Toate cele 49 de zone de imbaiere de pe litoralul romanesc corespund standardelor europene

Luni, 14 Iunie 2010, ora 15:57
2124 citiri
Toate cele 49 de zone de imbaiere de pe litoralul romanesc corespund standardelor europene

Toate cele 49 de zone de imbaiere de pe litoralul romanesc corespund standardelor europene, 8,2 la suta dintre ele intrunind conditii de calitate mai bune decat cerintele europene obligatorii, informeaza, luni, Administratia Nationala "Apele Romane", citand raportul Comisiei Europene, informeaza Mediafax.

Raportul Comisiei Europene constata o imbunatatire semnificativa a calitatii apelor de imbaiere din Romania, toate cele 49 de zone imbaiere de pe litoralul romanesc corespunzand standardelor europene obligatorii.

Potrivit sursei citate, s-a constatat un progres cu doi la suta fata de anul 2008, cand 98 la suta din zonele de imbaiere atingeau standardele europene obligatorii.

"Totodata, patru zone de imbaiere de pe litoralul romanesc (reprezentand 8,2 la suta din cele 49 de zone) au intrunit conditiile de calitate mai stringente decat cerintele europene obligatorii fata de o singura zona de imbaiere, doi la suta cat era in 2008 ", precizeaza "Apele Romane".

Raportarea datelor de calitate a apelor de imbaiere s-a realizat de catre Romania, pentru al treilea an consecutiv, prin Ministerul Sanatatii, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti si autoritatile de sanatate publica judetene, care au participat, impreuna cu Administratia Nationala "Apele Romane", la delimitarea zonele de imbaiere.

Administratia Nationala "Apele Romane" elaboreaza si reactualizeaza periodic registrul zonelor protejate, inclusiv a zonelor de imbaiere.

In 22 martie, Romania a raportat catre Comisia Europeana Planurile de Management a Bazinelor Hidrografice, in care au fost incluse si zonele de imbaiere.

Conform Directivei Europene privind apele de imbaiere, pana in 2011, ANAR va elabora, in comun cu autoritatile de sanatate publica, profilul apelor de imbaiere (incadrarea acestora pe clase de calitate), iar, pana in 2015, autoritatile responsabile trebuie sa ia masurile de management necesare pentru atingerea unei calitati cel putin "satisfacatoare" a apelor de imbaiere, precum si pentru cresterea numarului de ape de imbaiere care sa aiba o calitate "buna" sau "excelenta".

La nivelul C", se afla in curs de elaborare, un proiect de decizie referitor la simbolurile ce ar putea sa fie folosite, pe de o parte, pentru recomandarea de interdictie sau interdictia de imbaiere, iar, pe de alta parte, pentru indicarea clasei de calitate a apelor de imbaiere, mai exact, reprezentarea grafica a unor stele, in care patru stele inseamna "calitate excelenta a apei de imbaiere", trei stele, "calitate buna a apei de imbaiere", doua stele, "calitate satisfacatoare a apei de imbaiere" si o stea "calitate nesatisfacatoare a apei de imbaiere".

Standardele minime pentru calitatea apei de scaldat in UE au fost respectate in 96 la suta din zonele pentru scaldat costiere si 90 la suta din zonele pentru scaldat din rauri si lacuri, rezulta din raportul anual prezentat de Comisia Europeana si de Agentia Europeana de Mediu.

Dintre cele 20.000 de zone pentru scaldat monitorizate in intreaga Uniune Europeana in 2009, doua treimi sunt zone costiere, iar restul se situeaza de-a lungul raurilor si lacurilor.

Respectarea valorilor obligatorii in cazul zonelor costiere a crescut de la 80 la suta in 1990 la 96 la suta in 2009, iar in ceea ce priveste apele interioare, cresterea a fost si mai semnificativa, de la 52 la suta la 90 la suta. 

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#europene, #imbaiere, #litora, #romanesc, #standarde, #zone , #Stiri Turism