Muzeul Brukenthal din Sibiu, printre laureatii European Heritage Awards 2010

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 16:42
2117 citiri
Muzeul Brukenthal din Sibiu, printre laureatii European Heritage Awards 2010

Muzeul Brukenthal din Sibiu se numara printre cei 29 de laureati ai European Heritage Awards 2010, distinctii acordate de organizatia internationala Europa Nostra si de Comisia Europeana, pentru conservarea patrimoniului, cercetare sau educatie.

Muzeul sibian a fost selectat in categoria "Educatie, training si constientizare" pentru programul de pedagogie muzeala intitulat "Descoperind Muzeul", pe care il desfasoara incepand cu anul scolar 2008/2009, precizeaza Mediafax.

Programul este menit sa furnizeze elevilor un plus de informatie interdisciplinara in domeniile educatiei plastice, istoriei, stiintelor naturale, orientarii culturale in general, prin intermediul vizitelor ghidate in expozitiile Muzeului Brukenthal, completate de activitati creative, informative si practice, proiecte tematice si ateliere de creatie.

European Heritage Awards, lansate in 2002 de Europa Nostra si Comisia Europeana, ca parte a programului Cultural al CE, reflecta "eforturile remarcabile depuse in scopul conservarii peisajelor, patrimoniului arhitectural, arheologic si artistic al Europei".

Cei 29 de laureati ai European Heritage Awards 2010 provin din 15 tari si sunt premiati in categoriile "Conservare" (16 laureati din Franta, Austria, Spania, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Grecia si Turcia), "Cercetare" (4 laureati din Cehia, Germania, Italia si Olanda), "Activitatea continua / Dedicated service" (2 laureati din Bosnia-Hertegovina si Rusia) si "Educatie, training si constientizare" (6 laureati din Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda si Romania).

Premiile vor fi decernate in cadrul celei de-a opta ceremonii anuale European Heritage Awards, ce va avea loc pe 10 iunie, la Istanbul, ca parte a programului Capitala Culturala Europeana 2010, titlu detinut anul acesta de orasul turc.

Cu aceeasi ocazie, dintre cei 29 de premianti vor fi alesi sase laureati ai Grand Prix, care vor primi fiecare cate 10.000 de euro.

Muzeul National Brukenthal din Sibiu este una dintre cele mai importante institutii de profil si cea mai veche din tara.

Colectiile sale au fost constituite de baronul Samuel von Brukenthal (1721 - 1803), guvernator al Transilvaniei in perioada 1777 - 1787, putand fi deja vizitate in 1790, cu trei ani inaintea deschiderii Muzeului Luvru.

Deschiderea oficiala a muzeului sibian a avut loc in anul 1817.

Muzeul are in componenta sa Palatul Brukenthal, care adaposteste Galeria de Arta si Biblioteca Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istoria Farmaciei si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare. Edificiile care adapostesc aceste muzee sunt monumente istorice.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#patrimoniu, # muzeu, # cultura, # sibiu Brukenthal , #Stiri Turism