste 23 de milioane

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 09:40
1293 citiri
Grecia se asteapta la un numar record de turisti in acest an, de peste 23 de milioane
Foto: viajespasion.com

Numarul turistilor straini asteptati sa viziteze Grecia in acest an ar urma sa depaseasca 23 de milioane, potrivit noilor estimari ale Asociatiei Companiilor de Turism din Grecia (SETE), aceasta urmand sa intre in topul celor mai importante 15 destinatii globale in ciuda deteriorarii climatului economic din Europa si Rusia, transmite site-ul ekathimerini.com.

Pana la sfarsitul lunii octombrie, 20,5 milioane de vizitatori straini au sosit in Grecia, raportul neincluzand turismul de croaziera, transmite Agerpres.

Asociatia nu exclude posibilitatea majorarii numarului de turisti in acest an daca se confirma cifrele Bancii Centrale a Greciei privind un numar suplimentar de 1,2 milioane de vizitatori in iulie si august. Daca datele se confirma, SETE estimeaza ca, excluzand turismul de croaziera, anul acesta peste 21 de milioane de turisti vor vizita Grecia, fata de 17,9 milioane in 2013 si 15,5 milioane in 2012.

Si turismul de croaziera a inregistrat o crestere a sosirilor de 100.000 in primul semestru din 2014, iar pentru intregul an ar urma sa ajunga la 2,5 milioane, de la 2,2 milioane anul trecut.

Presedintele SETE, Andreas Andreadis, a declarat ca, in ciuda deteriorarii climatului economic din Europa si Rusia, Grecia va intra in topul celor mai importante 15 destinatii turistice globale, un nou indiciu ca economia incepe sa se redreseze.

In primele zece luni din acest an, pe principalele aeroporturi ale tarii a crescut cu 15% numarul de turisti de peste hotare, la 14 milioane, de la 12,2 milioane in perioada ianuarie - octombrie 2013. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat la aeroportul din Kalamata (72,3%), Myconos (39%), Atena (29,4%) si Santorini (26,9%). In octombrie, sosirile vizitatorilor pe calea aerului au depasit pragul de un milion, inregistrand un avans anual de 23,5%, cu o expansiune de 200% la aeroportul din Kalamata si de 38,6% la aeroportul din Atena.

Presedintele SETE a afirmat recent ca, pana in 2021, in turism ar putea fi investite capitaluri private in valoare de peste 20 de miliarde de euro, insa pentru ca acest lucru sa se intample Guvernul grec trebuie sa isi respecte promisiunea de a aloca 500 milioane de euro sectorului turistic in urmatorii sase ani pentru modernizarea si crearea de noi infrastructuri.

In conditiile in care cererea interna, investitiile si productia industriala sunt afectate de reducerile bugetare, cheltuielile turistilor straini au devenit principalul motor de crestere pentru o economie care se afla in al saselea an de recesiune.

Sectorul turistic este responsabil pentru aproximativ 17% din Produsul Intern Brut al Greciei si circa 18% din locurile de munca. Autoritatile de la Atena mizeaza pe acest sector pentru a fi motorul relansarii economiei elene in 2014, dupa sase ani de recesiune.

Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si a beneficiat de o reducere a datoriei de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#numar turisti straini Grecia, #turisti grecia , #Stiri Turism