Partii pline de turisti la Arieseni, dar si in Harghita si Bihor

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 10:01
4327 citiri
Partii pline de turisti la Arieseni, dar si in Harghita si Bihor

Cateva mii de turisti au ales sa isi petreaca Revelionul in localitatile din Muntii Apuseni sau pe Valea Sebesului, din Alba, cea mai cautata fiind statiunea Arieseni, unde aproape 2.000 de persoane se afla, duminica, la schi, dar partiile sunt pline si in Harghita si Bihor, informeaza Mediafax.

O parte dintre turistii care au mers la Arieseni si-au petrecut Revelionul la pensiuni, in timp ce altii, care locuiesc in zone apropiate, precum Alba Iulia sau Cluj-Napoca, au preferat sa mearga la schi doar o zi, fara sa se cazeze peste noapte.

Duminica, in ultima zi a vacantei de iarna, partiile de la Arieseni au fost pline de turisti, astfel incat la instalatiile de teleschi s-au format cozi.

Potrivit administratorilor partiilor din Arieseni, duminica au mers la schi aproximativ 2.000 de persoane, insa, spre deosebire de ceilalti ani, multi dintre acestia sunt turisti care au venit doar pentru o zi si nu s-au cazat la pensiunile din zona.

Stratul de zapada pe partie masoara intre 30 si 50 de centimetri, insa exista si zone, in partea superioara a partiei mari, unde zapada nu este batuta si din aceasta cauza unele portiuni sunt pline de pietre.

"Eu vin frecvent la Arieseni. Locuiesc la Alba Iulia si fac aproximativ o ora si jumatate pana aici. De aceasta data am ramas putin dezamagit de partie, sunt locuri cu pietre, iarba si alte zone unde zapada e afanata. Aglomeratia nu ma deranjeaza pentru ca m-am obisnuit din anii trecuti", a spus Andrei Bartos, unul dintre turistii aflati pe partia de la Arieseni.

La Arieseni, o urcare cu telescaunul costa cinci lei, iar turistii pot inchiria o saniuta cu aproximativ zece lei si o pereche de schiuri cu preturi intre 30 si 50 de lei.

Si pe domeniul schiabil de la Sureanu, din Muntii Sebesului, s-au aflat, sambata si duminica, sute de turisti, un numar mai mic decat la Arieseni din cauza drumului greu accesibil, dar si a faptului ca nu exista locuri de cazare in zona.

Cei care doresc sa mearga la sureanu trebuie sa-si echipeze masina cu anvelope de iarna si lanturi deoarece o parte din drum este neasfaltat.

Partiile au fost amenajate in zona Varful sureanu - Curmatura Sureanu - Varful Ausel, aflata la o altitudine de 1.600-1.900 de metri, avand o lungime totala de 6,8 kilometri si dificultate usoara sau medie.

Din Alba Iulia pana la domeniul schiabil Sureanu sunt aproximativ 82 de kilometri, dintre care ultimii 20 de kilometri sunt parcursi pe un drum neasfaltat, insa accesibil autoturismelor dotate cu lanturi de iarna. Singura problema pentru turisti este ca in zona nu sunt inca dezvoltate capacitatile de cazare, cele mai apropiate cabane fiind la 5 sau 20 de kilometri de noile partii de schi, la Luncile Prigoanei, respectiv Oasa.

La Sureanu, o urcare cu instalatia de teleschi costa cinci lei pentru adulti si patru lei pentru copii, iar un abonament pentru o zi costa 75 de lei pentru adulti si 60 de lei pentru copii.

Programul de functionare a instalatiilor de teleschi este intre 10.00 si 16.00 deoarece in zona nu exista inca energie electrica, iar instalatiile functioneaza cu ajutorul unor generatoare diesel.

Potrivit administratorilor domeniului schiabil de la Sureanu, luni, partiile vor fi inchise, urmand sa fie redeschise din nou de marti pana duminica.

Si in Harghita, partiile de schi functioneaza la capacitate maxima, fiind luate cu asalt de mii de turisti. Vremea, care s-a mentinut rece in Harghita, tine cu iubitorii sporturilor de iarna, oferindu-le conditii excelente pentru practicarea schiului si a saniusului.

