O poveste de zi cu zi a oamenilor de la tara aduce UE in Romania

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 08:47
1284 citiri

Este un satuc din adancurile zonei rurale, care reuseste sa atraga sute de mii de oameni in fiecare saptamana. De la relatii de dragoste in staul, la certuri de familie intre capite, aventurile sale agricole ajung in sufrageriile din tara intreaga la o audienta fidela, care se pregateste pentru urmatoarea cotitura din istoria taranilor si a nevestelor lor.Este un satuc din adancurile zonei rurale, care reuseste sa atraga sute de mii de oameni in fiecare saptamana. De la relatii de dragoste in staul, la certuri de familie intre capite, aventurile sale agricole ajung in sufrageriile din tara intreaga la o audienta fidela, care se pregateste pentru urmatoarea cotitura din istoria taranilor si a nevestelor lor.

Dar, oricat de familiara ar putea suna ideea, nu este vorba de Ambridge si personajele sunt la mare distanta de dealurile din Middle England si Archers. Este insa, cu carutele trase de boi si preferinta pentru gulas si vremea ceaiului, un instantaneu de viata din Romania rurala.

La cateva decenii de la momentul in care producatorii BBC au facut echipa cu Ministerul Agriculturii pentru a crea o drama educativa pentru fermierii din Marea Britanie, care a devenit serialul radiofonic cu cel mai mare succes din toate timpurile, televiziunea romana abordeaza aceeasi problema inaintea aderarii tarii in UE, in ianuarie.

Intitulat "Ulita spre Europa", serialul este o melodrama usurica care face cunostinta populatiei rurale a Romaniei cu masa noii legislatii introduse de Bruxelles. Cu personajele sale pitoresti - de la Marinela, blonda oxigenata de la bar care viseaza sa calatoreasca prin lume, la Umelu, taranul conservator - este menita sa prezinte metodele de agricultura impuse de Bruxelles intr-o forma mai digerabila.

"Este in egala masura educativ si distractiv. Vrem sa combatem ignoranta privind Europa, dar sa avem in acelasi timp umor in privinta aceasta", spune Gabriel Giurgiu, producator executiv la Televiziunea romana, care emite programul bisaptamanal. "Incercam sa le spunem oamenilor la ce sa se astepte. Aratam realitatea amara a UE: ca nu este un fel de rai pe pamant. Totul este prezentat la un nivel foarte rational, realist".

Spectacolul, care se desfasoara intr-un sat fictiv unde viata se invarte in jurul carciumii locale - numita, in mod adecvat, "Europa" - nu lasa nici o piatra nerascolita in incercarea de a face inteleasa birocratia de la Bruxelles. Obiceiurile privind imperecherea vitelor, metodele de sacrificare a porcilor, dimensiunile precise ale castravetilor: nimic nu este prea obscur, sau absurd, pentru scenaristi.

"Este destul de simplu", anunta mesagerul satului, intr-unul din primele episoade. "Un taur tanar aflat in primul an de munca poate face 30 pana la 40 de femele. In al doilea an, fiind mai experimentat, el poate face 60 pana la 80 de iubite. Dar in toate cazurile, nu mai mult de una pe zi".

Reactia la veste este previzibil cinica. "Ah, inteleg, de acum inainte, viata sexuala a animalelor este standardizata", remarca betivul satului.

Romania are o uriasa populatie rurala pentru care aderarea la UE va aduce multe schimbari. Vor fi introduse noi reguli in toate domeniile productiei agricole. Incepand din ianuarie, animalele vor trebui sa fie sacrificate in abatoare desemnate, numai veterinarii vor fi autorizati sa realizeze castrari si vacile vor trebui mulse in conditii igienice.

Dar transmiterea mesajului ca oamenii trebuie sa-si schimbe obiceiurile a fost un lucru dificil, spune Roxana Morea de la delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.

"Noi le spunem: daca veti continua sa va ucideti porcul in ograda proprie sau sa faceti alcool in casa voastra, prea bine - dar nu le puteti vinde nimanui altcuiva".

In randul comunitatilor rurale din Romania, asteptarile legate de UE sunt inalte. Desi tara a trecut printr-o rapida transformare de la caderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu si investitiile straine dau buzna, zona rurala ramane in mare masura lovita de saracie si oamenii asteapta cu nerabdare schimbarea.

Dar producatorii se tem ca sperantele lor ar putea ajunge sa fie strivite. "Exista pericolul real ca oamenii sa fie dezamagiti de realitate si sa se indrepte spre xenofobie. De aceea este atat de cruciala informarea oamenilor", spune dl Giurgiu.

Raspandirea mesajului

Profesorul este detinatorul tuturor cunostintelor la sat. Locuitor de la oras care s-a mutat la tara, el isi lanseaza propria afacere si profita de programele UE pentru a-si impulsiona productivitatea.

Marinela, adolescenta cu ambitia de a pleca din satul ei si de a merge, a vorbi si a se comporta ca fetele din marile orase, este dornica sa se desprinda de parintii ei necajiti si de slujba ei fara perspective, din afacerea familiala.

Banuitor si sceptic in privinta tuturor lucrurilor care vin de la Bruxelles, Umelu se cramponeaza de metodele lui si nu are de gand sa le modifice. Atitudinea lui conservatoare il impiedica sa profite la maximum de metodele agricole moderne.

Mama satului, Bonguta, este educata si are legaturi in tot satul si accepta cu stoicism schimbarile. Proprietara carciumii locale, ea e o femeie puternica, intreprinzatoare, cu intelect si ambitie.

Elizabeth Davies, Traducerea: Adriana Buzoianu

Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...