Printul Charles: Transilvania e o comoara agricola

Luni, 25 Mai 2009, ora 10:48
1796 citiri
Printul Charles: Transilvania e o comoara agricola

Transilvania este o comoara din punct de vedere agricol si al producerii de alimente traditionale sanatoase, putand da un exemplu intregii lumi in acest sens, a spus, sambata, locuitorilor din Saschiz Printul Charles, avertizand ca o asemenea zona se poate dovedi fragila si trebuie protejata.

Printul Charles al Marii Britanii a inaugurat la Saschiz, in judetul Mures, un centru de procesare a produselor ecologice, amenajat in fostul hambar al unei case si unde locuitorii din zona Tarnava Mare isi vor putea vinde alimentele si bauturile traditionale, precizeaza Mediafax.

"Transilvania este o comoara agricola deoarece combina o fauna salbatica bogata cu alimente naturale si de calitate produse de locuitorii zonei. Cred cu tarie ca Transilvania poate da un exemplu intregii lumi cu privire la productia ecologica de alimente sanatoase", a declarat Printul Charles.

Mostenitorul Coroanei britanice a aratat insa ca astfel de sisteme se dovedesc adesea fragile in fata ritmului dezvoltarii si trebuie protejate pentru ca, in opinia sa, reprezinta o solutie la criza economica si de mediu actuala.

"Din nefericire, presiunile dezvoltarii submineaza adesea integritatea ecologica a unei zone si a fragilei sale economii. Prin urmare, este imperativ necesar ca sistemele de productie de mici dimensiuni sa fie pretuite si protejate pentru ca ele constituie, de fapt, un raspuns practic la criza economica si de mediu globala pe care o are de infruntat lumea azi. Ar fi o tragedie de proportii inimaginabile ca un asemenea sistem unic, impreuna cu biodiversitatea sa - paduri, locuri, traditiile culturale sau populare -, sa se piarda tocmai in momentul in care lumea incepe sa-si dea seama ce importante si valoroase sunt ecosistmele sale pentru umanitate", a spus Printul Charles.

"Simpla transformare a hambarului traditional al unei case va permite acum producatorilor locali sa-si vanda produsele pe scara mai larga, indeplinind, totodata, conditiile de igiena si securitate alimentara stabilite de Uniunea Europeana", a aratat Charles.

Acesta a mai afirmat ca infiintarea unor mici retele de distributie a alimentelor traditionale ecologice pe o piata globala care inregistreaza un mare deficit in acest sens poate fi numita o "globalizare de jos in sus".

Printul Charles a evocat cu placere faptul ca si anul trecut a avut ocazia sa deguste la Saschiz produsele traditionale transilvanene si nu a ezitat nici de data aceasta sa incerce din nou branza de oaie, dar mai ales mierea poliflora si de padure sau gemurile de coacaze, rabarbar si macese.

Charles nu a plecat cu mana goala de la Saschiz, cumparand de la localnici cateva tesaturi si un covor de lana.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#print, #charles, #transilvania, #agricultura, #turism, #potential , #Stiri Turism