Scientologia in ofensiva la Berlin

Miercuri, 10 Ianuarie 2007, ora 01:40
1337 citiri

Tom Cruise si John Travolta sunt persecutati, cel putin in Germania, asa cum reiese din raportul anual referitor la drepturile omului, facut public de guvernul SUA si in care Germania se afla pe banca acuzatilor sub pretextul ca discrimineaza scientologia.

Anul acesta organizatia scientologica, care este considerata de catre SUA drept comunitate religioasa, ar putea din nou sa acuze faptul ca este discriminata. De cand se stie insa ca secta scientologica va ocupa la Berlin sase etaje de locuit in centrul orasului, discutiile s-au aprins iar intrebarea care se pune este aceea daca trebuie cineva sa se teama sau nu, noteaza publicatiile germane Tagesspiegel si Berliner Morgenpost. Modul de a judeca acest caz ar putea capata dimensiuni acute prin folosirea unei comparatii. In districtul berlinez Pankow a fost pusa de curand piatra de temelie pentru prima moschee din estul Germaniei. Luni de zile la rand, locuitori din vecinatate au protestat contra acestui proiect de constructie iar NPD (partidul neonazist) a folosit ocazia pentru a pescui si el in ape tulburi. Comunitatea musulmana Ahmadiyya are demult radacini in Berlin. Este una intr-adevar foarte conservatoare dar niciodata nu a aratat inclinatii catre radicalism. Oare sa nu existe nici un motiv pentru temeri?

Integrare in societate este ceea ce cere majoritatea populatiei de la comunitatile islamice. Acela care nu mai activeaza la o moschee in mod ascuns, in curtea din spate, ci la vedere, in strada, devine parte a discursului social. Extremismul si aversiunea fata de cultura occidentala iau amploare doar in ascuns. Cine ia in serios chemarea la integrare acela trebuie sa accepte si minarete in vecinatate, atat cat este desigur permis de dreptul in materie imobiliara. Un caz similar dar reactii diferite? Comunitatea Ahmadiyya nu se afla sub supravegherea organismului insarcinat cu apararea dreptului constitutional insa comunitatea scientologica da, si asta in mai multe landuri si cu concursul Ministerului de Interne.

Organismul berlinez de aparare a constitutionalitatii nu mai tine insa sub observatie secta, asta dupa ce aceasta a trecut cu succes de un proces la tribunal. O apreciere eronata? Desigur exista deosebiri. Islamul este o religie mondiala in timp ce scientologia doar o comunitate obscura, un dezgustator concoct de fanatism, dependenta si sete dupa profit. Scientologiei i se reproseaza ca isi indoctrineaza membrii si ii face obedienti, in timp ce aceia care vor sa paraseasca comunitatea sunt supusi presiunilor. Acela care are de-a face cu functionari din randul scientologiei trebuie sa suporte ei insisi o lirica doctrinara penetranta din cea mai rea speta.

La Berlin, capitala a Germaniei si oras cu milioane de locuitori, secte exista cu gramada. Chiar si sub mantia Bisericii romano-catolice actioneaza "grupari extremiste" precum Opus Dei iar la o interdictie pentru ele nimeni nici macar nu s-a gandit. Inclusiv Martorii lui Iehova urmeaza reguli de conduita severe. Totusi ei au reusit sa obtina la Berlin statutul de comunitate religioasa desi opinia publica ii ironizeaza. Cine se lasa sedus de Martorii lui Iehova este el insusi vinovat pentru acest fapt. O societate liberala suporta si trebuie sa suporte asa ceva.

De unde insa teama de scientologie? Pentru ca aceasta este altfel decat alte secte. Organizatia care activeaza sub acest nume duce o opera agresiva de misionariat, este plina de idei si are foarte multi bani. Este de asemenea cunoscuta pentru faptul de a contracara criticii cu toata puterea, inclusiv pe cale juridica. Totusi nu poate fi vorba aici de vreo penetrare insidioasa a societatii germane. Anii care au trecut scientologii au coborat mai degraba pe scara preferintelor, asta si din cauza numeroaselor rapoarte legate de masinatiile lor.

Discutia asupra valorilor imbraca insa dimensiuni acute in polemica cotidiana. Acest lucru este valabil atat in ce priveste dezbaterea legata de musulmani cat si polemica cu scientologia. Cine, precum scientologii, se insinueaza in centru orasului, cu sase etaje pe verticala, acela nu mai poate ramane ascuns. Exista destule informatii despre scientologie pentru ca niste cetateni maturi sa poata decide singuri. Cateva sute de adepti la Berlin sau un cort de misionarizare pot fi suportate. Cand insa copii de varsta scolara urmeaza sa fie indoctrinati prin intermediul unui invatamant suplinitor oferit de scientologie atunci statul trebuie sa intervina in favoarea celor slabi. In alte conditii, opinia publica este cel mai important bastion de aparare al democratiei, atat contra scientologiei cat si a altor secte. Nici mai mult nici mai putin.

