Noapte cu stele cazatoare la Observatorul Astronomic

Vineri, 17 Noiembrie 2006, ora 13:06
1132 citiri

In noaptea de 18-19 noiembrie, intre orele 3 si 6, iubitorii de fenomene astronomice au sansa sa vada ceva spectaculos: o ploaie de stele.In acea dimineata se va produce maximul unui curent de meteori, numit Leonide. Cei ce vor privi cerul, fara un instrument astronomic, pot vedea intre 50 si 100 de meteori (stele cazatoare) pe ora.

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce trece pe langa Soare odata la 33 de ani. In perioada 1998-2002, Pamantul a trecut, in fiecare an, printr-o regiune plina de praful lasat de nucleul cometei in 1998.

In acest an Pamantul va trece prin regiunea pe unde a trecut cometa in 1932. Ultima oara cand Pamantul a trecut pe acolo, in 1966, s-a produs o izbucnire a curentului, observandu-se intre 2000 si 3000 de meteori pe ora.

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 20-30 de meteori pe ora.

Urmarind bolta cereasca veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In vechime parea ca una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de 'stea cazatoare'.

Desigur ca stelele nu au cum sa cada. Ati observat o particula foarte mica, sub 1 mm diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si, la frecarea cu aerul, a luat foc. Predictiile spun ca se vor vedea maxim 100 de meteori pe ora.

Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu" ii asteapta pe cei interesati de astronomie intre orele 21 si 6 pentrua observa acest fenomen. Pe langa stelele cazatoare, se vor putea observa seara planetele Uranus si Neptun, iar dupa ora 1 planeta Saturn precum si stele, roiuri stelare si galaxii.

Se pot viziona filme cu tematica astronomica cu eclipsa de Soare din 1999, cu Luna si cu meteori.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...