Top 5 cele mai spectaculoase destinatii pentru alpinism

Duminica, 01 Mai 2011, ora 13:07
3059 citiri
Top 5 cele mai spectaculoase destinatii pentru alpinism

Pentru pasionatii de alpinism si drumetii montane pe cele mai inalte piscuri din lume, acoperite de gheata, renumite pentru templele stralucitoare construite la inaltimi ametitoare, lonelyplanet.com a selectat cinci destinatii fascinante, care testeaza anduranta, rezistenta fizica si le pune la incercare ambitia de a reusi.

Tikal, Guatemala



Una dintre cele mai spectaculoase si in acelasi timp, una dintre cele mai pline de satisfactii experiente, pe care o ascunde America Centrala, este ascensiunea unui templu maya, protejat de sute de ani de jungla Peten.

In timpul primului mileniu de dupa Hristos, templul facea parte dintr-un orasul principal al civilizatiei maya.Exista aici o serie de ruine pe care le poti explora, dar cel mai inalt si mai solicitant site este Templul IV, aflat in partea de vest a complexului.

Odata ce ai urcat la o distanta suficienta, poti scruta celelalte trei temple descoperite de arheologi. Multe altele inca zac acoperite de vegetatie in jungle.

Sossusvlei, Namibia

Fie ca sunt cele mai inalte dune ale lumii, fie ca sunt cele mai vechi dune de nisip de pe planeta, un lucru e sigur. Sossuusvlei detine, cu certitudine, cele mai fermecatoare si cele mai dificile dune pe care le-ai putea escalada. Cele din aceasta regiune ajung la o inaltime relativ mica, de doar 325 de metri, darn u uita ca mersul prin nisip este de aproape trei ori mai greu decat cataratul pe o suprafata normala.

In aceste conditii, alpinismul in Parcul Sossusvlesi este departe de a fi cel mai accesibil. Parcul acopera aproape mai bine de o treime din Namibia, astfel incat te poti decide singur pe care duna sa iti incerci puterile de catarator.

Atmosfera este una incandescenta si subliniata de culorile aprinse ale nisipului, care variaza de la rosu sangeriu, portocaliu si mov. La apus e cel mai bun moment al zilei in care poti admira dunele in toata splendoarea lor.

Perito Moreno, Argentina

Amenintat in permanenta de incalzirea globala, acest ghetar se numara printre putinii de pe planeta care rezista si nu isi pierde din volum. Dimpotriva, Perito Moreno, ghetarul din Argentina, se afla intr-o continua dezvoltare si isi modifica atat inaltimea cat si lungimea. In prezent, poti vedea un bloc imens de gheata, cu o lungime de 3 kilometri si o inaltime de 60 de metri. 

Poti urmari un traseu cu o durata de aproximativ patru, cinci ore, care te va purta printre peretii de gheata, piscuri si, in cazul in care esti suficient de curajos, pana la grota subterana, pe care o protejeaza ghetarul.

Daca traseul nu ti se pare indeajuns de solicitant si cauti chiar si mai mult adrenalina, atunci alege o agentie care iti va oferi un tur pe gheata. Vei urca 20 de metri pe un perete extrem de abrut, complet inghetat. 

Old Man of Hoy, Insula Orkney, Scotia



Ca sa poti escalada aceste piscuri, ai nevoie de echipament de specialitate: crampoane, piuleti si cordeline. Fara ele, ar fi o nebunie sa te aventurezi pe varfurile de pe insula salbatica a Marii Britanii, Hoy. Cele de doua piscuri rasar se afla chiar pe coasta marii si au o parte expusa valurilor.

Insula Orkney este neteda, stearpa  si practic nu are nimic interesant pentru turisit, cu exceptia lui Old Man.

Prima data alpinistii cutezatori au incercat sa urce pe acest pisc, cu o inaltime de doar 450 de metri, in 1966, cu mult timp dupa ce Everestul a fost cucerit. Cu toate acestea, parerile sunt impartite si sunt unii experti in alpinism care compara Old Man cu Everestul, din punct de vedere al dificultatii unui urcus.

Daca te tenteaza, va trebui totusi sa te grabesti, pentru ca unul dintre „picioarele lui Old Man” s-a prabusit in urma furtunilor din anii "90.

Parcul National al Vulcanilor, Insula Mare, Hawaii



Nu mai putin de cinci vulcani rasar dintr-un decor desprins, parca, din filmele science-fiction, cu sol lunar, cu pietre din lava intarita si fara niciun pic de vegetatie.

Parcul National al Vulcanilor se afla in Hawai, pe Insula Mare, iar regiunea a intrat in Patrimoniul Mondial, fiind una protejata prin lege. Acest lucru nu presupune insa impiedicarea doritorilor sa escaledeze varfurile din lava, cu forme neobisnuite si cu cratere vizibile si chiar accesibile.

Drumurile dificile nu ar trebui sa te descurajeze, daca te afli in cautarea unor senzatii tari.

O parte din vulcani sunt in continuare activi, iar autoritatile au reusit sa amenajeze 240 de kilometri de sosea, care se ramifica inspre zone mai putin vizitate ale Parcului. Intersant este ca poti vedea, din loc in loc, omagiile si ofrandele aduse de localnici zeitei Pele, divinitatea hawaiiana care controleaza Focul: de la bijuterii din scoici si sticle de gin.

Totul pentru a o tempera si pentru a-i potoli „mania ei de foc”, subliniaza lonelyplanet.com.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#destinatii alpinism, #alpinisti, #tikal, #parc national vulcani, #dune , #Stiri Turism