Redescopera traditia in Tara Oasului

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 17:11
6436 citiri
Redescopera traditia in Tara Oasului

Tara Oasului ramane unul dintre putinele locuri din Romania in care traditia se pastreaza si in care localnicii respecta portul popular si obiceiurile fiecarei sarbatori in parte. Daca sunteti in cautarea unei vacante  rustice, in care sa admirati folclorul autohton, sa participati la ritualurile implicate de fiecare serbare si sa degustati preparate gatite de bucatarese cu produse din gospodarie proprie, atunci cu siguranta trebuie sa luati in considerare Tara Oasului.

Marginita de mai multe ramuri ale Carpatilor de Nord, Tara Oasului se afla la 50 km de Satu Mare si este delimitata de Camarzana, in nord, de localitatile Orasu Nou, Racsa si Vama in sud, in timp ce Turta, Gherta Mare si Ghertea Mica delimiteaza Tara din partea estica pana la pasul Huta, in vest.

Centrul Tarii Oasului este orasul Negresti-Oas, unde se afla Muzeul Tarii Oasului, asemanator cu muzeul Satului din Bucuresti si construit pentru a reprezenta intreaga zona. Aici puteti vedea exponate de port popular, obiecte de uz casnic, ceramica, si scultpturi si obiecte cioplitei in lemn.

O particularitate a muzeului  este tehnica populara, perfect functionala, prezenta la moara pe apa, la valtoare, sau la centrul de olarit.

Tot in Negresti puteti vedea si Casa-muzeu specifica zonei precum si Colectia de arta populara oseneasca.

Turistii pasionati de drumetii montane pot merge in Luna Ses, aflata la 8 km de Negresti-Oas, cautata de localnicii pentru privilestile deosebite, dar si pentru traseele ce pot fi facute pe cei doi masivi, Pietroasa si Muntele Mic.

Localitatile Poptileni, Certeze si Bixad din Tara Oasului sunt renumite pe plan local pentru apele termale si pentru cele minerale.

Izvoare minerale se gasesc si in Bixad, aspect ce transforma comuna intr-o statiune balneara. Turistii au de ales intre izvoare cu ape clorurate, sulfuroase sau iodurate, in functie de necesitati.

Manastirea Bixad, construita in 1771, a fost cel mai mare lacas de rugaciune ortodox din Transilvania, in perioada interbelica.

Cei pasionati de pescuit pot merge in Calinesti, unde a fost amenajat Lacul Calinesti-Oas, construit in urma bararii cursului raului Tur. Lacul reprezinta principalul rezervor de apa al zonei  si o zona de agrement si pescuit.

O alta zona deosebita din Tara Oasului este Huta,  un pas ce face legatura intre Oas si Maramures. Drumul care urca pana aici este strabatut de serpentine, dar efortul este recompensat de privlistea incredibila.

La limita dintre judetele Satu Mare si Maramures se poate vedea tot Maramuresul, inclusiv cel ucrainian si Carpatii Padurosi din Ucraina.

Gospodinele din Tara Oasului prepara delicioase bucate specifice Maramuresului, printre care se numara bulzul cu trei feluri de urda, peste care se toarna unt si smantana sau “ciorba in paine”.

Cea mai populara este cea de perisoare cu patrunjel, cu zeama de varza, turnata in paine coapta de bucatarese. Acestea nu cumpara painea din comert, ci prepara in casa aluatul, folosind cartofi si ceapa calita.

Dintre bauturi, vinul fiert cu gutui si mirodenii si palinca merita amintite.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#maramures, #oas, #tara, #traditie , #Stiri Turism