Vacanta medievala in Sighisoara

Joi, 15 Iulie 2010, ora 09:50
2642 citiri
Vacanta medievala in Sighisoara

Turistii care isi doresc sa petreaca o vacanta in atmosfera medievala pot participa la Festivalul Medieval din Sighisoara, care are loc in perioada 23-25 iulie. Regizorul festivalului, Liviu Pancu, a descris, pentru Bloombiz.ro, cu ce se deosebeste editia din acest an, in timp ce Sorin Ratiu, unul dintre organizatori, a prezentat dificultatile financiare pe care le intampina Festivalul Medieval.

Intoarcerea Cavalerilor, fara kitsch

Festivalul numit 'Intoarcerea Cavalerilor' se va desfasura numai in incinta cetatii, spre deosebire de alti ani, si va reuni 13 ordine cavaleresti. Cavalerii se vor lupta, vor lua parte la intreceri si vor incerca sa castige inima domnitelor. Fiecare seara de festival se va termina cu un foc de artificii.

'Impreuna cu Asociatia Turistica Sighisoara am reusit sa comasam tot ce inseamna forta artistica in Sighisoara-cetate. Practic, sunt 13 ordine cavaleresti, sunt formatiuni de muzica si de teatru care vor crea timp de 3 zile o adevarata lume medievala', a declarat pentru Bloombiz Liviu Pancu.

Acesta adauga ca anul acesta strazile din Cetate au fost redenumite, pe anumite considerente.

'Am redenumit strazile cetatii, pe anumite considerente : piata cavalerilor, piata mercenarilor, piata pelerinilor, drumul stramosilor. Tot ce inseamna animatie, tot ce inseamna momente sa va dirija catre astfel de zone', spune Pancu.

In opinia lui Sorin Ratiu, prin organizarea Festivalului strict intre zidurile cetatii se va incerca o departajare a kitschului de ceea ce inseamna de fapt Festivalul Medieval.

'In primul rand, din punct de vedere organizatoric, vom incerca sa eliminam cat mai mult partea de 'kitsch" de ceea ce dorim sa facem : o manifestare culturala', a subliniat Ratiu.

Bugetul, mai mic ca anul trecut

Costul estimat de organizatori este de aproximativ  420.000 Ron, in aceasta suma fiind incluse si transportul si cazarea artistilor prezenti la Festival.

‘’Bugetul estimat este undeva la 420.000 lei. Primaria contribuie cu o suma mica, si cu domeniul public pus la dispozitie pentru organizarea tuturor  manifestarilor’’, a declarat pentru Bloombiz Sorin Ratiu, care spune ca anul trecut Festivalul a avut un buget de 550.000 lei.

Organizatorii estimeaza ca in perioada festivalului in Sighisoara vor fi 20.000-25.000 turisti, spre deosebire de anul trecut, cand au fost 37.000.

Costul unui bilet de intrare in cetate ramane tot 10 lei, la fel ca in 2009.

Liviu Pancu considera ca in perioada de criza, romanii se vor reorienta catre destinatiile interne, si vor participa la momentele artistice organizate in Romania.

Acesta recunoaste ca in actualul context economic, marcat de masuri de austeritate, 'este anapoda sa dai drumul la bucurie in punctul maxim'.

In acelasi timp, 'nici nu trebuie omorat unul dintre cele mai vechi festivale din tara, care a adus Romaniei atat vizitatori cat si recunoastere', mai spune Pancu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#festival, #medieval, #sighisoara, #turisti, #vacanta , #Stiri Turism