Problema controversata a deschiderii centrului scientologic din Berlin, programata a avea loc sambata, isca insa valuri si la nivel de politica. Primarul Berlinului, Klaus Wowereit (SPD -social-democrati), urma sa ia parte personal la deschiderea centrului din Otto-Suhr-Allee, din zona rezidentiala Charlottenburg. Cel putin asa isi dorea organizatia. Luni insa, purtatorul de cuvant al Senatului berlinez (Berlinul este atat capitala cat si land autonom, Senatul avand rol de guvern in timp ce senatorii sunt egali ca atributii ministrilor unui cabinet, n.red.), Michael Donnermeyer, afirma ca primarul "nu va lua parte" la deschidere.

Prin aceasta ar urma sa fie impiedicata activitatea centrului scientologic din Charlottenburg dat fiind ca respectiva cladire apartine unei societati aflate in posesia landului. Societatea de constructii imobiliare Mitte (districtul central al orasului) a vandut la 31 ianuarie 2005 fostul sau imobil de birouri de pe aleea Otto-Suhr firmei daneze de imobiliare KW Berlin A/S, cu sediul la Copenhaga. "Daca am fi stiut de aspiratiile scientologilor de a face din cladire un centru al lor nu s-ar fi ajuns la afacerea imobiliara respectiva", spunea Steffi Pianka, purtatoare de cuvant a societatii de constructii imobiliare germane Mitte (WBM). Din actele de vanzarecump arare nu reiese ca firma daneza ar fi avut vreo legatura cu scientologia.

Tot luni a izbucnit si o polemica intre opozitie si Senatul berlinez, dominat de de rosii. FDP (liberalii) si CDU (crestindemocra ti) au cerut o punere sub observatie a organizatiei de catre organele de aparare a constitutionalitatii. Autoritatile insarcinate cu probleme de siguranta din Berlin nu au putut dovedi nicio activitate contrara Constitutiei din partea organizatiei scientologice. Din acest motiv a fost interzisa prin decizie judecatoreasca orice supraveghere din partea organului de aparare a constitutionalitatii.

Pana in acest moment nu exista niciun fel de motive intemeiate pentru o punere sub supraveghere de catre serviciul de informatii federal, afirma senatorul berlinez Ehrhart Koerting (SPD). Elk a afirmat ca, pentru el, scientologia nu este o comunitate religioasa ci "o organizatie mizerabila care lucreaza in zona gri, facand apel la libertatea religioasa". Avertismente legate de scientologie exista o gramada. Chiar si Ulrich Seelemann, presedinte al consistoriului (organ de administrare al Bisericii evanghelice, in fruntea caruia se afla de obicei un jurist, n.red.) Bisericii evanghelice luterane, are o parere clara despre organizatie: "Afirm ca scientologia nu este o biserica sau o comunitate care promoveaza o anume viziune asupra lumii ci o organizatie axata pe obtinerea de profit. In acest caz exista si hotarari judecatoresti".

Scientologia este foarte priceputa in sucirea capetelor, face apel la libertatea religioasa, in schimb se comporta intr-un mod contrar acesteia. Oamenii prinsi in plasa sunt de obicei aceia care nu sunt siguri pe ei insisi iar odata inauntru se iese foarte greu afara. Insarcinatul pentru probleme de secte si ideologii al Bisericii evanghelice luterane, pastorul Thomas Gandow, a avertizat deja pe membrii comunitatii evanghelice berlineze asupra noilor activitati ale organizatiei scientologice si a cerut crestinilor sa aiba grija mai ales de tineri.

Scientologia propune, de exemplu, cursuri de psihologie foarte scumpe care au dus pe unii in pragul dependendentei financiare din cauza datoriilor acumulate. Cat de greu este de obtinut o implicare a statului in cazul scientologiei o arata si cazul emblemei expuse pe sediul centrului scientologic, emblema pe care districtul nu o doreste. Oficiul districtual Charlottenburg- Wilmersdorf a aflat despre noul centru din Otto-Suhr-Allee prin intermediul unei solicitari de constructie pentru reclama de pe cladire. "Nu am putut refuza din punct de vedere legal", afirma consilierul pe probleme de constructii Klaus-Dieter Groehler (CDU).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...