La Baile Tusnad, partia moderna, inaugurata la sfarsitul lui 2009, a fost asaltata, incepand din Ajunul Craciunului si pana in prezent, de aproximativ 3.000 de turisti zilnic.

"Partia de la Baile Tusnad ofera conditii foarte bune pentru schiat, stratul de zapada batatorita este de peste 30 de centimetri, iar teleschiul, cu o capacitate de transport de 600 de persone pe ora, functioneaza la capacitate maxima. Avem in jur de 3.000 de vizitatori pe partie zilnic" a declarat, corespondentului MEDIAFAX, duminica, presedintele Asociatiei de Turism Baile Tusnad, Kalamar Andor.

Potrivit sursei citate, statiunea este plina de turisti, iar cei care nu se incumeta sa schieze au la dispozitie partia de sanius.

Turistii care s-au saturat de miscare se pot relaxa la sauna, in jacuzzi sau plimbandu-se prin statiune.

Se schiaza foarte bine si la Borsec, unde a fost inaugurat de curand un complex de schi.

Pe partii, stratul de zapada depaseste 40 de centimetri, iat teleschiul, cu o capacitate de 720 de persoane pe ora, functioneaza "la foc continuu".

"Partia este plina, avem turisti veniti nu numai din judetul nostru, ci si din Mures, Neamt si Bacau, care ne-au spus ca se simt excelent la noi si ca vor veni in fiecare week-end cat va fi zapada", a afirmat primarul Borsecului, Mik Jozsef.

Edilul a adaugat ca exista posibilitati de distractie pentru toata lumea, indiferent de varsta, amintind de sanius, de plimbarile cu saniile trase de cai sau de restaurantul din vecinatatea partiilor care isi asteapta vizitatorii cu vin fiert si palinca fierbinte, precum si cu bucate traditionale secuiesti.

In statiunile turistice din Harghita, turistii se distreaza si duminica, in ultima zi inaintea inceperii un nou an de munca.

In Bihor, aproximativ 200 de turisti isi petrec a doua zi a anului nou la Stana de Vale, iar alte cateva sute au incercat telescaunul unei partii nou amenajate si pusa in functiune de Primaria Nucet.

"Avem cazati de la Revelion aproximativ 150 de turisti. De maine (luni - n.r.) vor incepe sa plece, dar avem alte rezervari. Partia functioneaza, stratul de zapada masoara circa 25 de centimetri, iar in prezent sunt pana in 200 de oameni. Sunt multi copii cu saniile, turisti cu snowmobile, cu ATV-uri si schiuri. Nu am avut niciun eveniment neplacut", a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX, Doina Pop, seful hotelului Iadolina, din statiunea bihoreana Stana de Vale.

De Anul Nou, si Primaria orasului Nucet a pus in functiune, de proba, teleschiul unei noi partii, care a costat aproximativ 5,4 milioane de euro. Partia nu a fost deocamdata, inaugurata, acest lucru urmand sa se petreaca dupa 10 ianuarie, insa, potrivit primarului Costel Sirghie, teleschiul acesteia a fost pus in functiune, de proba si pentru reclama.

"La noi nu se poate schia in prezent, din cauza ca stratul de zapada este prea subtite. Sunt turisti in zona, cei care au venit la Revelion. in satul de vacanta sunt aproximativ 600-800 de oameni, iar cei care au venit au fost foarte incantati de ce au vazut. Ne-au spus ca numai in Occident au vazut asa ceva. Am avut cateva persoane care au facut turul cu telescaunul si de cate sapte-opt ori", a precizat Sirghie.

Noua partie a fost amenajata de Primaria Nucet in colaborare cu Consiliul Judetean Bihor, prin proiectul "Schi in Romania", finantat de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Domeniul schiabil este prevazut si cu instalatie de nocturna.

Partiile sunt pline de turisti si in Vartop. Chiar daca zapada nu este foarte buna pentru schiat, din cauza temperaturilor mai ridicate, sute de turisti se dau cu schiurile, cu saniile si cu snowboardurile. Pentru a evita blocajele, mai multe echipaje de politisti ghideaza masinile si nu lasa sa se parcheze pe marginile drumului din zona partiilor.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#partie, #zapada, #statiuni, #turisti, #sarbatori, #schi , #Stiri Turism