Numai jumatate din populatia Romaniei stie ca hartuirea sexuala este pedepsita prin lege

Miercuri, 28 Februarie 2007, ora 02:55
1217 citiri

Doar jumatate din populatia Romaniei stie ca Legea pedepseste hartuirea sexuala. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) prin intermediul IMAS, a declarat marti, Irina Sorescu, director al CPE coordonator al proiectului.

Conform acestui studiu, cele mai expuse hartuirii sexuale sunt persoanele tinere si in special femeile intre 18-29 de ani. Una din 9 persoane din mediul urban s-a confruntat cu o situatie de hartuire sexuala.

92 la suta din cei intervievati considera ca hartuirea sexuala trebuie pedepsita de lege, in timp ce 55 la suta dintre acestia afirma ca exista o lege care pedepseste hartuire sexuala dar in Romania nici o institutie cu responsabilitati in domeniu sau o instanta judecatoreasca nu a pronuntat o decizie favorabila unui reclamant intr-un caz de hartuire sexuala. In acelasi timp, 39 la suta dintre persoanele hartuite se rezuma la o discutie cu agresorul, incercand sa rezolve problema pe cale amiabila, 24 la suta nu fac nimic, 27 la suta asteapta ca lucrurile sa se rezolve de la sine, iar 15 la suta dintre victime aleg sa demisioneze pentru a scapa de problema.

Conform specialistilor cea mai des intalnita este hartuirea la locul de munca. Hartuire sexuala inseamna agresarea unei persoane care se afla pe o pozitie de subordonare fata de agresor. Ea se deruleaza intre persoane de sexe diferite sau acelasi sex. Formele de hartuire sexuala sunt fizice, verbale, non verbale, scrise si neuropsihice. Hartuirea sexuala produce efecte negative atat prin crearea unui climat de munca necorespunzator cat si la nivelul psihoemotional. Hartuirea sexuala este pedepsita de art 203 indice 1 din Codul Penal, de Legea 202/2002 si de Legea 324/2006.

In Romania, sustine Irina Sorescu, exista un cadru legislativ bun bine pus la punct dar el nu este cunoscut si risca sa devina decorativ. O persoana hartuita sexual trebuie, mai intai, sa rezolve problema pe cale amiabila si apoi sa se adreseze forului de conducere superior, sindicatului sau reprezentantului angajatilor in Consiliul de administratie, apoi Consiliului National pentur cercetarea discriminarii, Inspectiei Muncii si sa depuna plangere in instanta. Sanctiunile merg de la amenda pana la privare de libertate de la unu la trei ani. Ca proba se accepta inclusiv banda audio si filmata. Fapta de hartuire se poate pedepsi si dupa un an de la producerea ei.

In baza rezultatelor acestui studiu, CPE va realiza, in perioada martie - septembrie, o campanie nationale de constientizarea a populatie privind efectele negative ale hartuirii sexuale si modalitatile legate de combatere fenomenului. Studiul si compania sunt realizate in cadrul proiectului "Spune nu hartuirii sexuale", implementat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, impreuna cu fundatia Concept. Proiectul este finantat de UE prin Programul societate civila componenta trei - democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei cat si din fonduri proprii.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...