Transilvania are un brand turistic mai notoriu decat cel al Romaniei

Joi, 07 Iunie 2012, ora 18:32
4243 citiri
Transilvania are un brand turistic mai notoriu decat cel al Romaniei

Strainii recunosc imediat Transilvania, tara lui Dracula, in schimb putini turisti stiu ca Romania exista si este stat unitar.

Pentru cei care cuvantul concediu nu este sinonim cu litoralul Marii Negre ori Valea Prahovei, nord-vestul Romaniei, in special Transilvania, chiar reprezinta o alternativa demna de luat in seama. Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), sustine ca pe zona de turisti straini, Transilvania are o notorietate mult mai mare decat litoralul sau Valea Prahovei.

Transilvania-tara lui Dracula

"In toate calatoriile mele prin lume mi s-a intamplat sa spun ca sunt din Romania, tara lui Dracula, iar americanii imi raspundeau ca Transilvania este tara lui Dracula. Deci, asta spune foarte multe despre notorietatea acestei zone, in comparatie cu Marea Neagra sau Valea Prahovei", spune Martin.

Corina Martin sustine ca in cele sase produse turistice prioritar promovate in urmatorii cinci ani, in cadrul strategiei de brand turistic a Romaniei, Transilvania va fi o zona intens promovata, in timp ce litoralul nu.

Sefa ANAT incurajeaza investitiile in turism, in zona Transilvaniei, pentru ca aceasta are deja o notorietate mai mare decat restul zonelor Romaniei, fapt care se traduce printr-o destinatie care aduce profit mult mai repede.

Corina Martin sustine ca pe anumite piete externe trebuie promovat si turismul de pe litoralul Marii Negre, in special in tari precum Germania. De ce? Pentru ca nemtii vor turism de masa, iar acesta se poate realiza numai pe malul Marii Negre, fiindca Transilvania este un produs mai rafinat, care se adreseaza unor alte segmente de turisti.

Creste cifra de afaceri in turism anul acesta

Sefa ANAT mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri in turism anul acesta, pentru ca, in acest moment, vanzarile sunt mai mari cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ea sustine ca daca vremea va fi frumoasa, sunt sanse reale ca afacerile din turism sa fie, anul acesta, cu pana la 20% mai mari fata de 2011.

Corina Martin sustine ca, in continuare, turismul romanesc sufera de lipsa unei legislatii care sa favorizeze investitiile si de absenta unei strategii coerente de promovare.

Fostul presedintel al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Traian Badulescu, a declarat pentru Business24 ca Romania nu comunica foarte bine valorile sale principale, tara noastra inca inregistrand dificultati pe partea de promovare.

"Romania nu are inca o imagine formata, turistii straini venind la noi mai mult din curiozitate, pentru ei suntem o tara noua. Totusi, cei care vin la noi, stiu ca gasesc aici traditii si cultura", a declarat Badulescu. El sustine ca, majoritatea turistilor vin cu un nivel de ateptare scazuta, mai ales pe circuitele culturale, insa dupa ce se intorc gradul de statisfactie este ridicat.

Traian Badulescu sustine ca strainii vad Romania ca pe o destinatie turistica "mai de la marginea Europei", nu neaparat uitata de lume, ci mai degraba una unde traditiile sunt bine pastrate si unde exista multe locuri pitoresti virgine.

Promovarea turismului transilvanean

Asociatia Infoturism este o organizatie care se ocupa de promovarea turismului in nordul Transilvaniei, aceasta fiind si beneficiara proiectului "Nordul magic al Transilvaniei - Promovare online si offline a obiectivelor naturale si antropice cu potential turistic major, zona Nord-Vest", finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013.

Suma investita in proiect se ridica la 930.741,80 lei, proiect ce se va desfasura pe o perioada de 16 luni.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta promovarea cu impact national a potentialului turistic al produselor mai putin cunoscute specifice Regiunii Nord-Vest, cresterea atractivitatii turistice a Regiunii Nord-Vest, a ofertei turistice si a investitiilor, asigurand baza de informare necesara pentru atragerea si orientarea turistilor. Scopul proiectului este de a contribui major la dezvoltarea si consolidarea turismului intern.

Principalele obiective specifice ale acestui proiect sunt: promovarea cu impact national a resurselor turistice, catre cel putin 500 agentii de turism membre ANAT; cel putin 1.000 vizitatori unici zilnic via internet, timp de minimum 6 luni pe durata proiectului si dupa incheierea proiectului.

Crestere cu 15% a numarului de rezervari

De asemenea, proiectul vizeaza cresterea cu peste 15% a numarului de rezervari in zona obiectivelor promovate, crestere masurata prin intermediul unui sondaj online si prin date furnizate de catre Institutul National de Statistica.

Totodata a avut loc si cresterea notorietatii obiectivelor turistice cu minimum 5% pe o durata de minimum 6 luni; notorietatea se va masura ca raport intre numarul de vizitatori unici pe portalul promovat transilvania-magica.ro si numarul mediu de vizitatori unici in 2009 (media pe zi si pe regiune) pe principalele 25 de portaluri inregistrate pe site-ul liderului actual in monitorizarea audientei online din Romania.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#imagine Transilvania, #turism Transilvania, #brand de tara, #agentii turism, #valea prahovei, #litoral marea neagra , #Stiri Turism