Traditii de Revelion culese din toata lumea

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 17:26
3815 citiri
Traditii de Revelion culese din toata lumea

Indiferent de credinta si cultura, oamenii sarbatoresc trecerea in Noul An pe tot globul prin obiceiuri si traditii diferite, unele banale, similare in mai multe state europene, precum petrecerile in aer liber sau organizarea unor spectacole de artificii si altele intrigante sau chiar bizare, cum ar fi incendierea unei papusi din material textil si ziare vechi, in Ecuador. 

Un element comun, intalnit la toate obiceurile si traditiile de Anul Nou, respectat in aproape toate tarile din lume, este dorinta de a atrage norocul si pasiunea oamenilor care respecta anual aceleasi obiceiuri menite sa le adauca un an nou mai bun, mai norocos si cu mai multe impliniri pe toate planurile.

Ecuadorienii ard un manechin

Daca in Vietnam locuitorii acorda foarte multa atentie ingrijirii mormintelor celor decedati si onoreaza memoria acestora aprinzand lumanari si povestind despre cei trecuti in nefiinta, chinezii fac aproape acelasi lucru. In cultura chineza exista “Zeul Bucatariei”, care trimite mesajele celor vii catre lumea cealalta.

In cinstea acestei divinitati, chinezii curata si decoreaza casele iar in noaptea de Anul Nou se impart cadouri. Unele familii confectioneaza un “copac cu bani”, impodobit cu monede vechi si flori din hartie, care le va asigura un trai mai bun si mult noroc.

In Grecia, Revelionul coincide cu Sfantul Basil

In Grecia, Anul Nou coincide cu Festivalul Sfantului Basil, unul dintre fondatorii bisericii ortodoxe din Grecia.

Cu aceasta ocazie, se prepara Vassilopitta sau prajitura Sfantului Basil, in care se strecoara o moneda de argint sau de aur. Cine o gaseste in bucata sa de prajitura va avea noroc in anul urmator.

Pe langa mesele copioase gatite de gospodine pentru New Years’Eve, grecii primesc cadouri, chiar la miezul noptii, din partea Sfantului Basil care le aseaza in mod traditional in cizme.

Traditii si obiceiuri menite sa atraga norocul

In Danemarca oamenii se bucura cand gasesc in fata usii de la intrare in morman de cioburi si de vase sparte. Surprinzator, dar traditia daneza sustine ca farfuriile sparte aduc mult noroc.

Pe tot parcursul anului, danezii pastreaza farfurii si vesela special pentru acest moment iar in ultima noapte a Anului merg la rude si la prieteni si le sparg in fata usii.

Acesta este un alt motiv de bucurie pentru danezi, pentru ca numarul mare de cioburi simbolizeaza un numar mare de prieteni.

Spaniolii obisnuiesc sa manance 12 boabe de struguri exact cand ceasul bate ora 24.00, in New Years’e Eve. Boabele sunt mancate in paralel cu bataile ceasului, in asa fel incat in momentul in care minutarul a ajuns la 12, bobitele de struguri au fost inghitite.

In nordul Portugaliei micutii pleaca la colindat si primesc in schimb dulciuri si bani. Unul dintre colindele foarte des intalnite este “Janeiro”, care se presupune ca le aduce mult noroc in anul urmator. In aceasta tara, se respecta obiceiul celor 12 boabe, dar strugurii au fost inlocuiti cu smochine.

Elvetienii cred ca vor avea noroc daca lasa sa se scurga pe podelele o picatura de smantana in Noaptea de Revelion, care se sarbatoreste insa pe 13 ianuarie.

Pentru scotieni, Anul Nou se numeste “Hogmanay” si se celebreaza arzand  crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. In unele sate sunt aprinse suluri de smoala, ce sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#obiceiuri si traditii, #revelion, #anul nou, #new years eve , #Stiri Turism