UNESCO a scos Insulele Galapagos din lista monumentelor in pericol

Joi, 29 Iulie 2010, ora 14:12
2612 citiri
UNESCO a scos Insulele Galapagos din lista monumentelor in pericol

Comitetul UNESCO pentru Patrimoniul Mondial a decis, miercuri, la Brasilia, sa scoata Insulele Galapagos din lista siturilor in pericol, unde au fost incluse in 2007, recunoscand astfel eforturile de protejare a zonei depuse de Ecuador, informeaza AFP, precizeaza Mediafax.

"Cu 14 voturi pentru, cinci impotriva si o abtinere, Comitetul UNESCO pentru Patrimoniul Mondial a decis retragerea Insulelor Galapagos din lista siturilor in pericol, unde au fost incluse in 2007", a anuntat ministrul brazilian al Culturii, Joao Luiz da Silva Ferreira.

Acesta prezideaza reuniunea UNESCO care are loc in Brasilia pana pe 3 august si are ca scop alegerea noilor situri care vor fi incluse in Lista Patrimoniului Mondial, pentru "valoarea lor universala exceptionala".

In prezent, Lista Patrimoniului Mondial numara 890 de situri de "valoare universala exceptionala", dintre care 689 sunt culturale, 176 naturale si 25 mixte, aflate in 148 de tari.

Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita se afla din nou printre siturile propuse in 2010 pentru includerea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, propunerea Romaniei urmand sa fie analizata alaturi de alte 40 de situri culturale si naturale.

Printre propuneri, figureaza 32 de situri noi.

Anul acesta, Insulele Marshall, Kiribati si Tadjikistan au venit pentru prima data cu propuneri pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Brazilia a cerut retragerea Insulelor Galapagos din lista siturilor in pericol.

"Este importanta recunoasterea eforturilor realizate de guvernul ecuadorian pentru protejarea si conservarea acestui patrimoniu", a declarat presedintele Institutului brazilian al patrimoniului (IPHAN), Luiz Fernando de Almeida, intr-un comunicat.

Arhipelagul Galapagos, administrat de Ecuador, inscris din 1978 in Lista Patrimoniului Mondial, este format din circa 40 de insule vulcanice, situate la aproximativ 1.000 de kilometri de coastele sud-americane.

Ele au servit ca laborator pentru naturalistul britanic Charles Darwin, care a studiat acolo, in 1835, diversitatea speciilor, tema care a stat la baza lucrarii sale asupra evolutiei si selectiei naturale - "Originea speciilor".

Tot miercuri, Comitetul UNESCO a decis inscrierea in lista siturilor in pericol a mormintelor regilor Buganda de la Kasubi (Uganda).

In martie 2010, un incendiu a distrus aproape complet cladirea Muzibu Azaala Mpanga, principala structura a sitului care include patru morminte regale Buganda.

Situl, un exemplu al stilului arhitectural dezvoltat in timpul imperiului Buganda, din secolul al 13-lea, va fi restaurat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#galapagos, #patrimoniu, #pericol, #situri, #unesco , #Stiri Turism