Regiunea Dunarii, un factor cheie pentru bunastarea UE

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 18:25
1613 citiri
Regiunea Dunarii, un factor cheie pentru bunastarea UE

Ministrii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri la Luxemburg strategia UE pentru regiunea Dunarii adoptata de Comisia Europeana in luna decembrie a anului trecut, potrivit unui comunicat al CE, precizeaza NewsIn.

Pregatirile pentru punerea in aplicare a strategiei sunt deja in curs de desfasurare. Aproximativ 200 de actiuni prioritare vor contribui la dezvoltarea potentialului economic imens al regiunii si la imbunatatirea conditiilor de mediu in regiune.

"Aprobarea de astazi constituie o etapa importanta. De acum este responsabilitatea tarilor dunarene, a regiunilor si a partilor implicate la fata locului sa faca eforturi de punere in aplicare, activitate care ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil. Pana in anul 2020, regiunea Dunarii ar trebui sa ofere locuitorilor sai o calitate a vietii ameliorata, mai multe oportunitati economice, mai multe societati inovatoare creatoare de locuri de munca, un mediu imbunatatit si schimburi culturale mai intense.

Succesul in regiunea Dunarii va contribui la prosperitatea Europei in ansamblul sau", a declarat comisarul pentru politica regionala, care a participat la reuniunea din Luxemburg, Johannes Hahn.

Cu cei 100 de milioane de locuitori ai sai, o cincime din populatia UE, regiunea Dunarii este un factor cheie pentru bunastarea UE in ansamblu. Multe din problemele regiunii sunt de natura transfrontaliera: inundatiile, liniile de transport si energetice, protectia mediului si securitatea, toate necesita o abordare unitara.

Strategia se refera in principal la 14 tari, dintre care opt sunt state membre (Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Slovenia, Bulgaria si Romania), iar sase sunt tari nemembre ale UE (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Ucraina si Moldova).

"Organizatiile reprezentand societatea civila si companiile private sunt, de asemenea, implicate in punerea in aplicare a actiunilor si proiectelor, precum si in atingerea unor obiective precise", se mai arata in comunicat.

Strategia se bazeaza pe o noua metoda lucru care are la baza o abordare "macro-regionala", urmand pasii strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice. Noutatea metodei consta in modul in care aceasta reuneste tari diferite in vederea cooperarii pentru stabilirea obiectivelor, pentru alinierea fondurilor, precum si pentru a-si uni eforturile in vederea atingerii obiectivelor, Comisia urmand sa joace un rol major in materie de coordonare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#comisia europeana, #dunare, #regiune dunare, #strategie dunare , #Stiri Turism