Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, pusa in valoare printr-un proiect european

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 09:35
1618 citiri
Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, pusa in valoare printr-un proiect european

Peste o mie de persoane au asistat, sambata, la Alba Iulia, la arborarea Drapelului National al Romaniei pe catargul din Piata Tricolorului, moment ce marcheaza debutul manifestarilor oficiale dedicate Zilei Nationale, si la inaugurarea Laturii de Vest a Cetatii Alba Carolina, reconstituita printr-un proiect european in valoare totala de 68 de milioane de lei.

Printre cei prezenti la festivitati s-au aflat fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, vicepresedintii CJ Alin Cucui si Florin Roman, prefectul Gheorghe Feneser, parlamentari si oficialitati din doua orase din Bulgaria si Croatia infratite cu municipiul Alba Iulia.

'Avem cu ce sa ne laudam. Avem ce sa aratam', a declarat primarul Mircea Hava, despre lucrarile realizate in cea mai mare si mai bine conservata fortificatie de tip Vauban din Europa. Edilul a mentionat ca nu se va plati pentru intrarea in cetate, dar se va plati pentru accesul in anumite zone din interior.

Prin proiectul de reconstituire a Laturii de Vest, a fost finalizata practic reabilitarea fortificatiei, valoarea totala investita in ultimii ani in restaurarea cetatii din Alba Iulia ridicandu-se la peste 60 de milioane de euro. Alba Iulia a fost primul municipiu din tara care a beneficiat de fonduri REGIO pentru dezvoltare urbana.

Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, fortificatie ridicata in urma cu aproape trei secole, ale carei ziduri au fost dinamitate si distruse partial in mai 1921, cand a fost demarata constructia Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, a fost reconstituita si pusa in valoare printr-un proiect european. Lucrarile au durat aproape trei ani, iar acum se va putea circula pe tot traseul Santurilor Cetatii Alba Carolina.

Prin realizarea acestui proiect s-a revenit practic la forma initiala a cetatii, cu antesanturi, contragarzi, santuri principale, raveline si bastioane pe latura de vest a fortificatiei, dupa ce, timp de noua decenii, numeroase spatii si tuneluri aflate sub Parcul Unirii si sub parcarea din fata Catedralei Reintregirii au fost acoperite cu pamant.

Practic, mare parte a spatiului parcului de pe Platoul Romanilor, din fata catedralei, a fost excavata, pentru a se ajunge la nivelul de calcare existent in Santurile cetatii si, totodata, pentru a se crea o continuitate in traseul Portilor cetatii. Au fost readuse astfel la suprafata numeroase spatii si tuneluri, acestea urmand a fi exploatate turistic si cultural.

Accesul se face acum in zona cu ajutorul mai multor poduri mobile, care realizeaza legatura si intre unele dintre porti, asa cum era in urma cu trei secole, cand a fost construita cetatea de habsburgi.

Au fost finantate lucrari de modernizare a infrastructurii cultural-istorice aferente cetatii, lucrari de restaurare, de conservarea patrimoniului cu potential turistic aferent, in vederea valorificarii sale in circuite turistice nationale sau internationale.

Cetatea din Alba Iulia, care ocupa o suprafata de peste o suta de hectare, a fost ridicata intre anii 1714 si 1738, are sapte bastioane si sase porti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#alba iulia, #investitie turism , #Stiri Turism