Incotro se indreapta istoria?

Luni, 20 Noiembrie 2006, ora 08:35
1075 citiri

Dintotdeauna, popoarele se reunesc sau se infrunta, se aliaza sau se destrama. O chestiune de patima mai mult sau mai putin stapanita. Observam in evolutia popoarelor, de secole, mai multe tendinte. Una este unificatoare si duce la regrupare; cealalta este separatoare si duce la secesiuni, independente. In ceea ce priveste unificarea, istoric, cantoanele elvetiene dau un exemplu frumos. Apropiindu-se, ele creaza o tara noua, plurilingva, Elvetia. Statele Unite parcurg un drum federativ cu 13 state la inceput, pana la cincizeci de participanti in prezent.In secolul al XIX-lea, cum s-a intamplat in Germania sau Italia, mici entitati avand aceeasi limba (sau dialecte asemanatoare), aceeasi cultura, aceleasi aspiratii si interese, se alatura sub egida unei ideologii, nationalismul, usor belicos. Dar aceasta faza, care merge de la particularisme la statul-natiune, va fi depasita de etapa urmatoare, unificatoare, crearea Europei. Intr-adevar, Uniunea Europeana prezinta culminarea acestui proces de unificare: ea indeamna la depasirea nationalismului, creeaza actiuni si institutii supranationale, integreaza popoare mai inainte ostile, induce colaborarea lor.

Tendinta separatoare a lovit mai intai unele imperii dupa primul razboi mondial. Imperiul austro-ungar a dat nastere la doua tari trunchiate, Austria si Ungaria, precum si unor tari care traiau mai inainte in stare de supunere: Cehoslovacia si Iugoslavia. Polonia, impartita intre Austria, Germania si Rusia, si-a recucerit independenta. Si Romania a beneficiat amplu de prabusirea Habsburgilor.

Imperiul Otoman, in curs de descompunere de o anumita vreme, se repliaza asupra Turciei lui AtatAArk si pierde succesiv Grecia si alte state balcanice, Africa de Nord, Siria, Irak, Iordania, Palestina.

Unele tari create prin tratatele din 1919-1920 s-au dovedit artificiale si s-au destramat la un moment dat. Cehia si Slovacia s-au separat pasnic in 1993 si s-au alaturat Uniunii Europene. Iugoslavia s-a dezmembrat in suferinta. Serbia, Croatia, Slovenia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina sunt suverane si Kosovo aspira sa devina independent. Numai Slovenia compenseaza disolutia aderand la Uniunea Europeana.

In timpul Imperiului Britanic, subcontinentul indian forma un tot. In momentul independentei, India si Pakistan s-au separat si au purtat trei razboiae de atunci. In plus, Bangladeshul a secesionat in 1971. Aici, inainte de nationalism, forta de dezmembrare este religia: majoritate hindusa de o parte, predominanta musulmana de cealalta.

In Africa, aproape peste tot, frontierele trasate de puterile coloniale ridica probleme si miscarile secesioniste sunt numeroase.

Uniunea Sovietica este desigur exemplul cel mai demonstrativ al dezmembrarii unui imperiu multinational. In pofida eforturilor constante, timp de saptezeci de ani, de a crea "omul sovietic", imediat ce a slabit constrangerea, fostele nationalitati au cerut sa traiasca in propria lor patrie: in Rusia propriu-zisa, in Asia, in Caucaz, in Ucraina, in Belarus... In Cecenia, conflictul a luat proportii tragice. In alte tari, ordinea constitutionala este amenintata de pusee separatiste: in Irlanda de Nord (catolicii), in Spania (bascii), in Belgia (flamanzii), in Franta (corsicanii), in Turcia (kurzii).

As vrea sa mai citez o situatie particulara. Este vorba de tari lovite recent de razboi unde fractiuni ostile sunt tinute in mod artificial impreuna. In Bosnia-Hertegovina, solutia gasita regrupeaza sarbi, croati si musulmani. Ar fi mult mai simplu sa fie lasati sarbii si croatii sa se alature patriei lor mama si sa acorde musulmanilor un stat bosniac. De asemenea, coexistenta sarbilor si albanezilor este foarte proasta: Kosovo are o vocatie de independenta. In Irak, religia este factor de diviziune, siitii si sunnitii se omoara intre ei, iar kurzii ar fi cu siguranta bucurosi sa plece. Nu pare sa existe alta solutie decat sa se traseze o frontiera intre dusmani.

Preferinta mea merge spre miscarile unificatoare. Dar acestea sunt premature cand popoarele sunt inca intr-un stadiu anterior: ele nu au terminat sa se constituie ca natiune sau practica un nationalism uneori defensiv, adesea agresiv. Pentru a iesi din acest egoism colectiv, pasiunile trebuie sa se calmeze, mentalitatile trebuie sa se schimbe. Dar aceasta necesita cel mai mult timp.

Articol de Rudolf Rezsohazy, Traducerea: Ana Harth

Rador

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...