Partiile de schi din Romania

Vineri, 11 Noiembrie 2005, ora 06:23
1091 citiri

O data cu venirea anotimpului alb, statiunile montane incep sa prinda viata. Cele mai cautate sunt, bineinteles, cele cu "staif", cum ar fi Predeal si Poiana Brasov, mai ales ca au si partii de schi "la vedere".

Ce poate fi mai "trendy" decat sa fii vazut dimineata la piscina, apoi pe partie afisand un costum cat mai "tipator" si, bineinteles, schiurile cele mai scumpe, iar seara - intr-un club select. Se pare ca aceasta este ultima moda pentru vacanta de iarna, de la care nu pot lipsi cei ce doresc sa fie cunoscuti si sa se faca vazuti. Aceasta este si explicatia preturilor aberante practicate de hotelierii din zona si motivul pentru care in ajunul sarbatorilor toate locurile se epuizeaza.

Situatia partiilor

Interesant este ca, din punct de vedere legal, partiile de la Predeal - respectiv Clabucet, Clabucet-Sosire, Clabucet-Varianta si Cocosul - nu sunt inca omologate. Si, ca sa fim sinceri pana la capat, partiile de la Poiana Brasov, toate apartinand SC Ana Teleferic SA, au primit omologarea de-abia acum o saptamana. Din spusele specialistilor, la aceasta data, cea mai buna partie este Sorica, cu o lungime de 3.200 metri, de la Azuga, dar care are un mare dezavantaj: acolo nu te vede nimeni. Pe langa faptul ca infrastructura este perfecta pentru practicarea schiului de performanta, localitatea nu detine decat cateva locuri de cazare, iar partia este relativ departe de acestea. Un mare semn de intrebare il ridica si partiile de la Sinaia, care se afla la cota 1.500 si 2.000. Cu toate ca, tehnic, ele sunt recunoscute ca foarte bune de catre schiori, nici pana la aceasta data nu au fost depuse documentatiile pentru omologare de catre primaria din localitate. Este adevarat ca pentru a ajunge la ele accesul este destul de greoi, fiind necesar transportul cu doua telecabine, unde, pe langa timpul mare de asteptare, se adauga si pretul biletului, deloc mic.

Un hobby costisitor

Cei care isi doresc sa invete sa schieze trebuie sa stie, de la bun inceput, ca pentru a practica acest sport este nevoie de un buget consistent. Pe langa cazare, se va adauga echipamentul, care are preturi cuprinse intre 850.000 lei si 7.500.000 lei vechi - o salopeta mai mult sau mai putin impermeabila, circa 4.000.000 lei vechi - o pereche de clapari si cam tot atat o pereche de schiuri, la care se mai adauga betele, caciula si ochelarii de zapada, care pot sari usor peste 3.000.000 lei vechi. Deci, din start, un echipament fara pretentii va costa circa 15.000.000 lei vechi. Bineinteles ca exista si optiunea inchirierii echipamentului. La inceputul acestui an, pentru o zi de schi scoteai din buzunar circa 700.000 lei vechi. La aceste costuri se adauga plata monitorului de schi. Acesta percepe pentru o sedinta de circa o ora echivalentul a 10 euro. Toate bune si frumoase, dar dupa ce ati invatat abc-ul acestui minunat sport veti dori sa parcurgeti o bucata mai mare de partie decat cei 20 de pasi unde ati facut ucenicia si va trebui sa platiti costul transportului pe cablu. In sezonul trecut, la Predeal, 10 puncte pentru un adult costau 320.000 lei vechi. La fiecare urcare se consuma un punct, iar pe noul telescaun - doua puncte. La fel si in Poiana Brasov.

Un articol de Carmen Andrei

Romania Libera

Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...