In cautarea paradisului pierdut, Delta Dunarii

Joi, 21 August 2008, ora 13:43
29018 citiri
In cautarea paradisului pierdut, Delta Dunarii

Miros de peste, clipocit de ape , nuferi plutitori. Zumzait de tantari, pescari de-o viata si mii de pasari. Daca gandul te duce peste granite, opreste-te! Arunca o privire catre Delta Dunarii.

La intalnirea cu Marea Neagra se afla cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene. Mandru ca esti roman, ia-ti desaga si exploreaza tinuturile salbatice. Pune bine o crema protectoare impotriva milimetricelor insecte si o pereche de cizme de cauciuc.


Este in zadar sa iti spun ca o varietatea de pasari din aceste ape este unica pe glob. Cu mic, cu mare, singuratici sau in stoluri, 325  de specii de pasari, dintre care 70 din afara Europei (China, India, Egipt) se cuibaresc aici. Mandri pelicani, gratioase lebede si egrete sfidatoare incanta privirile oricarui turist.

Sshhhh! Aici se pescuieste. Spuneam mai devreme ca narile-ti sunt invadate de aroma de peste. Sturionul, stiuca vicleana, uriasul somn, plus cunoscutul crap. Platica, rosioara, bibanul si carasul. Pregateste-ti momeala ca ai "de treaba". Daca totusi nu ai rabdare de pescar, bastinasii iti dau o mana de ajutor. Pentru o mana de bani, vei avea parte de o cina pe cinste. Rumeniti de parjoala focului si dulcegi…delicios!

Cu barca vreti? Raspunde afirmativ si vei beneficia de paradisul Deltei. Mai lunga ori mai scurta, plimbarea costa. Trei ore si jumatate pe canalele Dunarii intr-o barca cu o capacitate de sapte persoane se situeaza  intre 150 si 200 de lei. Nu-ti uita calitatile de negociator acasa. Restul e istorie… . Zambetele inocente ale locuitorilor, bronzul indispensabil te insotesc pe apele Dunarii. Acum e cu adevarat momentul sa-ti scoti aparatul de fotografiat si sa imortalizezi minunatele pasari. Lin curge apa, barca urmeaza acelasi ton…viata curge linistita.

  


"Avec un visage sage", acesti stapani ai apelor iti ofera un acoperis deasupra capului in casele lor simple si primitoare. Pentru 10 lei de persoana, ai parte de o masa completa. Supa sau ciorba de peste - retete proprii si multe secrete - plachii, crapi la gratar, salau in cartofi, sturioni la cuptor… peste, peste si iar peste.

 

 

 

 

 

 

 

 

Apoi, Canalul Sulinei e larg, marginit uneori de stufaris, alteori de sate sau paduri. Pe alocuri apar case izolate cu acoperisuri de stuf. Orizontul generos te face sa te simti liber "ca pasarea cerului". Cirezile de vaci pierdute pe campuri , cai ce pasc linistiti la marginea apei, toate zugravesc un tablou primordial al traiului la tara.

 

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...