Zilele Enescu la Berlin

Miercuri, 26 Octombrie 2005, ora 06:11
1210 citiri

Una dintre cele mai importante prezente romanesti din ultima vreme aici, in capitala federala a Germaniei, debuteaza in aceasta seara in Sala de Concerte a Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin.

"Zilele Enescu la Berlin" se anunta a fi cel mai consistent, cel mai amplu eveniment artistic romanesc gazduit in aceasta mare metropola europeana. Vom audia in aceasta seara cateva dintre lucrarile camerale ale maestrului, prima Sonata pentru violoncel si pian, prima Sonata pentru pian, cele Sapte cantece pe versuri de Clement Marot, lucrari realizate cu participarea muzicienilor performeri originari din Romania sau din Germania, violoncelista Laura Buruiana, pianista Lory Wallfisch, soprana esteher Lee, pianistii Andreea Butnaru si Frank Maus.

In zilele urmatoare concertele sunt sustinute in Sala de Concerte a Universitatii de Arte din Berlin, una dintre cele mai vechi, dintre cele mai respectabile institutii de invatamant superior artistic din Germania. Dispune de una dintre cele trei sau patru importante sali de concerte ale Berlinului, una dintre salile preferate ale melomanilor capitalei federale a Germaniei, locul de desfasurare a urmatoarelor concerte, locul de desfasurare a simpozionului inter-national in mod simbolic intitulat "Fatete ale personalitatii enesciene", simpozion coordonat de tanarul, entuziastul muzicolog german Joerg Siepermann.

De altfel, trebuie observat, Uni-versitatea de Arte se dovedeste a fi principala gazda a festivalului, a concertelor ce reunesc aproape 20 de creatii enesciene, aproape 30 de muzicieni performeri. Am avut bucuria de a fi asistat la unele repetitii premergatoare ale concertelor; sentimentul inaltei responsabilitati profesionale, amabilitatea relatiilor colegiale, rigoarea si respectul partiturii enesciene ii caracterizeaza pe acesti muzicieni berlinezi, eminente cadre didactice ale universitatii, artisti performeri care participa benevol la sustinerea acestui serial de muzica romaneasca.

Emotionant a fost momentul in care, la sfarsitul uneia dintre repetitiile pentru Octuorul enescian, muzicienii formatiei i-au multumit maestrului Catalin Ilea, minunatul nostru violoncelist, profesor al Universitatii berlineze, pentru ideea de a le fi relevat aceasta geniala partitura scrisa de Enescu cu mai bine de un secol in urma, la varsta de nici 20 de ani! Domniei sale i se datoreaza initiativa sustinerii in aceasta formula - la nivelul dinamicei celei mari a vietii muzicale berlineze - a acestui serial de concerte enesciene.

Este o initiativa care a fost sprijinita cu entuziasm de Institutul Cultural Roman din Bucuresti, de Ambasada Romaniei, de Institutul "Titu Maiorescu" de la Berlin, de Forumul Germano-Roman, de alte institutii si initia-tive particulare germane.

In aceasta seara, in deschiderea concertelor desfasurate sub genericul "Zilele Enescu la Berlin" vor lua cuvantul prof. dr. Rainer Cadenbach din partea Universitatii de Arte, domnul Valentin Naumescu, secretar de stat pentru diplomatie publica, doamna Adriana Popescu, director la institutul gazda a concertului de deschidere. Vor fi de fata personalitati ale vietii publice din capitala federala a Germaniei, personalitati ale diasporei romanesti.

Un articol de Dumitru Avakian

Romania Libera

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...