Infruntand incalzirea globala vor actiona oamenii ca broastele?

Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 02:33
1211 citiri

Confruntandu-se cu noi dovezi ale incalzirii globale, vor reactiona oare oamenii asemenea broastelor, se intreaba specialisti in mediu citati de Reuters. Potrivit unei povesti spusa frecvent, o broasca va incerca sa sara in cazul in care este aruncata intr-un vas cu apa fierbinte, dar nefericita creatura va ramane si, eventual, va muri daca este introdusa intr-un vas cu apa rece pe care il pui apoi la fiert.

Un raport care va fi dat publicitatii de ONU la Paris, la 2 februarie a.c., va include cele mai puternice avertizari de pana acum, potrivit carora oamenii intretin incalzirea globala care ar putea cauza pagube colosale naturii daca, asemenea broastei osandite, vor ignora cresterile de temperatura. Fostul vicepresedinte american, Al Gore, spune aceasta poveste cu broaste, personaje de desene animate, care oracaie, in filmul sau 'An Inconvenient Truth' /Un adevar incomod/ pentru a face presiuni pentru mai multa actiune in scopul salvarii planetei. In viziunea sa, o mana se scufunda in apa pentru a salva broasca lesinata in momentul in care apa incepe sa fiarba.

'Este important sa salvam broasca', a declarat acesta. Iar oficiali din cadrul ONU fac referire uneori la povestea broastei fierte ca la una cu morala despre pericolele complacerii umane legat de incalzirea globala. Exista o singura problema - nu este adevarata. ' 'Broasca fiarta' este, in definitiv, un mit urban', a declarat Victor Hutchison, profesor emerit in cadru departamentului de zoologie al Universitatii din Oklahoma, SUA. 'Am analizat toleranta termala a reptilelor si amfibiilor timp de mai multi ani. Daca cineva plaseaza animalul intr-un container pe care il incalzeste gradat, animalul, la un moment dat va incerca sa scape', a declarat profesorul pentru Reuters.

Inundatii si valurile de caldura Raportul ONU, elaborat de 2.500 de oameni de stiinta, va mentiona ca este posibil ca 90 la suta dintre activitatile umane care se bazeaza pe arderea de combustibil, sa fie principala cauza a incalzirii globale in ultimii 50 de ani. Incalzirea ar putea cauza si mai multe inundatii, valuri de caldura, seceta si cresterea nivelului marii pana in anul 2100. Intarind concluziile raportului din 2001, care ii acuza pe oameni de incalzirea climei, va ghida guvernele lumii sa extinda Protocolul de la Kyoto in vederea combaterii incalzirii globale dupa anul 2012.

Se vor ingramadi oare guvernele lumii sa faca acest lucru? Daca broasca ponegrita este suficient de desteapta sa sara atunci cand mercurul se ridica, ar trebui sa existe speranta si in ceea ce ii priveste pe oameni. Avertizarile oamenilor de stiinta asupra riscurilor pe care le implica bioxidul de carbon nu au fost luate in seama. Omul de stiinta suedez Svante Arrhenius, laureat al premiului Nobel pentru chimie, a avertizat in urma cu un secol asupra unei posibile legaturi intre incalzirea globala si emisiile industriale de bioxid de carbon. 'Aceasta este o problema de care suntem constienti de multa vreme, iar masurile in ceea ce o priveste sunt depasite', a declarat Naomi Oreskes, profesor de istorie si stiinta, care se specializeaza in schimbarea climaterica in cadrul Universitatii din California, San Diego. Ea a afirmat ca ii place sa-i intrebe pe prieteni, colegi si membri ai familiei ce politician american a afirmat: 'Aceasta generatie a alterat compozitia atmosferei la scara globala prin materialele radioactive si cresterea continua a bioxidului de carbon in urma arderilor de combustibili fosili".

'Aproape invariabil oamenii spun ca este vorba de Al Gore', a spus ea. Dar raspunsul potrivit este presedintele Lyndon Johnson, care a rostit un mesaj special in Congresul SUA despre poluare, la 8 februarie 1965. Presedintele Geroge W. Bush, care recunoaste legatura dintre cresterea temperaturilor si volumul mare de bioxid de carbon din atmosfera, s-a retras in 2001 din cadrul Protocolului de la Kyoto, in conformitate cu care majoritatea statelor industrializate au luat masuri de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera. El a declarat ca aceste limitari reduc cresterea economica, iar Protocolul de la Kyoto a exclus in mod eronat tarile in curs de dezvoltare de la prima sa etapa, pana in 2012. In schimb, SUA investesc in prezent in noi tehnologii energetice nepoluante, de la biocombustibili la hidrogen.

Protocolul de la Kyoto obliga cele 35 de state industrializate sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera - produse de fabrici, centrale electrice si vehicule - cu cinci procente de la nivelul inregistrat in 1990, pana in 2008-2012. SUA emit aproximativ un sfert din volumul total de gaze cu efect de sera. Majoritatea statelor semnatare ale Protocolului sunt de acord ca in prezent este nevoie de o actiune concertata mai drastica. Totusi, intr-o lume in care milioane de oamenii nu reusesc sa renunte la fumat sau sa evite obezitatea, actiunea de reducere a incalzirii globale pare un obiectiv extravagant, partial pentru ca fenomenul va afecta mai dur generatiile viitoare. ASi, asemenea broastei din poveste, oamenii s-ar putea sa considere greu de indepartat o amenintare invizibila.

'Biologia noastra evolutiva ne echipeaza sa raspundem mult mai usor si natural la amenintarea din partea unui sarpe, unui dinte veninos, unor gheare sau unui paianjen, decat la amenintarea care poate fi inteleasa numai prin folosirea unui rationament abstract', a subliniat Al Gore intr-o expunere la Oslo, in 2006. 'Nu este imposibil dar necesita mai mult timp', a conchis fostul vicepresedinte american.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...