Traditii si obiceiuri de Paste despre care nu stiai

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 17:57
6427 citiri
Traditii si obiceiuri de Paste despre care nu stiai

Sarbatoarea Pastelui inseamna, de cele mai multe ori, momente petrecute in familie, alaturi de cei dragi, asezati in jurul unei mese imbelesugate de unde nu lipsesc niciodata ouale rosii, pasca si cozonacii. Daca in Romania mielul este sacrificat cu ocazia Invierii Domnului,  iar iepurasul aduce daruri, in lume au loc traditii si obiceiuri total diferite. Australienii il asteapta pe cangurul Bilby, in timp ce in Marea Britanie politistii claxoneaza grupurile de barbati.

Toti copiii din Romania asteapta cadouri de la Iepurasul de Paste. In schimb, micutii din Australia sunt nerabdatori sa primeasca daruri de la Bilby, cangurul prietenos. 

Politistii din Marea Britanie obisnuiesc sa claxoneze grupurile de barbati, pentru a-i chema in sala mare a tribunalului local. Inedita traditie are loc in timpul Festivalului Hocktide, din localitatea britanica Hungerford. Dintre toti barbatii adunati in sala tribunalului sunt alesi doi, care se vor plimba pe strazile orasului si vor fi obligati sa ofere cate o portocala tuturor femeilor, in schimbul unui sarut.

In multe zone din Marea Britanie, trupe formate exclusiv din barbati, danseaza pe ritmuri vechi, invatate din stramosi pentru a alunga spiritele rele. Dansatorii poarta costume albe, veste rosii si flutura esarfe albe.

In anumite localitati din Bucovina si Transilvania, in a doua zi de Pasti, baietii vin „la udat”. Obisnuiesc sa spuna gazdei traditionalul "Hristos a inviat si apoi adauga ca ar vrea sa bea apa. Scoate ulcica si stropeste fetele din casa, in timp ce le ureaza : "sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala."

In prezent, in loc de apa, prin partile Transilvaniei si ale Banatului, se foloseste parfum. Baiatul primeste in schimb cateva oua rosii si este invitat la masa festiva.

O alta traditie legata de apa, are loc in Elvetia, unde fantanile din toate satele sunt frumos decorate cu flori, panglici din hartie de toate culorile si oua vopsite. Infrumusetarea fanatanilor simbolizeaza celebrarea apei, un element foarte pretios, mai ales in regiunile afectate de cele mai multe ori de seceta.

Daca in Elvetia se celebreaza apa, in Germania, cu ocazia Pastelui, se aprinde un foc imens, cu ajutorul brazilor ramasi de la Craciun. Flacarile marcheaza sfarsitul iernii si triumful primaverii.

Conform traditiei, in Romania, incepand cu Vinerea Mare, barbatii renunta la treburile gospodaresti si isi ajuta sotiile la pregatirea bucatelor pentru masa festiva. In schimb, in Polonia, capul familiei nu are voie sa se implice in preprarea painii traditionale, pentru ca aluatul nu va creste.

Gospodinele poloneze aseaza pe masa, pe langa o selectie de preparate reci, pe baza de carne, mai multe tipuri de prajituri si un miel facut numai din zahar. De asemenea, in ziua Sfanta de Paste servesc supa Zurek, o zeama alba, consistenta, plina de carnati si ciuperci.

In Joia Mare, spaniolii din orasul Verges iau parte la un „dans al mortii”. Participantii sunt imbracati cu costume speciale, foarte lungi, de culori inchise, care le acopere in intregime corpul. Cei mai multi cara o cruce de lemn si pasesc incep pe strazile pietruite ale localitatii. Evenimentul incep la miezul noptii, dureaza cel putin trei ore si se incheie cu defilarea unor personaje, costumate in scheleti, care poarta cutii pline cu cenusa.

Copiii din Finlanda se manjesc cu funingine pe fata si pe maini, aleg cele mai bune haine, „incaleca” o coada de matura si incep sa cerseasca pe strazi.

In Statele Unite ale Americii, sarbatorile pascale sunt celebrate cu ajutorul paradelor. Cea organizata in orasul Atlantic are o istorie de140 de ani si este cea mai veche de pe continentul american, in timp ce parada din New York, de pe Fifth Avenue  este, cu siguranta, cea mai populara.

Spre deosebire de cele mai multe state, care aloca o importanta aproape exagerata laturii comerciale a Pastelui, cu accentul pus pe cumparaturi, in Mexic, sarbatoarea este mult mai solemna. In anumite regiuni, se obisnuieste sa se pedepseasca tradarea lui Iuda.

Mexicanii confectioneaza papusi din carton sau hartie, carora le ataseaza, uneori, artificii. Manechinele sunt arse in Duminica Sfanta, cunoscuta pe plan local drept Sabada de Gloria. Micutii ciocnesc oua, lovindu-se unii pe altii cu ele. Totusi, ouale sunt umplute cu bucatele de hartie si au miezul crud scos.

In Romania si in multe state europene, ouale sunt vopsite in mai multe culori, inclusiv negru. Ouale incondeiate din Bucovina sunt renumite peste hotare si sunt mult mai apreciate de straini decat ouale vopsite in verde, preferate de germani. Gospodinele din Germania folosesc mai ales aceasta culoare, spre deosebire de celelalte femei care aleg in general, rosul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#obicei paste, #obiceiuri, #paste, #traditii, #turism paste , #Stiri Turism