Travel la Capul Kaliakra, "Poarta Fecioarelor"

Vineri, 10 August 2007, ora 11:26
3364 citiri
Travel la Capul Kaliakra, "Poarta Fecioarelor"

Unul dintre cele mai stranii si frumoase locuri de pe coasta Marii Negre este Capul Kaliakra.

Un promontoriu stancos, inalt de peste 70 metri, o limba de pamant rasarita din mare. Odinioara aici s-a aflat Cetatea Tirisis, aflata succesiv sub dominatia tracilor, romanilor, grecilor, fenicienilor, bizantinilor si, in cele din urma, bulgarilor si turcilor. Aici se spune ca ar fi ascuns tezaurul lui Lysimah, urmasul lui Alexandru cel MareOri ca un sfant, patron al pescarilor, Nicolae, si-a gasit adapostul fugind de otomani. De teama turcilor au fugit si cele 40 de fecioare bulgare care s-au aruncat, de pe aceeasi limba de pamant, in mareSi legendele nascute la Capul Kaliakra continua..

La granita romano-bulgara

Unii spun ca este la cativa kilometri de Balcic, asta in cazul in care vii dinspre statiunile de pe litorul bularesc inapoi spre Romania. Eu zic ca e la vreo ora si 10 minute distanta de Vama Veche. Desigur, nu e masurat dupa ceas ci dupa viteza cu care circuli pe drumurile bulgarilor, cand netede ca-n palma, cand cariate sau peticite. Oricum, odata trecut de Durankulak, Krapec si Sabla pe mana stanga, mergi spre Kavarna, un orasel stiut in special de rokeri pentru 0108.jpgfestivalul de acolo, desfasurat an de an, la sfarsitul lui iunie.

La intrarea in Kavarna, drumul se bifurca spre stanga, semn sa citesti indicatorul care-ti arata semnul unei cetati - Kaliakra. Drumul e bun si serpuieste usor ca o panglica imensa spre mare. Dovada c-ai ajuns stau zecile de masini parcate inainte si dupa bariera la care te asteapta un ins zambitor care, intr-o bulgara stropita cu ceva vorbe in romaneste, iti zice ca intrarea in cetate se face in schimbul unei taxe de 3 leva de masina. Plateste, parcheaza si nu vei regreta.

Muzeu sapat in stanca

Oras roman, cetate, resedinta, fortareata, Kaliakra este unul dintre cele mai frumoase si salbatice locuri din Bulgaria. Intins pe o limba de pamant si stanca calcaroasa de doi kilometri, rasarita parca din mare, Capul - devenit arie protejata national - adaposteste astazi o statie meteo si ruinele unei mari fortificatii antice.

Tirisis - a doua ca importanta dupa Tomis. De-a lungul istoriei, fortareata s-a aflat succesiv sub stapanirea romanilor (dovada ruinele castrului roman si ale termelor din secolul IV), grecilor, tracilor, bizantinilor, bulgarilor (n.r. in secolele XII-XIV, cetatea traieste maxima ei inflorire economica si culturala, aici efectuandu-se majoritatea schimburilor comerciale dintre Nord si Est) si turcilor (n.r. ocupatia acestora incepe odata cu secolul XV).

De altfel, urmele veacurilor se pot vedea si astazi in micul muzeu sapat in stanca, muzeu care adaposteste cateva marturii ale zbuciumului Kaliakrei: de la vase de cult sau casnice - din perioada stapanirii romane si grecesti, la bijuterii si monede ori tehnica de lupta si litografii.

KaliakraSeaside1280x1024.jpgLegendele locului

Se spune ca in aceasta fortareata si-ar fi adapostit bogatiile Lysimach, succesorul lui Alexandru cel Mare. Dar cea mai populara legenda, care si-a gasit in timp si-o oglindire intr-un monument sapat in piatra chiar la intrarea in cetate, este legata de jertfa a 40 de fecioare. Pentru a nu cadea in mainile turcilor si a fi convertite la Islam, ele s-au aruncat in mare. Astazi, la intrarea in Kaliakra se afla un monument dedicat lor: "Poarta celor 40 de virgine".

O alta legenda se refera la Sfantul Nicolae, patronul pescarilor. Pe cand acesta era urmarit de turci, Dumnezeu a facut sa apara pamant sub picioarele sale, si astfel a putut scapa. In cele din urma, Sfantul a fost capturat. Mult mai tarziu a fost construita o mica capela aici, simbolizand mormantul sau. De asemenea, se mai spune ca o manastire dervisa a existat la Capul Kaliakra in perioada stapanirii otomane, avand osemnitele unui sfant musulman.

In 1941, zona a fost declarata protejata avand in prezent 687 de hectare. Intr-o vreme aici se afla chiar si o colonie de foci. Astazi, de pe promontoriul Kaliakra pot fi vazute in apa trei specii de delfini de Marea Neagkaliakra_02.jpgra, precum si diverse specii de pasari.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...