MDRT vrea sa infiinteze o organizatie pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 18:59
1378 citiri
MDRT vrea sa infiinteze o organizatie pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) vrea sa creeze un organism pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica atat pe piata interna, cat si pe piata externa, denumit Organizatia de Promovare a Turismului, institutie publica, cu personalitate juridica, informeaza NewsIn.

T

otodata, ministerul vrea sa infiinteze Sistemul National Informational pentru Turism, care va cuprinde datele si indicatorii stabiliti de catre autoritatea administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului si Institutul National de Statistica prin ordin al conducatorilor autoritatilor mentionate.

Sistemul National Informational pentru Turism va fi gestionat de MDRT si este creat in vederea stocarii, corelarii si diseminarii informatiilor privind piata turistica, precum si a evaluarii activitatii turistice.

Potrivit proiectului Legii Turismului, publicat marti in dezbatere publica pe site-ul MDRT, se doreste reglementarea atestarii si gestionarii patrimoniului turistic, constituit din bunuri proprietate publica si bunuri proprietate privata, precum si evidentierea elementelor de patrimoniu turistic prin inscrierea, cu titlu gratuit, in cadrul Registrului General al Patrimoniului Turistic.

"Perceptia Romaniei ca destinatie turistica este neclara. Acesta nu are o reputatie buna ca destinatie pentru turistii de ocazie.

In aceasta ordine de idei, se impune promovarea unui cadru legal care sa asigure cresterea atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica la nivel regional si international".

In prezent exista o Ordonanta a Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism din Romania.

Prevederile viitoarei Legi a Turismului se vor aplica autoritatilor administratiei publice implicate in organizarea si desfasurarea activitatii de turism, operatorilor economici, precum si tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfasoara activitati turistice.

Conform Comunicarii Comisiei Comunitatilor Europene, turismul contribuie cu aproximativ 4% la PIB-ul Uniunii Europene, variind intre 2% intr-o serie de state membre si pana la 12% in Malta.

Contributia indirecta a turismului la PIB este mult mai mare, acesta generand indirect mai mult de 10% din PIB-ul Uniunii Europene si asigurand aproximativ 12% din totalul locurilor de munca.

In Romania, contributia veniturilor provenind din activitatile turistice la Produsul Intern Brut, la nivelul anului 2008 era de aproximativ 3,5%, respectiv in jur de 4,5 miliarde euro, fapt ce plaseaza Romania, raportat la aceasta contributie, pe ultimele locuri in Europa. In anul 2009, din cauza efectelor crizei economice, aceasta contributie a fost chiar mai scazuta. 

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#destinatie, #mdrt, #turistica , #Stiri Turism