Incalzirea climei ameninta statiunile de ski din Europa

Joi, 14 Decembrie 2006, ora 20:55
1053 citiri

Incalzirea climatica pune in discutie fiabilitatea statiunilor de ski din tarile montane din Europa si ameninta economiile regionale care depind de turismul de iarna, potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) publicat miercuri, informeaza AFP.

Potrivit autorilor raportului, in prezent 90 la suta din partiile importante de ski alpin din Europa (adica aproximativ 599 dintr-un total de 666) beneficiaza de ninsoare naturala suficienta (30 centimetri de zapada) timp de cel putin 100 de zile pe an.

"O crestere viitoare a temperaturilor cu unul, doua si chiar patru grade Celsius ar putea reduce numarul de partii de ski care se bucura de suficienta zapada pana la 500, 400 si chiar 200", avertizeaza OECD.

Printre cele cinci tari europene cuprinse in acest studiu, Germania este cea mai vulnerabila la modificarile climatice, o eventuala incalzire cu un singur grad Celsius putand antrena o scadere de aproximativ 60 la suta a numarului de partii care beneficiaza de zapada naturala suficienta. Austria, tara in care jumatate din veniturile generate de sectorul turistic (sau 4,5 la suta din economia nationala) provin de la turismul de iarna, este si ea mai sensibila decat media. Franta este aproape de medie, iar Italia este usor deasupra mediei.

Elvetia, este singura tara din cele studiate care sufera cel mai putin de pe urma modificarilor climatice, chiar daca o crestere a temperaturilor cu un grad Celsius ar diminua cu 10 la suta gradul de inzapezire, iar o incalzire cu patru grade Celsius ar reduce la jumatate numarul de partii care beneficiaza de suficienta zapada, apreciaza OECD.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...